1.Okrogla Miza Zagotovimo.Si Varno Hrano Za Jutri, Državljan-Ka Aktiviraj Se! Opomnik
2.Naprodaj Črni Oves
3.Ekološko Seme Jare Pšenice
4.Permakulturne Gredice Obilja
5.Semena Ekološke Kmetije Koren
6.Miti O Cepljenju
7.Predavanje Razstrupljanja Telesa, Hidroterapije Črevesja, Delovanje Našega Prebavnega Trakta
8.Gozdni Vrt Enodnevni Permakulturni Seminar, Goričko
9.Predavanje V. Godine O Religijah In Religioznosti Z Antropološkega Zornega Kota
10.Predavanje Tranzicijska Mesta In Lokalna Somooskrba – Lokalna Pridelava Hrane In Lokalna Valuta
11.Delavnica izdelave orgonitov
12.Waldorfska šola Celje ponovno vabi predšolske otroke stare pet in šest let na igralne urice
13. PRIDELAVA INDUSTRIJSKE KONOPLJE Predstavitev postopkov za pridobitev dovoljenj za
gojenje
14.PARTNERSKO KMETOVANJE
15.Predstavitev Semenske knjižnice
16.Presna delavnico S PREPROSTIMI RECEPTI DO SVEŽEGA POČUTJA
17.Poziv k etični odločitvi o TEŠ6
1.
Vabimo vas na okroglo mizo gibanja oskrbimo slovenijo z naslovom: zagotovimo.si varno hrano za jutri, državljan-ka aktiviraj se!, ki bo v sredo 29.2.2012 s pričetkom ob 8.00 uri v prostorih biotehniške fakultete univerze v ljubljani, jamnikarjeva 101, ljubljana. okroglo mizo organizirajo slovenski forum socialnega podjetništva, eko-civilna iniciativa slovenije in društvo inovacije za evolucijo, v sodelovanju s študentsko organizacijo biotehniške fakultete.
udeležba na okrogli mizi je brezplačna, zaradi omejenega števila udeležencev pa vas prosimo, da vašo udeležbo potrdite na elektronski naslov: info@fsp.si , najkasneje do ponedeljka 27.2.2012.
program okrogle mize:sreda,29.2.2012 ob 8:00biotehniška fakulteta univerze v ljubljani, dekanat, 1. stavba, pritličje, predavalnica d1, jamnikarjeva 101, 1000 ljubljana, http://www.bf.uni-lj.si/dekanat/o-fakulteti/kje-smo/ 8.00 – 8.30 registracija udeležencev 8.30 – 8.50 otvoritev in pozdrav gostov- prof. dr. mihael j. toman, dekan biotehniške fakultete univerze v ljubljani- prof. dr. stane pejovnik, rektor univerze v ljubljani 8.50 –9:20 predstavitev gibanja oskrbimo slovenijo, katarina hölzl in irena rotar9:20 – 9:40 pomen samooskrbe s hrano in semeni, sanja lončar9:40 – 10:00 biogospodarstvo priložnost za socialno podjetništvo, mag. dejan židan 10:00 – 10:20 varna hrana-domača hrana, prof. dr. peter raspor10:20 – 10:40 kako se izogniti gensko spremenjenim organizmom (gso) v kmetijstvu in hrani, prof. dr. martina bavec10:40-11:15 odmor11:15 -11:45 kako pridelati več zdravih poljščin z manj dela in manj energije, dejan rangeo 11:45– 12:05 podnebne spremembe in lokalna samooskrba s hrano, dr. lučka kajfež bogataj12:05 – 12:20 slovenski forum socialnega podjetništva in socialno podjetništvo, katarina hölzl12:20-12:30 predstavitev poslovnega modela socialnega podjetništva za zagotavljanje lokalne samooskrbe s hrano,tadej slapnik 12:30 – 13:00 ustavimo divjake, sami si zagotovimo varno hrano za jutri,tomo križnarpovezovalec: žiga vavpotičudeležba na okrogli mizi je brezplačna, zaradi omejenega števila udeležencev pa vas prosimo, da vašo udeležbo potrdite na elektronski naslov: info@fsp.si , najkasneje do ponedeljka 27.2.2012.
2.
naprodaj imam črni oves
pozdravljeni,naprodaj imam črni oves, neoluščen, ekološke pridelave s certifikatom (kdor potrebuje).
0,35 eur za kilogram.
kontaktna tel.številka 041 963 259 (darja – članica društva ajda)
lep pozdrav!
3.
pozdravljeni,
zanima me če ima kdo ekološko seme jare pšenice za cca 1 hektar.
istok.ferjan@gmail.com
lp istok
4.
permakultura
ustvarjamo gredice obilja
v soboto 3.03.2012
od 9. 30 do 16. 00 ure
teoretična in praktična delavnica.
vodi: tomislav gjerkeš – permakulturni učitelj
ali želite imeti na majhnem prostoru visoko gredico, ki je daje veliko zdrave zelenjave in pridelkov ? ko gredico naredimo za svoje vzdrževanje ne potrebuje veliko dela.
si želite postati samookrbni in uživati ob pogledih na čudovito obilje narave na visoki gredici? si želite pridobiti znanje kako narediti gredico obilja v enem dnevu
prisrčno dobrodošli!
program:
od 9. 30 .00 -10.15 visoka greda – ustvarjamo gredice obilja
kaj je permakultura? osnove načrtovanja po permakulturnih načelih. kaj upoštevamo, kako in zakaj. lokalni viri, tokovi, študija elementov.
od 10.15 – 10.30 odmor za čaj
od 10.30 – 11.15 kako ustvariti trajno gredico – gredico obilja?
dobre in slabe lastnosti visokih gred. krogotoki v visokih gredah. kako deluje
visoka greda in sinergičen vrt, kakšna je najvišja oblika visoke grede in kako je
sestavljena? zakaj je nikoli več ni potrebno prekopavati, gnojiti, pletju pa se v
nekaterih primerih lahko ognemo?
od 11.15 – 1145 vegetarijansko kosilo , sladica, sadje, čaj
od 12.00 odhod na parcelo
0d 12. 30 – 16. 30 praktična izvedba ustvarjanja visokih gredic
na terenu se bomo naučili pridobljeno teoretično znanje uporabiti v praksi,
pri načrtovanju in pravilni umestitvi gredice v prostor
praktično bomo izdelali gredico, ki bo ustvarjala pogoje,
da z malo dela pridelamo dobre pridelke.
cena delavnice: 30€
svojo prisotnost predhodno prijavite na e –naslov: info@lavita.si;
ali preko sms na tel: o40 -203 -055 do 1.2.2012
cena vključuje: teoretično izobraževanje v lepo urejenem in toplem okolju centra čez mavrico, vegetarijansko kosilo, gradivo posredovanih vsebin delavnice, strokovno vodeno praktično izvedbo izdelave visokih gredic sinergičnega vrta, učenje pravilne uporabe ročnega orodja.. ..
kaj potrebujete?
za delavnico beležko s podlogo in pisalo, delovne rokavice, močno toplo obutev, delavsko obleko ter ostale pripomočke za delo na prostem v začetku februarja. bodite hrabri! grelo nas bo delo in topel čaj in prijetno vzdušje.
zaradi boljših pogojev prenosa znanja in veščin je število udeležencev omejeno na 20 udeležencev naprošamo za pravočasne prijave.
prisrčno dobrodošli!
velika pirešica 1, 3310 žalec
t: +386 (0)8 205 10 07
e: lavita@lavita.si
w: www.lavita.si
5.
karmen valenti
priporočam ekološka semena ekološke kmetije koren
naslov:
pot na okope 21
2000 maribor
telefon:
02/33 25 774
031 621 303
e-mail:
ekokmetijakoren@yahoo.com
tudi na fb https://www.facebook.com/profile.php?id=100003364588039
semena (lastna pridelava, plod dolgoletnih izborov) so odporna in prilagojena na naše okolje. so v manjših prodajnih vrečkah, količina je ena čajna žlička, cena vrečke je 1 evro.
prodajamo na domu in na tržnicah v mariboru (glavni trg, europark, radvanje), lahko pošljemo po pošti.
solata
– braziljanka, glavnata
– atrakcija, glavnata
– lolo bionda
– hrastov list
radič
– štrucar
motovilec
– košat, temno zelen
blitva
– srebrnolistna
zelena
– gomoljna, dobra kalivost
kumare
– solatne
– solatne (kitajske, dolge)
– za vlaganje
– kiwano
bučke
– svetle (cuketi)
– temno zelene (cuketi)
– progaste (cuketi)
– špageti
– patisoni, svetli
– patisoni, temno zeleni
– patisoni, rumenolisasti
– kronice
– dekorativne, mešane
buče
– zimske, mešane
– hokaido
– zimske, za peči
– zimske, sive, oranžno meso
– zimske, temno zelene, lepo oranžno meso
– orjaške, debelo meso
– maslene, oranžno meso
– muškatne, za kompote, okrogle b
– muškatne, podolgovate a
– malajneri
paprika
– paradižnikova, zelo rodna, debelo meso
– babura, zelena
– babura, rumena
– za peči, podolgovata
– vasja, svetlo zelena, debelo meso
– lana, vijolična babura, odporna, rodna, dekor. barva
– sladki feferoni
paradižnik
– milka, rani, odporen, zelo roden, tudi za višje lege – avtohtona sorta!
– maribor, debel, rdeč, mesnat – avtohtona sorta!
– velik, lila, zelo mesnat
– jabučar, sočen, srednji plodovi
– vesna – debel, oranžno meso
– debel, rumen, z manj kisline
– pelati, zelo roden in odporen
– dekorativen, rdeč
– dekorativen, rumen
– roze, srednji plodovi, sočen
– tomi, za polniti, zelo odporen
– dule, srednje rani, debel, trd plod
– luka, rdeč, podolgovat, v grozdu
– peteršilj
– berlinski, srednje dolg
– francoski (dekorativen)
korenček
por
– zimski, tudi za poletno setev
brokoli
ohrovt
– listnati (kodrasti)
rukola
zelišča
– ameriški slamnik (trajnica)
– melisa, citronska (trajnica)
– luštrek (trajnica)
– rabarbara (trajnica)
– koperc
– luk, okus česna (trajnica)
– pelin (trajnica)
– hermelika (trajnica)
– sivka (trajnica)
– pegasti badelj
– mala strašnica (trajnica)
– šentjanževka
– bazilika
– lučnik
– svetlin (trajnica)
– muškatni žajbelj
– rože
– glicinija (vzpenjalka, trajnica)
– trobenta (vzpenjalka, trajnica)
– cinje, raznobarvne, polni cvet
– tagetis, nizek, za mešane posevke
– iskrice, visoke 1 m, droben cvet, vse leto
– suhe rože, vse barve, mešano
– tagetis, nizek, rumen
– tagetis, nizek, oranžen
– sončnice, enojne, dekorativne
– sončnice, polni cvet, dekorativne
– orlice
– volčji bob
– ognjič
– plavica
6.
še zanimivo
miti o cepljenju
na kratko: zbrana je uradna statistika umrljivosti zaradi nalezljivih bolezni zadnjih 100-150 let (anglija, zda, avstralija), kjer se lepo vidi, da cepljenje ni imelo nikakršne vloge pri upadu umrljivosti, saj je le ta upadla za 90, 95 ali celo 99% že pred uvedbo cepiv.
http://www.celosten-pristop.com/miti_o_cepljenju.html
7.
pozdravljeni,
obveščam vas, da bo predavanje na temo razstrupljanja telesa, hidroterapije črevesja, delovanje našega prebavnega trakta
katera vrsta prehrane je najbolj primerna za človeka, pomen krvne skupine, vetrovi, napenjanje, zaprtje, diareja, higiena črevesja odlična preventiva
ter še veliko zanimivih informacij s področja preventive, veliko rezerve imamo tudi pri nas samih in našem načinom življenja.
predavanje bo v sredo 29.02. 2012 ob 17 30 uri v žalcu v prostorih angel.si, šlandrov trg 21 ( prvo nadstropje ).
prispevek za predavanje je 5 €, katere lahko vnovčite po opravljeni hidroterapiji črevesja ali masaže pri meni.
veselim se srečanja z vami. inf. rok.cernelc@gmail.com
8.
gozdni vrt
enodnevni permakulturni seminar, sobota 3. 3. 2012,
prekmurje, goričko, kruplivnik.
naša domačija je bila 25 let zapuščena, do leta 2006, zato je danes pretežno zarasla z gozdnim drevjem, preživelo pa je tudi nekaj sadnih dreves. kako iz zaraščajoče površine ustvariti gozdni vrt?
kako ga vzdrževati, kaj dosajati in kdaj?
kaj vse lahko od njega pričakujemo, kaj mu dajemo in kaj jemljemo?
in še mnogo več o tem zanimivem permakulturnem sistemu.
dobimo se ob 8.30 na posestvu.
zaželeno je, da imate s seboj
– orodje za delo v vrtu ali sadovnjaku, ki ga najraje uporabljate, in zaščitno opremo,
– topla in primerna oblačila za zimski čas,
– skodelico, jedilni pribor in krožnik.
cena je 20 €, vključen je tudi topli obrok.
prijave: najkasneje do torka, 7. 2. 2012, pri davorinu 070/830 558 in karli 070/830 557
dodatna obvestila: na zgornjih številkah ali po e-pošti: karla.mithans@gmail.com
kako do nas:
http://zemljevid.najdi.si/search_maps.jsp?q=kruplivnik+53%2c+grad&hpage=my&offset=0&selfld=0&acnum=10&foxsbar=page
sobotni večer, bomo izkoristili za pogovor o ognjeni ptici – meditacijski glineni hiški, ki je opisana v zadnji megrejevi knjigi: anasta. možna je samo udeležba na pogovoru o gradnji ognjene ptice.
seminar bomo podaljšali v nedeljsko delovno akcijo podiranja večjih dreves,
pogostili vas bomo s skupnim zajtrkom in toplim kosilom. prosiva za prijave.
prenočevanje (po principu do zasedenih mest) za 7. oseb je možno v skednju na posestvu,
kjer se bomo tudi greli.
so pa v bližini poceni in simpatična prenočišča (apartma – 35 € za 4 osebe),
pri džabuki in gruški, tel. štev. : 041 790 717.
in še utrinek s prvega permakulturnega seminarja na našem posestvu, konec maja 2008, članek
http://www.goricko.net/article.php?story=20080603015506345
več na permakulturnem blogu.
z ljubeznijo, janez, davorin in karla.
9.
spoštovane/-i!
vabimo vas na drugo predavanje v okviru zas-ovega ciklusa javnih predavanj 2011/2012. dr. vesna v. godina bo v sredo, 29. 2. 2012, ob 18. uri v kulturnem inkubatorju (koroška c. 18) v mariboru govorila o religijah in religioznosti z antropološkega zornega kota.
več informacij najdete v priponki.
lep pozdrav!
jože kos grabar ml.
tehnični koordinator ciklusa predavanj zas
10.
predavanje:
lokalna pridelava hrane in lokalna valuta
v mladinskem centru zagorje ob savi mczos 10.3.2012 ob 18.00
http://www.bing.com/maps/default.aspx?v=2&pc=facebk&mid=8100&rtp=adr.~pos.46.13429027_15.00262266_mladinski+center+zagorje+ob+savi&cp=46.13429027~15.00262266&lvl=16&sty=r&rtop=0~0~0~&mode=d&form=fbkpl1&mkt=en-us
za sestop iz industrijsko-potrošniške družbe in globalizacije kot temeljne paradigme sodobnega sveta, sta ključnega pomena relokalizacija ter zmanjševanje odvisnosti od globalnih storitev in proizvodov.
za relokalizacijo je značilno, da lokalno prebivalstvo začne ponovno prepoznavati potenciale lokalnega okolje tako v smislu delovnih potencialov, kot v smislu preživetvenih ter socialnih in kulturnih elementov post industrijske družbe. večja pridelava lokalne hrane in monetarna neodvisnost (ali z drugimi besedami: osvobojenost od dolgov) torej višata stopnja lokalizacije in višje kot je, manjša je odvisnost od globalnih storitev in proizvodov.
na tem predavanju bomo tako pogledali osnovne probleme sodobne civilizacije, kako se je pravzaprav naša civilizacija znašla v takšni situaciji, in podali nekaj uporabnih smernic za »preživetje« v post industrijski družbi, ki se na nek način že udejanja.
dispozicija
uvod
– globalizacija, kot vir vseh težav
– vrh nafte (pomanjkanje poceni nafte – povečuje stroške pridelave in transporta hrane in ostalih izdelkov iz nafte)
– klimatske spremembe kot posledica ekspotencialne uporabe fosilnih goriv
– mednarodni monetarni sistem – temelji na dolgu (vsak evro v obtoku je pravzaprav posojen v obstoj (glavnica + obresti)), vedno bo v obtoku več dolga kot je realna vrednost denarja
– rast gospodarstva je ključna paradigma, ki financira (odplačuje) dolg; ko se rast ustavi se pričnejo bankroti, ker posamezniki, gospodarstva ali države ne morejo odplačevati dolga
– korelacije: poraba nafte/povečevanje prebivalstva/gospodarska rast/naraščanje dolga.
pomen tranzicije iz industrijsko/potrošniške v nizko ogljično družbo
– relokalizacija
o lokalna hrana
o lokalna energija
o lokalna delovna mesta (obrtniške delavnice, predelava hrane)
o lokalni monetarni sistem
lokalna pridelava hrane
– permakultura (ni fertilizerjev, pesticidov)
– uporaba človeške in živalske energije (ni uporabe naftne energije)
– lokalna pridelava/predelava in lokalna poraba hrane (ni transportnih stroškov, ni porabe nafte)
lokalni denar
– lokalna pridelava hrane/energije je osnova za blagovno menjavo
– blagovno menjavo lahko nadomesti lokalna valuta, ki se vpelje za potrebe lokalnega plačevanje storitev in dobrin
– lokalna valuta mora temeljiti na lokalni vrednosti neke dobrine (vrednost se lahko veže tudi na nacionalno valuto – €, vendar je tu večje tveganje vrednosti, jo je pa lažje menjati (je na nek način direktno konvertibilna)
– bankovce lokalne valute naj izdelajo lokalni umetniki, tako bo bolj spoštovana pri lokalnih uporabnikih / s tem se poveže v proizvodno strukturo tudi lokalna umetnost
– izdajatelj: lokalna skupnost (organizacija lokalne skupnosti)
organiziranje lokalnih delavnic za pospeševanje tranzicije (prenos znanja na vse krajane)
– delavnice o pomenu tranzicije (vzroki in prednosti) – izgrajevanje post industrijske družbe
– delavnice o pridelavi lokalne hrane
– delavnice o pridelavi lokalne energije (voda, veter, sonce)
– delavnice o vzpostavitvi lokalnih obrti (predelava hrane /konzerviranje, sirarna,…/, izdelovanje oblačil in obutve, izdelovanje orodij, izdelovanje gradbenega materiala in stanovanjske opreme)
– delavnice o postavitvi lokalne elektrarne
– delavnici o izdelavi in specifikah lokalnega denarja
predava: zoran tomsits, lokalni koordinator tranzicijskih mest (http://www.transitionnetwork.org/)
11.
Delavnica izdelave orgonitov,
praktičen prikaz izdelave orgonitnih stožcev….
v soboto ob 11.00 uri v Bio Parku NIVO v Žalcu
V primeru slabega vremena (temperature okrog 0°C) delavnica odpade
info na tel 041 713 473 Aleš Beranič
12.
Spoštovani!
Waldorfska šola Celje ponovno vabi predšolske otroke stare pet in šest let na igralne urice. Drugo srečanje bo v torek, 13. 3. 2012, od 17. do 17.45. ure.
Igralne urice bodo potekale še 3.aprila, 8. in 29. maja ter 5. junija, vse z začetkom ob 17. uri.
Na igralne urice lahko povabite tudi vaše znance, prijatelje, sosede, če so njihovi otroci stari od pet do šest let.
Prisrčno vabljeni!
13.
V soboto 3. marca 2012 Biopark Nivo Žalec
15.45 –16.30 ure: PRIDELAVA INDUSTRIJSKE KONOPLJE
–
Predstavitev postopkov za pridobitev dovoljenj za
gojenje – predstavitev ga. Maja Klemen Cokan
14.
PARTNERSKO KMETOVANJE
Pošiljatelj: Mojca Langerholc Žgeč
Društvo ECHo vabi na srečanje novih interesentov za partnersko kmetovanje na Štajerskem in v Prekmurju. Srečanje je namenjeno predvsem potrošnikom in medijem, prav tako pa tudi ekološkim kmetijam, ki bi jih tak način trženja zanimal. Predstavili bomo rezultate prvega leta koordiniranja na Štajerskem in v Prekmurju in način sodelovanja med ekološkim kmetom in potrošniki. Predstavile se bodo sodelujoče kmetije, ki bodo svoje pridelke tudi predstavile skozi manjšo degustacijo.
Dobimo se 28.2.2012 ob 17:00 na kmetiji Biotikva, Lackova 267, 2341 Limbuš pri Mariboru.
Zaradi organizacijskih razlogov prosimo za predhodne prijave na info@ech-o.org. Več na http://partnerskokmetovanje.si/.
15.
SEMENSKE KNJIŽNICE
Pošiljatelj: Poslovni center Halo [info.halo@siol.net]
Društvo Varuhi semen razvija projekt varovanja biotske pestrosti starih, lokalnih prilagojenih sort kulturnih rastlin in vzpodbuja ponovne pridelave teh sort med ljudmi, kar smo poimenovali Semenska knjižnica.
Vabljeni k sodelovanju in na predstavitev Semenske knjižnice
v sredo 29.02.2012 ob 18. uri
v prostorih Občine Videm, Videm pri Ptuju 54
Več informacij: http://www.halo.si/aktualno?id=000027411
16.
Vabljeni na presno delavnico S PREPROSTIMI RECEPTI DO SVEŽEGA POČUTJA
V četrtek, 1. marca 2012, od 17. do 20. ure, v restavraciji Krinolina, Kotnikova ulica 28, 1000 Ljubljana.
Kako poenostaviti način prehranjevanja tako, da ohranite njegovo kakovost, dobite več energije, zdravje, vitek stas in se hkrati razstrupite, pomladite ter prebudite svojo dušo?
Predstavila vam bom, kako lahko na najpreprostejši način v svojo vsakodnevno rutino vključite več zdrave, žive hrane, tudi če se ne prehranjujte presno in če se ne odrečete vsem svojim pregreham. Ne boste verjeli, da so lahko žive in hranilno bogate jedi tudi tako okusne.
Recepti, ki jih bomo pripravili, so primerni tudi za alergike, saj ne vsebujejo mlečnih izdelkov, jajc in arašidov.
Več o delavnicah in kako se prijaviti najdete na http://www.presnaumetnost.si/delavnice
17.
Poziv k etični odločitvi o TEŠ6
Pošiljatelj: ITR
Na Inštitutu za trajnostni razvoj smo med pobudniki peticije, ki po našem mnenju razpravo in odločanje o TEŠ6 postavlja na novo raven.
Čeprav od ITR običajno prejemate sporočila, povezana s hrano in kmetijstvom, tokrat pošiljamo tudi poziv na to temo – ker smo prepričani, da je stvar v jedru enaka, kot če se pogovarjamo o GSO ali kemikalijah v hrani.
Menimo, da je to morda zadnja priložnost, da presekamo gordijski vozel.
Zato vas vabimo, da se skupaj z nami pridružite se državljanskemu pozivu političnim odločevalcem, naj o projektu TEŠ6 odločajo na osnovi etičnih meril. Vabimo vas k podpisu peticije na: http://www.tretjiclen.si/slo/tes6/.
Povabite tudi prijatelje! Število podpisov bo pričalo o tem, da nam državljanom ni vseeno!
Več o pobudi si lahko preberete na www.ustavimotes6.si.
1
—
Osti Jarej ( Oj skrajšano ) – ostani mlad , pomlajen
Staroslovenski pozdrav
www.ekoci.si , https://www.facebook.com/#!/pages/Ekoci-Ekolo%C5%A1ka-civilna-iniciativa/280321302001496 , http://vimeo.com/channels/ekofejst
info: ekoci.slo@gmail.com , info@ekoci.si
»Da se naredi kar je prav je vedno pravičas.« Martin Luther King Jr.
“Nikoli ne dvomite ali lahko majhna skupina resnih in predanih ljudi spremeni svet. V resnici je to edino, kar ga sploh lahko.” Margaret Mead