- Umetna živila; umetna jajca, meso, siri, riž, sladila ; grotesknost z namenom?
2.V utilitarnem svetu hedonistične distopije v stilu Coca-Cole: “Uživaj!”
3. Za ponovno navezavo na pristnost ter obujenje le tega v intimi vsakega od nas
4.Zgodbe o živilih, lokalnih, tradicionalnih…zgodbe, ki se na le te vežejo skozi življenja naših prednikov. Pomembne Celovite inf. ne le o o prehranski, krepčilni in energijski vrednosti , pač pa tudi o etnoloski vrednosti, skratka same slovenske korenine, nazaj h koreninam in izkušnjam naših dedov prek zgodb o tradicionalnih originalnih živilih
Izhodišča za nadaljevanje/dopolnitev zgodbe
1.Pozabljenje glede izvora in originalnosti osnovnih Živil – uvod do Razkroja in Distopije družbe ?
Opomniti velja ne le na spervertiranost nasih okušalnih brbončic, pač pa tudi očitnemu dejstvu, da smo kot bitja narave ocitno povsem spervertirali vse nase čute in ne le sposobnost okusanja. Sprejeli smo denimo povsem uniceno mleko z lepim imenom Alpsko mleko kot nekaj obicajnega, podobnih primerov je se dovolj.
Logična posledica , morda ta trenutek se donekje komičnih zablod otrok o izvoru hrane , zna v kratkem prerasti v samoumevno sprejemanje umetne hrane, katera je očitno že lansirana med ljudi
Sicer ne da bi ogrožali pozitivo, ampak spodnje so gola dejstva , ki vsekakor nujno sodijo v SWOT analizo , kot taka jih tudi sprejmimo
Umetna živila; umetna jajca, meso, siri, riž, sladila ; grotesknost z namenom?
Sicer vsebujejo neke rakotvorne zadeve, povzročajo demenco, ampak ne bomo se obremenjevali – je ceneje, če jih naredijo v laboratoriju, kot pa da bi imeli farmo kur,sirarno, mesarijo, posevek na njivi, vse pa pod pretvezo cenejše hrane za potrošnika od našega najboljšega soseda&co
http://www.eface.in/beware-of-
http://www.chinasmack.com/
Solution to the Global Food Crisis
https://www.youtube.com/watch? v=u1N6QfuIh0g&feature=player_
http://www.jana.si/aktualno/
http://www.naturalnews.com/
http://www.finance.si/307460/
Znanstveniki razvili gensko spremenjeno kravo, ki proizvaja “človeško” mleko
Zakaj Distopija?
:
Zato, ker je človeštvo dystopic debelih, ker se upirajo se spremeniti, in ker so pozabili kaj je to biti posameznik svobodnega neodvisnega razmišljanja. Ta kratek posnetek je teza o filmu – da, če bomo še naprej ignorirati svoje okolje, našo človeškost, bomo na koncu zadovoljni, samovoljni in nevedni ter krivi uničenja našega planeta, skupnega in edinega doma.
1
v insertu Human dystopia Human dystopia
risanega otroškega filma Wall•e Wall•e Official Trailer
2
v filmu Idiocracy
Idiocracy – Trailer
Film pripoveduje zgodbo o dveh preprostih ljudi, ki sta sprejeta v tajni vojaški poskus mirovanja(hibernacije), ki gre po zlu. Prebudita se 500 let v prihodnosti, ko odkrijeta, da se je svet degeneriral v distopijo, kjer se je oglaševanje, komercializacija in kulturni antiintelektualizem razmahnil in disgeničen http://en.wikipedia.org/wiki/
3. Za ponovno navezavo na pristnost ter obujenje le tega v intimi vsakega od nas
Posredujem kratek posnetek s predavanja Toma Križnarja s preteklega festivala Ekofejst, posnetek si lahko zahvaljujoč Ivanu V. ogledate na http://youtu.be/wmbS8SjOrfo
Skupno spoznanje po pogovoru nas vseh s Tomom je, da nas najbolj pesti pozaba pristnosti, originalnosti, naše integritete z naravo, to , da le tega ne čutimo več kot primarno. Kar se dogaja v Darfurju ni le zaradi vode in nafte , marveč tudi zaradi zadnjih ostankov pristnih ljudi , bogastva pristnosti človeštva, ki pa je očitno temni agendi močno napoti pri vzpostavljanju svojih ciljev. Iz pozabe pristnosti pa posledično izhajajo vse vrste težav , njih brezplodnih poskusov reševanja in problemov naše civilizacije.
4.Zgodbe o živilih, lokalnih, tradicionalnih…zgodbe, ki se na le te vežejo skozi življenja naših prednikov. Pomembne Celovite inf. ne le o o prehranski, krepčilni in energijski vrednosti , pač pa tudi o etnoloski vrednosti, skratka same slovenske korenine, nazaj h koreninam in izkušnjam naših dedov prek zgodb o tradicionalnih originalnih živilih
1. Albuminska skuta in kisava
Sirarsko oziroma albuminsko skuto so v preteklosti uporabljali v vsakodnevni prehrani, sirotka pa je pogosto nadomestila vodo ali druge pijače. Z leti se je njuna vrednost in izgubljala in danes ta dva izdelka le še redko zaideta na krožnike. Lokalni sirarji ne izdelujejo skute v tolikšnih količinah, kot bi jo lahko, sirotko pa zlivajo v kanalizacijo ???????!!!!!!V nasprotju s splošnim prepričanjem je sirotka prehransko najkakovostnejši del mleka. Razveselimo se je zatem, ko med postopkom sirjenja iz mleka izstopita kazein in večina mlečne maščobe. V sirotki ostane približno polovica rudnin, skoraj ves mlečni sladkor ter sirotkine beljakovine (albumini in globulini), ki so po sestavi in izkoristku najkakovostnejše beljakovine sploh. Iz sirotke jih lahko izločimo z nadaljnjim postopkom predelave, med katerim izstopijo v obliki sirarske ali albuminske skute
http://www.viva.si/Ekološka-
http://www.viva.si/Ekološka-
Kisava je mlečnokislinsko fermentirana sekundarna sirotka. Tradicionalno so jo uporabljali za izločanje sirotkinih beljakovin iz sirotke in pridobivanje albuminske skute. Te beljakovine pri segrevanju primarne sirotke ovčjega ali kozjega mleka nad 90 oC izstopijo naravno, iz sirotke kravjega mleka pa ne izstopijo tako rade in v tem primeru priskoči na pomoč kisava.
http://www.viva.si/Zdrav-
Sirarsko izročilo s Tolminskega ve povedati, da je kisava – čisav v narečnem govoru – zdravilna pijača, ki v primeru nočnega kozarca alkoholne pijače preveč priskoči na pomoč naslednje jutro. Poleg tega so na planinah, kjer so običajno pojedli veliko (mladega) sira, pili kisavo, da so imeli gladko prebavo, kajti mladi sir močno zapira črevesje.
Tradicija nas tako pouči o dveh temeljnih lastnosti kisave: spodbuja delovanje jeter ter razstruplja in poživlja prebavo. Poleg tega je izjemen protibakterijsko in protiglivično učinkujoč probiotik z nemalo drugimi zdravju koristnimi lastnostmi.
2. Ghee oz. Žonta
Pod imenom žonta ali kuhano oz. prečiščeno maslo so ga poznale že naše praprababice. Ozemlje sedanje Slovenije ga pozna še iz časov davno pred hladilnimi napravami. Takrat, ko so še razmišljali kako za najdalj časa shraniti najboljše (esenco) kar mleko daje, je ob ognju nastal nepokvarljivi gi.
http://www.ghee.si/
3. Fermentirana zelenjava
Zelje
Zelje je kultivirana zeljnata rastlina, nastala s selekcijo iz divje rastline, ki še zdaj raste na skalnatih evropskih obalah. Prvotni prebivalci evropskega obalnega območja so divje zelje uporabljali za prehranjevanje že v prazgodovini. Stari Egipčani ga niso poznali, v Grčijo, kjer so ga zelo cenili, pa je prispelo šele v 4. stoletju pr. n. š. Rimljani so ga spoznali nekoliko pozneje in sodeč po pisnih dokumentih so ga še bolj spoštovali. Šele stari Slovani so odkrili postopek kisanja, ki se je ohranil vse do zdaj.
http://www.viva.si/Zdrav-
Repa
http://www.viva.si/Zdrav-
4. Kase, ajdova, prosena
Ajda
Od hrane revnih do hrane ozaveščenih
Spremlja jo “sloves”, da je bila hrana revnih ljudi in nekoč je v resnici bila. Gospoda je sejala pšenico in ko je bila požeta, so polja, kjer je rasla, dali na razpolago kmetom, da so posejali ajdo. Za hrano in tudi zato, ker ajda preprečuje razrast plevelov in je bila tako njiva za naslednjo setev spet “čista”. Ajdovo polento smo torej Slovenci poznali veliko pred koruzno.
“Navadno ajdo smo dobili okoli leta 1420, tako nam govorijo zgodovinski viri,” pravi Ivan Kreft. “Tatarsko ajdo pa so pri nas začeli v večjih količinah sejati leta 1815. Takrat jo je k nam prinesel baron Žiga Zois, ki je izvedel, da na Češkem raste ajda, ki je bolje prilagojena na neugodne vremenske pogoje, in tako rešil pred lakoto veliko število naših ljudi. A ker je tatarska ajda grenka, jo je ljudski glas posmehljivo poimenoval za cojzlo, kar seveda ni bilo laskavo ime.”
Ajda pa ne mara tal, ki so bila bogato gnojena z dušikom in še manj, če so bili za zatiranje plevelov uporabljeni herbicidi.”
Je napol divja rastlina, pravi dr. Kreft, ki se sama brani, sama zatira plevele in raziskave kažejo, da izloča naravne herbicide, snovi, ki zatirajo kalitev semen plevelov. (OP. , je vsaj tolko pomembna kot konoplja)
http://www.7dni.com/v1/default
Proso
Proso je žito brez glutena, zato ga lahko vključimo v prehrano ljudi s celiakijo. Starim Slovanom je proso pomenilo simbol rodovitnosti, zato je bila prosena kaša najpomembnejša obredna jed pri ženitovanjih.
Proso je dobro prilagojeno na rast v različnih prsteh in podnebnih pogojih. Ima kratko rastno sezono in dobro prenaša sušo. Proso ima izmed vseh žit verjetno najnižje potrebe po vodi. Zaradi tega je odlična poljščina za sušna področja in primerno za kmetijstvo brez obdelave tal.Od mineralov vsebuje večje količine fosforja, magnezija in železa ter silicija, ki jih v drugih žitih ni.
Proso botaniki uvrščajo med pražita. Kot zdravilno rastlino so ga obravnavale že stare zeliščarske knjige. Sodobni prehranski strokovnjaki proso danes ponovno visoko cenijo. Je ena od maloštevilnih rastlin, ki premorejo silicijevo kislino v topni obliki, kar organizmu omogoči njeno absorbcijo. Kremenčeva kislina koristi zobni sklenini, trdnosti nohtov in čvrstosti las. Zmanjša cepljenje lasnih konic in krhkost nohtov.
Proso je edino žito, ki v želodcu povzroči alkalno reakcijo in je zaradi tega primerno živilo tudi za občutljive želodce, predvsem zavoljo visoke vsebnosti mineralov in vitaminov. Vsebuje tudi precej beljakovin, od tega kar osem esencialnih aminokislin, kar je dobro dopolnilo za vegetarijance oziroma vegane.
Uživanje prosa dokazano izboljšuje vid in je izjemno učinkovito naravno zdravilo pri kožnih težavah in s tem povezanimi alergijami, za kar se prav tako velja zahvaliti vsebnosti silicijeve kisline v njem.
5. Med
Med je zelo občutljivo živilo in nikakor ni vseeno, kako ga pridobivamo in kako z njim ravnamo. Vsej družini, posebej otrokom, lahko zelo koristi ali celo škoduje, odvisno od njegove kakovosti in načina uporabe. Naj na kratko osvetlim deset najpogostejših zmot o medu, podrobnejše utemeljitve in vire pa najdete v poročilu.
http://medinmleko.si/oMedu.php
6. Vina
7. Siri
8.