Sporočilo za javnost; Štafeta semen- pobuda za vključitev šol in vrtcev, prenos znanja ,breskve iz Vipavskega, Suša ali Klimatske spremembe

           

Iz Eko civilne iniciative Slovenije z veseljem  sporočamo ,da  se čedalje več somišljenikov aktivno vključuje   v proces   samooskrbe.  Letošnja suša  in spomladanske poplave  ter  gospodarske situacija nakazuje, da je aktivni pristop vsakega posameznika v proces samooskrbe nujen.  Sporočamo dobre novice, ki navdihujejo  v smeri, da nam s skupnimi močmi ne bo potrebno v prihodnosti biti lačni.

Vsebina:

1.    Breskve z Vipavske

 

2 .  Prenos znanja  o pravilni uporabi hrane o sonaravni pridelavi hrane..

 

3 .  Štafeta semen – poziv šolam in vrtcem , da  vključijo Štafeto semen v program

 

4.   Kemično zapraševanje neba »chemtrails«:  Svetovna akcija proti kemičnemu zaprašavanju neba
5.   Suša ali klimatske spremembe, možne rešitve

 

1.       Breskve z Vipavske

 Breskve na Vipavskem so  dobro obrodile. Odkupna cena pa  je zelo nizka. Nekateri kmetje so že močno razmišljali o tem , da bi drevesa  požagali, večini pa se obiranje sadežev zaradi nizke odkupne cene niti ne izplača. Tega nikakor ne smemo dovoliti, saj  je vsako drevo in vsak sadež, ki zraste v Sloveniji  izredno dragocen.

Zato si prizadevamo, da ohranimo vsako breskev.  Na pobudo posameznih zanesenjakov so se že izvedla skupinska naročila in dostave v prenekateri slovenski kraj (Ljubljana, Celje, Maribor, Domžale, Tržič…).  Pobuda je bila izjemno dobro  sprejeta,  kmetje in naročniki  so izredno zadovoljni.

Z akcijo Boš breskev imamo vsi priložnost narediti veliko stvar. Mreža, ki z akcijo nastaja preko cele Slovenije ima potencial medregijsko brez posrednikov povezat slo kmeta z slo potrošnikom tudi za druga živila, torej zagotovit obliko partnerskega kmetovanja ne le lokalno pač pa medregijsko.
Tu, v vezi breskev se čuti skupnostna energija in čeprav na videz v naši družbi škriplje, grozi suša ipd., je to zagon, ki je z vidika skupnosti in nabirke energije tako zelo dobrodošel.

Pomembno je, da konkretno izvedemo čimveč uspešnih zgodb sodelovanja , gre namreč predvsem v prvi vrsti za princip sodelovanja.

Pobudnik akcije “Boš Breskev” Borut Jelič skupaj z celotno ekipo Dobradela.si želi opomniti na pomen  prebujanja solidarnosti in sopomoči med ljudmi ter prizadevanje, da tudi ohranimo to našo naravno pravico (z zakonom nam je to namreč vse bolj otežkočeno)

Ekipa Dobradela.si za svoje nadalnje delo potrebuje koordinatorje za dostavo, pomoč v centralni bazi v Ljubljani na tržnici Šiška, pomoč pri logistiki…….Vse, ki rezonirate z akcijo vabijo , da se oglasite na el. naslov breskve@dobradela.si

2 –  Prenos znanja  o pravilni uporabi hrane o sonaravni pridelavi hrane..

Somišljeniki  nevladnih organizacij  si  skupaj s strokovnjaki na različnih področjih prizadevamo za čim več znanja uporabljenega v praksi.   Kako lahko vlagate breskve in paradižnik brez konzervansov za celo leto, kako pridelovati hrano za jesenske  dni v ekološkem vrtu in kako uporabiti orgonsko  energijo se lahko naučite na teoretično praktičnih delavnicah  že v avgustu: več info na  www.lavita,si; ali info@lavita.si;

 

3       Štafeta semen – poziv šolam in vrtcem , da  vključijo Štafeto semen v program

 

Vsako dejanje, da v prihodnosti ne bomo lačni  šteje.  Največ pomeni, da so naši otroci pravilno vzgojeni, da imajo dober odnos do hrane in da vedo od kod hrana sploh pride. Zato v teh dneh,  ko se sestavljajo  programi za aktivnosti   v naslednjem šolskem letu  naprošamo  učitelje   mentorje in   vzgojitelje, da  aktivnosti za ohranjanje  avtohtonih,  domačih in tradicionalnih vrst semen  -Štafeto semen  vključijo v program , otroke poučijo o samooskrbi, delujejo   v smeri šolskih vrtov, obiska kmetij – skratka vse kar bi lahko pomagalo, da  znajo o otroci v prihodnosti živeti samoskrbno.

 

Pomoč   pri izvedbi bomo nudili poleg strokovnih institucij  tudi nevladniki v prihodnjem letu.  Za  dodatne informacije lahko pišete na ekoci.si@gmail.com;  ter preberete besedilo v nadaljevanju

Na naslov Društva Lavita-Ekofejst   kjer tudi  Ekoci zbiramo semena namreč še kljub temu, da je  bil uradni konec letošnje Štafete semen  že aprila, še kar prihajajo kuverte z semeni, ki jih skrbno čuvamo. Ekoci  letos  žal  nismo uspeli odgovoriti na vsa vprašanja , ki jih pošiljajo  posamezniki in društva,  zato v jesenskem  času   organiziramo predajo semen, ki so jih naknadno poslali  iz šol vrtcev in posamezniki  v hrambo  Kmetijskemu inštitutu Ljubljana.

Istočasno pa bomo podelili priznanja sodelujočim v letošnji Štafeti  semen. Na dan podelitve bo možen tudi ogled Poligona sonaravnih vrtov , prisotni pa bodo tudi mentorji –  strokovnjaki iz različnih področjih,  ki bodo znali odgovoriti na vprašanja o semenih , o  ekološkem ,  biodinamičnem  in permakulturnem   načinu pridelave  hrane  ter o zdravilnih zeliščih.

Se vidimo jeseni. Za  dodatne informacije lahko pišete na ekoci.si@gmail.com;  ter pogledate objave na www.ekoci.si in https://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen?fref=ts

 

4.      Kemično zapraševanje neba:  »chemtrails«

 

Dne 25.8 2013 je  skupna svetovna akcija proti kemičnemu zapraševanju neba , ki se jim pridružuje  civilna družba iz celega  sveta  ter  nevladne organizacije  tudi v Sloveniji:

Pobuda je na povezavi: https://www.facebook.com/GlobalMarchAgainstChemtrailsAndGeoengineering

Civilna  iniciativa Modro nebo  : https://www.facebook.com/pages/Civilna-Iniciativa-Modro-Nebo/559443304075997?fref=ts

 

5. Suša ali klimatske spremembe, možne rešitve

 

Kar tiče suše,  moramo definitivno prevetriti ta pojem, ali gre res le za sušo ali pač za trajne klimatske spremembe, ki bodo narekovale od nas mnogo , mnogo več kot pa le za dodatno zalivanje tako vrtičkarjev kot kmetov ali zanesenjakov na skupnostnih njivah

“Klimatske spremembe pomenijo, da so možni vsi ekstremi in da se lahko zgodijo stvari, ki so se še pred desetimi leti zdele nemogoče……Sistem klimatskih sprememb se je začel premikati in videli boste vse mogoče. Vendar ne presojati samo po ekstremih. Ti nas samo opozorijo…..Ljudje, ki živijo v ekstremnih pogojih, niso nič drugačni od nas.  Le prilagoditi se morajo, ker sicer umrejo. …..Sušo je treba načrtovati in se nanjo pripraviti.”
intervju prof. dr. Timi Ećimović poznavalec klimatskih sprememb
http://www.dnevnik.si/objektiv/intervjuji/1042546203

Minister Dejan Židan to zadevajoč piše takole

“Leta 2007 je Ministrstvo za kmetijstvo skupaj s Kmetijskim inštitutom Slovenije in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije izdalo Tehnološka priporočila za zmanjševanje občutljivosti kmetijske proizvodnje na sušo. Gradivo je aktualno in primerno za uporabo.
Se pa je pri kmetijski suši potrebno zavedati, da zavarovanje ni možno in da države, ki so zainteresirane za proizvodnjo hrane, tudi z določeno obliko državne pomoči pomagajo oškodovancem, čeprav proizvajalci oziroma kmetije v največji meri sami nosijo breme škode, ki jo suša povzroči.
V državi imamo namakalne sistema samo na 1,6% površin v uporabi. V iztekajočem programskem obdobju je bilo za nove dodeljenih 4,5 mio evrov, sedaj pa se pričakujejo odločbe za zadnji razpis v vrednosti 10 mio evrov. Črpanje denarja na tem področju je slabo, saj je izgradnja zapletena. Zato je odločitev, da naj bodo novi sistemi regijsko vodeni pravilna (podoben sistem smo vzpostavili pri oskrbi s pitno vodo in rezultati so dobri).

http://www.kis.si/datoteke/File/kis/SLO/Publikacije/drugo/Tehnoloska_priporocila_za_zmanjsanje_obcutljivosti_na_suso.pdf

Ja velja se pripraviti, Bolj intenzivno, inovativno, bolj celostno kot smo doslej sploh pričakovali, od preobilja vode pomladi do totalne suše v poletju, če pa je inf . o zalivskem toku http://thetruthsoldier.com/2012/10/05/the-gulf-stream-has-stopped/ resnična potem pa itak.

David E. o tem piše takole :”Obstajajo dokazi se je pred dvema letoma ustavil Zalivski morski tok! To je najpomembnejši morski tok, ki skrbi za klimo vse Evrope in tudi Amerike.. ima tudi vzdevek »mirovnik« saj skrbi, da klima nima izrazitih vzponov in padcev.. Ustavitev tega toka ponavadi pomeni tudi začetek nove ledene dobe. Ti vzponi in padci klime pa so že zelo opazni predvsem zadnje leto, nenavadna snežna zima, poletne sopare, največji spremembe so recimo v Angliji letos poleti, saj je temperatura visoka kot ne pomnijo.. in te dežele so (bile) ravno najbolj zaznamovane z tem tokom. Sneg pa se najde tudi v najbolj nenavadnih deželah, pred par dnevi tudi Braziliji.
To je biološki dogodek, ki odtehta vse dogodke v zadnjih 2.000 letih.. A vso človeštvo se še vedno ukvarja z večanjem produktivnosti.Produktivnosti česa? Produkciji konca??”

V tej luči  si poskušajmo osmisliti naše  njive med drugim tudi kot postavitev modela za delovanje predvsem v spremenjenih rastnih pogojih in ne primarno kot nujnost enkratnega pridelka, kajti iz same fundamentalne vsebine v vezi varnosti hrane ministri očitno  niso dorekli kako sploh do pridelka, tako beremo na http://www.mko.gov.si/index.php?id=1333&tx_ttnews[tt_news]=6553&tx_ttnews[backPid]=12029&L=0&no_cache=1
“Minister mag. Dejan Židan je kolege ministre spomnil, da se tudi Slovenija pogosto sooča s posledicami poplav, ki so samo v lanskem letu povzročile preko 370 milijonov evrov škode ter s sušo, ki je prav tako povzroča veliko škodo. Oboje lahko brez dvoma pripišemo posledicam podnebnih sprememb. Ob tem je minister  še izpostavil, da je Računsko sodišče v Sloveniji pregledalo delovanje ministrstva ter dalo jasne usmeritve za učinkovito rabo javnih sredstev ter ob tem izpostavili, da je zato treba delovati preventivno. »Ključno je, da država pristopi k pripravi primernih politik obvladovanja tveganj«, je še dejal minister in kot primer dobre prakse navedel novo Skupno kmetijsko politiko EU, ki vključuje financiranje zavarovalnih premij kot tudi vzajemne sklade, kjer je zavarovanje eden od stebrov kriznega upravljanja.”
Poleg zavarovanj in vzajmenih skladov dajmo vendar razmišljati še o pridelavi zadostnih količin zdrave hrane navkljub težjim pogojem pridelave pa je poziv Ekoci.
Revolucionarna pot nazaj k bistvu in rešitve v vezi vse večje dezertifikacije očitno obstajajo, seveda ob povsem drugačnih predpostavkah. IZJEMNA predstavitev  Allana Savoryja: How to green the worlds deserts and reverse climate change govori naslednje:

Kaj je eden izmed najpomembnejših dejavnikov oz. najučinkovitejših načinov, da se ne samo prepreči širjenje puščave in neugodne klimatske spremembe (ter hkrati zmanjša lakoto), temveč da se nerodovitne puščave spremeni nazaj v bogate, rodovitne planjave?

Ogromne črede prostopasoče živine in drobnice. Ja, prebrali ste prav: ogromne črede (res ogromne) živine in drobnice, pašene na način, ki imitira naravo (think huuuge herds of bisons etc), ZDRAVI in OBNAVLJA zemljo (prst) in celoten eko-sistem. Poleg tega je to praktično edini možen način dejanskega odpravljanja lakote v puščavnih predelih Afrike ter prav tako edini način zaustavitve propada zemlje drugod (npr. ameriški nacionalni parki).
Z obnovitvijo zemlje, torej s spreminjanjem puščave nazaj v rodovitne planjave, se spremeni celoten ekosistem (in seveda klimatske razmere) in na opustela območja se začnejo vračati tudi druge vrste živali (v Afriki npr. sloni).

Najbolj impresivne slike v predstavitvi se nahajajo nekje med 15. in 18. minuto, ampak se splača pogledati celoten film, ker odlično razloži cel proces, kako se zemlja spremeni v puščavo in kako je ta proces mogoče zaobrniti z navidez nelogično rešitvijo – ogromnimi prostopasočimi čredami. Hvala Mateji Č. za komentar

Tule je link: http://www.youtube.com/watch?v=vpTHi7O66pI&feature=youtu.be

 

Prizadevajmo si skupaj za lepo sedanjost in prihodnost..

Oj

Oj –Osti  Jarej –bodi mlad pomlajen bodi močan!

Slovenka – Slovenec«  kjerkoli si;  tu je tvoj temelj, osnova,  od tu je tvoje seme – izvor, bistvo,   tu je tvoje središče,  od tu je tvoja energija, potenca,  tu je neizčrpen vrelec tvojega bistva ;« je sporočilo naših prednikov…

 

 

 

Priporočamo ogled gradiva:       

Spletna stran: www.ekoci.si  ; Elektronski naslovi: info@ekoci.si; ekoci.slo@gmail.com; ekoci.si@gmail.com;

FB: Ekoci Ekološka civilna iniciativa:  (http://www.facebook.com/pages/Ekoci-Ekološka-civilna-iniciativa/280321302001496)

ter   Stafeta semen:http://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen

 


Sporočilo ste skladno z ZVOP-1, ZVP in ZEK prejeli na osnovi svoje prijave na spletnih straneh (https://ekoci.si/,) ali Fb straneh Ekoci oz. Oskrbimo ) na osnovi telefonske prijave, sodelovanja v nagradni igri, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji Ekoci oz. Oskrbimo. V kolikor ste se med prejemniki sporočil znašli pomotoma oz. se želite odjaviti od nadaljnjega prejemanja, prosimo na to sporočilo odgovorite z ODJAVA. Zahteva bo izvedena v roku 15 dni po prejemu, v nadaljnjih 5 dneh pa boste o tem tudi obveščeni. V zvezi z izvedbo zahteve ne nosite nobenih stroškov.