Sporočilo za javnost: ČESTITKE IN INFORMACIJE – BAZA ZNANJA OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN 2023

Žalec, 9.1.2023: Vsem sodelujočim, ki so se prijavili v gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen v letu 2023 čestitamo za prijavo za sodelovanje in  pošiljamo del informacij iz Priročnika Gibanja za Oskrbimo Slovenijo Štafeta semen – gibanja za ohranjanje, izmenjavo in sejanje avtohtonih, domačih semen in starih sadnih vrst za večjo samooskrbo s sonaravno pridelavo hrano, večjo biodiverziteto in soustvarjanje trajnostne prihodnosti.

Sicer pa  je prijava za sodelovanje v OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN 2023 na povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSckBzd2GDWnThk9taKtclVMieEXk11ZaeGXcptZLVzlVT6gjg/viewform možna še do 20.1.2023.

Gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen poteka že od leta 2012. Na pobudo zavzetih ljudi, ki nam je mar za prihodnost. V tem času je nastalo veliko gradiv, ki so nam lahko v pomoč vsako leto znova, ozaveščenost je o pomenu pravih semen in samooskrbe se je povečala, razvijajo se vedno nova društva, po deželi raste čedalje več vrtičkov, vrtnarjenje pa je postalo moderno in marsikje pomaga povečati prehransko varnost. Sonaravni pridelavi hrane so vsebolj naklonjeni tudi stroka in odločevalci.

Tudi letos so se za sodelovanje v skupno soustvarjanju prihodnosti prijavili številno sodelujoči, posameznikov, društev in vrtce društva vrtci, šole. V pomoč sodelujočim bomo redno pošiljali informacije, ki so lahko sodelujočim v pomoč iz različnih področij in za različne ciljne skupine: spletne povezave do člankov, video filmov, gradiv uradnih institucij in odločevalcev, naprednih strokovnjakov,  dobrih praks v Sloveniji, ki si v Sloveniji s konkretnimi dejanji prizadevajo za trajnostno prihodnost.

Poudarjamo, da je v Sloveniji ogromno znanja in dobrih praks, objavljamo pa tiste, ki so javno dostopne in tiste, kjer so se sodelujoči odločili, da sodelujejo v Gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen. Več informacij o aktualnih dogajanjih, navodila in dobre ideje, priporočila za soustvarjanje trajnostne prihodnosti najdete na povezavi: www.ekoci.si in Facebook straneh Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen ter Ekoci.

SEMENA – POMEN SEMEN

Gradivo gibanja Oskrbimo Slovenijo-Štafeta semen in uradnih institucij

Kako se lotiti semen in katera semena izbrati? V pomoč informacije, katera semena izbrati. Kam jih posaditi in posejati ter kako izbrati.

 1. Naša semena – valuta prihodnosti. Irena Rotar podaja informacije o tem, zakaj so pomembna semena. Članek iz revije »Bodi Eko« najdete na koncu prispevka.
 2. Domača semena. Irena Rotar o pomembnosti slovenskih semen. Članek na portalu Naša super hrana, Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano na povezavi: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/domaca-semena/?fbclid=IwAR25_e5WTzgePE39NaD2_5p0EaduyfDXjUkT1IRzUZVWiuTlGJ44MBZG36g.
 3. Semena: naš zaklad – naša prihodnost. Zanimiva raziskovalna naloga ekipe Mladi za Celje iz leta 2014, avtorica Sara Črepinšek, ki na poljuden in zanimiv način raziskuje pomen semen, izraze in tradicijo semenarstva in sonaravne načine pridelave hrane. Povezava na gradivo: Semena: naš zaklad, naša prihodnost (prvagim.si).
 4. Opis avtohtonih rastlin. Gradivo, pripravljeno s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, najdete na https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2004-01-1469/seznam-avtohtonih-in-tradicionalnih-sort-kmetijskih-rastlin;
 5. Lokalne sorte semen: Lokalne sorte so sicer vse sorte, ki so bile razvite ali udomačene v Republiki Sloveniji, so vpisane v sortno listo in se vzdržujejo v Republiki Sloveniji. Za potrebe ukrepov SKP KOPOP 2014-2023 se uporablja seznam lokalnih sort, ki je v Prilogi 12 uredbe, ki jo najdete na povezavi http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED7211. Nov seznam je v pripravi.
 6. Avtohtone sorte: vabljeni k ogledu letaka Semenarne Ljubljana, ki ga najdete na povezavi Avtohtone-sorte-www-24jan2013.pdf (semenarna.si).

SEMENA, SAMOOSKRBA IN SONARAVNA PRIDELAVA

Gradivo Društva za celostno samooskrbo Samooskrbni.net

V Sloveniji večina ljudi, ki jih zanima trajnostna prihodnost pozna Sanjo Lončar. Avtorico in soavtorico več kot 25 uporabnih priročnikov o Naravnih rešitvah, o zdravju in samooskrbi. Sanja že 17 let vodi informacijsko središče Zazdravje.net; Je tudi soustanoviteljica društva Samooskrbni.net in direktorica  Zavoda za celostno samooskrbo

Želite dodaten navdih zakaj ohranjati domača semena in pridelovati sonaravno? Predlagamo, da si pogledate video:

Sanja Lončar: SAMOOSKRBA V PRAKSI : https://www.youtube.com/watch?v=-5U2bE6VvOA

V Bazi znanja sodeluje zelo aktivno tudi njeno društvo Samooskrbni.net, ki združuje že več kot 500 članov in ima skoraj 40 lokalnih društev po celi Sloveniji, kjer skupine skupaj vrtnarijo in nadgrajujejo in svoje znanje v praksi.  Vsak teden so tudi Zoom predavanja za njihove člane, ki so tudi posneta, gradiva pa so na voljo tudi njihovim starim in novim članom na spletni strani: www.samooskrbni.net;  Nekatera gradiva so na voljo brezplačno tudi sodelujočim v gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen 2023.

Za dostop do gradiv vtipkate: https://www.samooskrbni.net/blog  in pokažejo se vam vsebine. V meniju izberete rubriko Baza znanja ali pojdite direktno na linke.  Za začetek predlagamo,  da si ogledate posnetke:

 1. Uvodno predavanje o pridelavi in ohranjanju semen: https://www.samooskrbni.net/blog/uvodno-predavanje-o-pridelavi-in-ohranjanju-semen.
 2. Pravilna izbira semen fižola: https://www.samooskrbni.net/blog/pravilna-izbira-semen-fizola-fanci-perdih.
 3. V rubriki Baza znanja so na voljo tudi druga predavanja o semenarstvu. Tekom trajanja aktivnosti projekta pa jih bo še več in vas bomo o tem še obveščali.

SAMOOSKRBA IN CELOSTNI PERMAKULTURNI PRISTOPI

Gradivo IPVO, prof. drr. Ana Vovk

Spoštovana prof. drr. Ana Vovk predaja akademsko znanje doma in v tujini iz teorije v prakso. Z naprednimi znanji ekomeridacij, modro-zelene infrastrukture in celostnim pristopom permakulture sodi v vrh svetovnih strokovnjakov na tem področju. Samooskrbni poligon Dole si lahko ogledate na povezavi http://www.ipvo.si/poligon-dole. Predlagamo, da si pogledate spodnje gradivo, ki vam je lahko navdih, kako, kam in kako sejati brez velikih težav z razumevanjem sonaravnih pristopov.

 1. Kako postati samooskrben – ideje za gredice. Za sajenje ne potrebujemo veliko prostora. Priročnik in velik  idej, kako na majhnih površin naredimo z naravnimi materiali sonaravni sistem, najdete na povezavi: http://www.ipvo.si/knjiznica/projekti/postanimo-samooskrbni/katalog_postanimo-samooskrbni_nov.pdf.
 2. Učilnica v naravi – Kako postati samooskrbni. Video posnetek o Mednarodnem centru za samooskrbo Dole z prof, drr. Ana Vovk najdete na https://www.youtube.com/watch?v=2kNKRuNjDvU.

KAKO DO SEMEN?

Gradivo Izmenjevalnica semen, Semenarska hiša AMARANT IN Kmetijski inštitut Slovenije

V gibanju Oskrbimo Slovenija – Štafeta semen si prizadevamo, za sejanje, izmenjavo in ohranjanje avtohtonih domačih, lokalnih semen. Tistih, ki se ohranjanjajo na naših tleh in so primerna za sonaravno pridelavo. Če pa teh ne moremo dobiti, pa si začetno semena kupimo ekološka ali biodinamična semena vzgojena čim bližje našemu okolju.

1. Izmenjevalnica semen

Obujanje starih običajev izmenjave semen, kot so delali naši predniki, kjer so najboljša semena podarjali in vzgajali za naprej. Najmanj 11 zrn semen posej (ponavadi jih dobite v dar) in naslednje leto najmanj 11 zrn podariš naprej in ohraniš vrsto za naprej. Vsaj 11 zrn ohraniš za svojo nadaljno setev. Do avtohtonih in domačih semen je mogoče priti preko Izmenjevalnice semen in znanja, ki jih organizira Gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen in številna društva. Veliko semen iz biodinamične pridelave se izmenja tudi preko Biodinamičnih društev po Sloveniji. O izmenjevalnicah semen po Sloveniji bomo redno obveščali preko obvestil in na strani Facebook strani Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, ki jo najdete na https://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen.

2. Kako do ekoloških semen?

Če nimate domačih semen kupite v trgovinah semena z oznako avtohtona, domača, ali tradicionalna. Veliko semen se izmenja tudi preko Semenarska hiša Amarant. Ekološka semena, tudi avtohtona semena, ki jih prideluje veliko predelovalcev v Sloveniji, od leta 2003 povezuje Semenarska hiša Amarant. Semena so strokovno pridelana v naši deželi (fižol, šalotka česen, solate…) ter ustrezno certificirana.

Tista, katerih pa ni moč pridelati v Sloveniji, pa so iz sosednjih držav, iz EU sortne liste. Pri njih najdete tudi ekološki substrat in glino za semenske kroglice. Dodatne informacije o pridelavi in semenih najdete na www.amarant.si ali na telefonski številki 031 706 444.

3. KMETIJSKI INŠTITUT SLOVENIJE – Slovenska genska banka

Na njihovi spletni strani najdete informacije, katere sorte semen so vzgojene v Sloveniji, kako do semen slovenskega sorte krompirja in ostalih slovenskih semen. Najdete tudi naslove strokovnjakov z področja zelenjadarstva poljščin in sadjarstva, ki so vam lahko v pomoč za odgovore na vaša vprašanja. Spletna povezava: www.kis.si, posebej še https://www.kis.si/Sorte_vzgojene_na_Kmetijskem_institutu_Slovenije/. Kontakte za posamezna področja najdete na povezavi: https://www.kis.si/Zaposleni/ ali na telefonski številki 01/280-52-62.

KAKO SOUSTVARJATI PRIHODNOST IN ZAKAJ?

Za navdih pri skupnem soustvarjanju prihodnosti in za kakšno dodatno idejo predlagamo, da kliknete na povezave:

Verjamemo, da vam bodo poslane informacije v pomoč. Veselimo se vaših dejanj pri soustvarjanju skupne prihodnosti!

Za organizatorje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen

Irena Rotar, predsednica civilne iniciative Ekoci