Sporočilo za javnost projekta OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN 2024 – baza znanja 2

  • VABILO NA POSVET NA CELJSKI SEJEM ALTEREMED&FLORA
  • VSESLOVENSKA IZMENJENJAVALNICA SEMEN
  • PODELITEV PRIZNANJ
  • DOGODKI

Spoštovani,

Z veseljem vas vabimo na celjski sejem Altermed & Flora in posvet na temo »Ali bomo v prihodnje jedli gensko spremenjeno ali sonaravno pridelano hrano?«. Kot častni gostje so vabljeni predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predstavniki institucij in društev, ki lahko pripomorejo odgovoriti na ta aktualna vprašanja glede bodoče prehranske varnosti. Na posvetu bodo podeljena tudi priznanja sodelujočim v vseslovenskem gibanju Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen, ki so že izvedli aktivnosti do 1.3. 2024. Ob posvetu bo potekala tudi največja vseslovenska Izmenjevalnica semen in cepičev starih sadnih vrst in znanja v Sloveniji. Sodelujočih v vseslovenskem gibanju oskrbimo Slovenijo – štafeta semen je vse več.

Po Sloveniji se že dogaja že mnogo aktivnosti: vrstijo se predavanja, tečaji za presajanje sadik, delijo se znanja, otroci, invalidi sejejo, sadijo in izdelujejo semenske kroglice. K sodelovanju pa se prijavljajo se tudi tisti, ki želijo sodelovati v skupnih aktivnostih sooskrbe na način Oskrbovalnica desetinka.

Z veseljem vas vabimo k nadaljnjim aktivnostim, ki jih predstavjamo v nadaljevanju in na Celjski sejem Altermed&Flora.

1)    POSVET, PODELITEV PRIZNANJ IN VSESLOVENSKA IZMENJEVALNICA SEMEN IN CEPIČEV

a)    Vabilo na posvet

Vljudno vas vabimo na marčevski sejem Altermed & Flora – zeleni sejem za samooskrbo in zdrav način življenja. V okviru tega sejma bomo v petek,15.3.2024 ob 12.30 uri v dvorani Celjanka na Celjskem sejmu izvedli posvet na temo »ALI BOMO V PRIHODNOSTI JEDLI GENSKO SPREMENJENO ALI SONARAVNO PRIDELANO HRANO?«. Po posvetu bosta sledi podelitev priznanj sodelujočim v projektu Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen ter Vseslovenska izmenjevalnica semen, znanja in cepičev  starih sadnih vrst.

Na posvet so vabljeni častni gostje:

–        Eva Knez, državna sekretarka, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,

–        dr. Martina Bavec, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru,

–        dr. Ana Frelih Larsen, članica strateške skupine za prehrano Vlade RS, Ecologic Institute,

–        dir. Andrej Simončič, Kmetijski inštitut Slovenije,

–        dr. Maja Kolar, Semenjalnica,

–        Sanja Lončar, društvo Samooskrbni.net,

–        Irena Rotar, Združenje Ekoci, eko civilna iniciativa Slovenije.

Iskali bomo odgovore na vprašanja: Ali bomo v prihodnosti jedli gensko spremenjeno hrano? Kaj prinašajo nove uredbe o semenskem materialu in novih genomskih tehnikah? Kakšne rizike to prinaša in kakšna prihodnost se obeta ekološki pridelavi, če obveljajo predlagane Uredbe. Ali bomo še lahko sejali domača semena prilagojena našemu okolju? Kako pridelano hrano bodo jedli otroci v vrtcih in šolah, bolniki v bolnicah in kakšna bo na domačih krožnikih? Kako smo prehransko varni na osebni, lokalni in kako na državni ravni? Ali bo gensko spremenjena hrana, laboratorijsko meso, črički, mokarji ustrezno označena na slovenskih policah? Kaj lahko naredimo da postanemo samooskrbni s svojimi semeni in rastlinskim materialom. Kakšne dobre prakse že imamo v Sloveniji? Kako lahko naredimo kot posamezniki, kakšna je vloga institucij in kaj države? Katere sorte semen se ohranjanjajo in katere žlahtnijo v okviru genske banke Slovenije? Na posvetu lahko sodelujejo tudi udeleženci posveta s svojimi pozitivnimi predlogi in vprašanji. Vljudno vabljeni.

b)    Podelitev priznanj sodelujočim v projektu Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen

POMEMBNO:

Priznanja za sodelovanje boste prejeli vsi sodelujoči, ki ste se prijavili za sodelovanje, ki boste želeli, v petek, 15. marca 2024 ob 12.30 uri v Dvorani Celjanka na sejmu Altermed& Flora.  Pred tem bo izveden posvet na temo »ALI BOMO V PRIHODNJE JEDLI GENSKO SPREMENJENO ALI SONARAVNO PRIDELANO HRANO« z zanimivimi gosti. Vljudno vabljeni!

Prosimo vse, ki želite prejeti priznanje, da najkasneje do 05.03.2024 pošljete podatke:

·        Ime in priimek osebe (vzgojiteljice, učiteljic, vodja društva ipd.) in sodelujočih pri izvedenih aktivnosti. Nekateri bodo podeljena priznanja uporabili kot dokazilo za napredovanje v službi.

·        Naziv ustanove, društva, v kolikor želite, da se dokumentu navede tudi naslov.

·        Poročilo o izvedenih aktivnostih do 01.03.2024 ali načrtovanih aktivnostih, na povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSclmymcWpZ9zp_DXvc8kEGJhlu8akOr-re5e_bkFOj-s95JVQ/viewform, ki je osnova za izdajo Priznanja.

Vse navedeno pošljite na elektronski naslov ekoci.si@gmail.com.

c)     Vseslovenska Izmenjevalnica semen in cepičev starih sadnih vrst

Vabimo Vas na največjo izmenjavalnico semen in sadnih vrst. Na njej se bodo predstavili:

·        posamezni lokalni odbori društva Samooskrbni.net,

·        Vrtci Slovenska Bistrica

·        posamezni lokalni odbori društva Ajda ter

·        Sadjarsko društvo Borovnica . G. Slavko Turšič, eden izmed večjih strokovnjakov na področju sadjarstva v Sloveniji,  bo prvič predstavil tudi Slovenski biodinamični koledar in prinesel v izmenjavo cepiče starih sadnih vrst, ki jih v svojem sadovnjaku vzdržuje kar 150 sort.

Če se želite na tej Izmenjevalnici predstaviti tudi vi, nam to sporočite s prijavo do 05.03.2024 na elektronski naslov ekoci.si@gmail.com, da vam pošljemo ustrezno dokumentacija za sodelovanje.

Izmenjevalnica poteka tako, da nadaljujemo tradicijo naših prednikov izmenjave semen. Podelimo ali izmenjamo simbolično količino semen: 11 zrnc semen letos podarimo ali izmenjamo, drugo leto najmanj 11 zrnc izmenjamo, ko že pridelamo svoje seme in najmanj 11 zrnc semen shranimo v svojo, društveno ali društveno gensko banko. Seveda je semena potrebno opreminiti z izpolnjenim ustreznim potnim listom semena, da vemo, kakšne domače sorte semen imamo. Obrazec vam bomo poslali ob prijavi (kot navedeno zgoraj). Če imate staro semen in bi želeli, da postane del nacionalne genske banke vam lahko pomagamo pri dokumentaciji za vpis semena v ohranitveno sorto, da jo boste lahko poslali na Kmetijski inštitut Slovenije.

Več informacij najdete v spodnji datoteki.