SPOROČILO ZA JAVNOST VODA JE NAŠE BOGASTVO – NE DAMO GA – POZIV K AKTIVNI VKLJUČITVI V JAVNO RAZPRAVO IN PODPISU PETICIJE

 

Eko civilna iniciativa Slovenije poziva k aktivni vključitvi v prizadevanja, da imamo Slovenci dostop do pitne
vode , ki ne bo sprivatiziran.

Pitna voda je področje, kjer so veliki koncerni zaslutili možnost monopolnih dobičkov. Zato nastaja nova EU
direktiva. Niso ogrožene velike države, saj le-te znajo zaščititi svoje državljane. Cilji so druge. Na žalost je med
njimi tudi Slovenija. Zato je še čas, da državljanke in državljani povemo, kaj želimo s pitno vodo je poudaril tudi
mag. Dejan Židan. V tem času namreč v EU poteka odločanje o privatizaciji vodnih virov (tudi pitne vode).
Postavimo se na pravo stran in to je, da je voda last državljank in državljanov in ne države, ki lahko sprejme tudi
napačne odločitve o njeni privatizaciji

Do sedaj je bila voda javna in skupna dobrina ljudi, ki je bila zastonj (skozi vodarino plačujemo le izgradnjo in vzdrževanje vodovodnega sistema), poslejnaj bi postala tržno blago. Namera je zakrita v javno-zasebno partnerstvo, pri katerem naj bi vse članice EU razpisovale koncesije za oskrbo s pitno vodo v Uradnem listu EU. Skozi to obvezo članic bi korporacije dobile popoln vpogled na »EU trg s pitno vodo«.

http://img.rtvslo.si/_up/upload/2013/02/08/64962091_protest7.jpg

http://img.rtvslo.si/_up/upload/2013/02/08/64962091_protest7.jpg

Slovenska vlada se je spet hlapčevsko priklonila Bruslju in že spomladi leta 2012 podala svoje pritrdilno stališče predlogu EU direktive. O predlogu je razpravljal le parlamentarni odbor za finance, ne pa pristojni parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje.

V ZDA se dogaja, da koncesionar na »svojem« vodnem območju državljanom ne dovoli uporabo lastnih vodnjakov niti zbiranje deževnice s streh. Ali si to lahko predstavljate v Sloveniji?

več na:  Vojna za vodo se je začela(tekst Anton Komat)

Uradna peticija, da voda ostane javna dobrina in da se v dostop do nje ne vmešava kapital  bo naslovljena na Evropsko komisijo. Podpišite in delite dalje. Hvala!

http://www.right2water.eu/water-human-right

ref.

Zbrali milijon podpisov, potrebnih za sprožitev prve EU državljanske pobude

Organizatorji pobude Right2Water so sporočili, da so zbrali več kot milijon podpisov, potrebnih za sprožitev morebitne prve evropske državljanske pobude. Pobuda Right2Water evropsko komisijo sicer poziva k predložitvi ustrezne zakonodaje, ki bi zaščitila vodo kot javno dobro in preprečila, da postane tržno blago.

http://www.delo.si/novice/svet/zbrali-milijon-podpisov-potrebnih-za-sprozitev-prve-eu-drzavljanske-pobude.html

 

V Avstriji močan odpor proti »privatizaciji vode«

Avstrijci so odločno proti predlogu komisije, da bi dostop do trga koncesij z vodo odprli vsem evropskim podjetjem.

http://www.delo.si/novice/svet/v-avstriji-mocan-odpor-proti-privatizaciji-vode.html

Voda je življenje. In dobiček?

http://www.rtvslo.si/okolje/voda-je-zivljenje-in-dobicek/302077

Smo na pragu privatizacije vode?

http://www.val202.si/2013/02/smo-na-pragu-privatizacije-vode/

Privatizacija svetovne vode

http://www.oocities.org/vojna_za_vodo/voda.htm,

Kaj pomeni lastninjenje in privatiziranje vode, so dobro na lastni koži občutili prebivalci mesta Cochabamba, Bolivia, katerim je ameriška korporacija ukradla vodo. In potrebna je bila revolucija in ljudstvo Bolivije je moralo zastaviti svoje življenje, da je spet spremenilo ‘privatno vodo’ v ‘od boga dano tekočino’; in da so se spet lahko napili dežja in zalili vrt. Cochabamba Water Wars http://www.youtube.com/watch?v=sJmNg7d3Imk&feature=related

Plenilska privatizacija vode

Korporativni lobiji že desetletja vodijo kampanije za privatizacijo vsega, kar se da privatizirati, vključno z vodo. Njihovo opravičilo je bilo vedno, da bo privatizacija pripeljala do bolj kvalitetnih storitev za nižjo ceno. V primerih naravnih monopolov se je v praksi vedno izkazalo popolnoma nasprotno. Tako zdaj ciljajo na javne službe bankrotiranih državah in to utemeljujejo s tem, da je privatizacija (po smešno nizkih cenah) potrebna, ker v naprotnem primeru vlada ne bo imela denarja za plače in pokojnine.

To so slabe novice ali vsaj majhen del le-teh. Vendar obstajajo tudi dobre. Pred letom in pol so v referendumu, ki so ga mediji popolnoma ignorirali, Italijani s 96% glasov glasovali proti privatizaciji vode (s 57% udeležbo). Leta 2006 je dežela z zelo posebnim odnosom do vode – Nizozemska – z zakonom prepovedala privatizacijo vode. Podobna zakonodaja je bila sprejeta v Urugvaju. In leta 2000 so se ljudje iz Cochabambe v Boliviji uspešno uprli, ko je vlada poskušala razprodati njihovo vodo ameriški multinacionalki Bechtel.

http://presencecounts.wordpress.com/2012/11/12/plenilska-privatizacija-vode/

 

Profiting from Your Thirst as Global Elite Rush to Control Water Worldwide

Na spodnji povezavi, kako se svetovni finančni giganti pripravljajo na privatizacijo vode:

Goldman Sachs : Voda je nafta 21. stoletja.
Citigroup: Trgovanje z vodo bo kmalu preseglo nafto, kmetijstvo in plemenite kovine.
Credit Suisse : Zaradi naraščanja prebivalstva, voda postaja redek vir in najpomembnejša dobrina našega časa.
JPMorgan Chase : Kupujmo vodo, komunalne storitve in javno infrastrukturo.
Allianz Group : Voda je podplačana in podcenjena.

http://www.marketoracle.co.uk/article38167.html

NM Rothschild & Sons Are Moving In For The Kill! Witness Their Work All Over The Globe!

The World Bank/IMF is owned and controlled by NM Rothschild & Sons plus 30 to 40 of the wealthiest people in the world. For over 150 years they have planned to take over the planet through money. The former chief economist of the World Bank, Joe Stiglitz, was fired in 2000. He pointed out to top executives that every country the IMF/World Bank forced their way into ended up with a crashed economy, a destroyed government, and some even broke out in riots. Former President of the World Bank/IMF Sir James Wolfensohn, would not comment on his dismissal.Before Joe Stiglitz was fired he took a large stack of secret documents out of the World Bank.These secret documents from the World Bank and the International Monetary Fund reveal that the IMF required nations:1. To sign secret agreements containing 111 destructive items. (I’d love to get a hold of that list)2. To agree to sell off their key assets – water, electric, gas, etc.

več na:  http://wearechangetv.us/2011/03/nm-rothschild-sons-are-moving-in-for-the-kill-witness-their-work-all-over-the-globe/#axzz2AmqaffKh

World Bank exec: ‘Investment in water has been totally lagging’

Lars Thunell (International Finance Corporation of World Bank) predlaga, da bi vse razvite države uvedle “namenski davek” vsem uporabnikom vode (gospodinjstva, kmetijstvo in industrija)

http://www.euractiv.com/specialreport-delivering-water-2/world-bank-exec-investment-water-interview-512719

Povezava na akcijsko skupino:

Proti privatizaciji vode in vodnih virov https://www.facebook.com/vodazavse