BAZA ZNANJA – GIBANJE OSKRBIMO SLOVENIJO ŠTAFETA SEMEN: Semenske kroglice in sebični fižol

Velikokrat se sprašujemo kako k ohranjanju semen, samooskrbi in k trajnostnim pristopom navdušiti otroke, šolarje, somišljenike. Objavljamo gradiva v navdih.

Kako navdušiti otroke, da vedo kaj je seme, kako ga posaditi,
opazovati, katero seme izbrati? Vzgojiteljice v vrtcih so navdušene nad nizkim fižolom, saj so rezultati sajenja dokaj hitro vidni. Prav tako so vsi navdušeni nad semenskimi kroglicami.

 1. Kako deluje seme fižola? Predlagamo, da pogledate posnetek ga.Sanja Lončar: Sebični fižol, iz baze Samooskrbni.net, ki ga najdete na https://youtu.be/aVSmUDGWozs.
 2. Semenske kroglice in navodila, kako jih narediti. Posnetek ga. Sanja Lončar najdete na https://youtu.be/woMciQXKjqc.

SEMENSKE KROGLICE

V tujini so že dokaj poznane. V Sloveniji pa njihovo koristno uporabnost odkrivamo šele sedaj. Semenske kroglice so zelo primerne za izdelavo v vrtcih, šolah društvih, delajo jih lahko tudi invalidi. Nad izdelovanjem so vsi navdušeni. Primerne so za takojšnjo posaditev in zelo primerne za posajanje semen brez prekopavanja in ali za kasnejšo sajenje, če jih posušimo. V posušenih kroglicah lahko seme na varnem počaka tudi več let. Primerna so za polaganje –
sajenje na visoke grede, lahko pa tudi na gredice in vrtove. V semenske kroglice lahko damo lahko ali koščice dreves ali semena dreves in z njimi pogozdujemo na zasebnih ali javnih površinah.


POMEMBNO: uporabljamo le avtohtona semena, ki so prilagojena našemu okolju.

Izdelava: zmešamo dve tretjini humusa, eno tretjino ilovice, dodamo obvezno AVTOHTONO SEME, koščice ali plodove rastlin, dreves, grmovnic ali rastlinskih združb, ki so prilagojena LOKALNEMU OKOLJU. Zmešamo z vodo in posušimo. Nato jih posejemo: ročno, strojno s helikopterji ali droni. Ko pride dež se kroglica razpusti in ko so pogoji ustrezni, seme vzklije in rastlinica prične rasti. In tako pomagamo naravi, da najde pot, da čimprej pokrije gola tla. Tudi v vrtičkarstvu in samooskrbi so posušene semenske kroglice učinkovit način shrambe semen in počakajo pripravljene na čas, ko jih želimo posejati. Če želimo, da zraste iz semena drevo ali večja rastlina damo v kroglico le eno seme – želod, storž, olivo, koščico… Če uporabljamo
semena zelišč ali zdravilnih rastlin, damo do 3 semena, če pa damo žita, travne mešanice ali proso, sibirsko žito, ajdo pa lahko damo od 3 do 11 zrnc semen. Glino lahko naberete v lokalnem okolju, za humus uporabite domač ali ekološki humus, ter domača, avtohtona semena ali ekološke semena.

Če nimate lastnih materialov in gline jih lahko najdete na www.amarant.si.

 1. Kako naredimo semenske kroglice – posnetek, ki je bil posnet
  pred prostovoljno akcijo na Krasu: https://www.samooskrbni.net/blog/kako-naredimo-semenske-kroglice.
 2. Semenske kroglice na Krasu – od kod izhajajo in dobre prakse od drugod in kaj lahko storimo mi: https://www.samooskrbni.net/blog/projekt-semenske-kroglice-na-krasu.
 3. Kako smo sejali semenske kroglice na Krasu – poglejte video: En dan na Krasu: https://www.youtube.com/watch?v=ibTYrgqfFWA.
 4. Velja pogledati tudi video: Ekoci s semenskimi kroglicami – soustvarjamo prihodnost: https://www.youtube.com/watch?v=DBMj41qH75A.
 5. Kako smo posejali prve semenske kroglice: https://ekoci.si/zadnje/na-
  krasu-ze-posejane-prve-semenske-kroglice-od-besed-k-dejanjem/
  .

Uspešno soustvarjanje prihodnosti vam želimo!

Za Gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, Irena Rotar