ODGOVORI MINISTRSTVA NA POBUDE – SEMENARSKI CENTER PTUJ- SEMENA – SLOVENIJA EKO CONA EVROPE

Tematika o problematiki slovenskih semen in Ptujskega semenarskega centra  je dobro prikazana v oddaji Točki preloma na povezavi  Slovenska semena (rtvslo.si)  

Prizadevanja Ekoci eko civilne iniciative Slovenije – gibanja Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen se nadaljujejo. V  maju 2021 so bile na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podane pobude in prošnja za aktivni pristop, kako rešiti slovenska semena, kaj storiti, da se pravočasno odkupi Semenarski center Ptuj, kako lahko pomaga civilna družba ohraniti genski semenski material, kako je s prehransko varnostjo, samooskrbo in semeni v državnih rezervah v povezavi s Covid krepi ter predlog, da se Slovenija razglasi za eko cono Evrope kar bi pomagalo k boljšim tržnim priložnostim slovenskega kmetijstva, ohranjanje  biodiverzitete,  se pospešilo trajnostno kmetijstvo ter zagotovilo zagon – bio krožnega  gospodarstva. Poglejte celoten dokument na povezavi – pobude.

Dne 14.6 2021 smo dobili iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sledeče odgovore:

Ker pa so bili, po našem mnenju, nekateri odgovori premalo konkretni, smo podali ponovno prošnjo za dopolnitev odgovorov, ki jih lahko v celoti preberete na povezavi:

PROŠNJA ZA DOPOLNITEV ODGOVORA NA POSLANE POBUDE – SEMENARSKI  CENTER PTUJ  – SEMENA IN SLOVENIJA EKO CONA EVROPE

Naprosili smo za dodatne  odgovore na vprašanja:
a)      odgovor ali bo 31.7 2021 Ptujski semenarski center  prenesena na državo,

b) kaj storiti, da bodo semena iz genske banke Slovenije kjer je 5400 sort semen dostopna tudi širši javnosti – kmetom, vrtičkarjem in ne samo žlahtniteljem in raziskovalcem

ter ostala vprašanja-, kajti  na  nas se obrača ogromno ljudi z  mnogimi vprašanji. Napredni ljudje se čedalje bolj zavedajo pomena samooskrbe in tudi pomena semen, ki so naš  državni zaklad – naša kulturna in dediščina.   Dobivamo pobude,  da bi zbirali denar  z donacijami  za nakup Semenarskega centra Ptuj.  Ekoci bi se v to vključili le, če  bi vi ocenili spoštovani minister Jože Podgoršek, da bi to kaj pomagalo – saj Ekoci  želi delovati  pozitivno in iskati rešitev. Ali je še cena 525, 000€ kot je bilo v prvotni pogodbi, saj kolikor nam je poznano Semenarna Ljubljana nima več kot 5 sort semen zaščitenih, tako, da nam je cena ponovne cenitve, ki je pricurljala v javnost 1 milj nerazumna?    Ljudje so pripravljeni tudi  posejati čim več semen,  da se ohranijo.  Ker  celostnih informacij o tem ni, vas naprošamo za odgovore na vprašanja ki smo jih zbrali skupaj  in jih podajamo v nadaljevanju..

V juliju 2021 še vedno čakamo na odgovore – prošnja za dodaten odgovore.