SZJ: ZAGOTOVIMO SI HRANO – OD SEMENA DO KROŽNIKA


MOS Celje, 17 – 21. september 2025, Hala C: Združenje Ekoci s partnerji je na sejmu MOS 2025 v Celju predstavilo celostne rešitve za večjo prehransko varnost in samooskrbo – od semena do krožnika. V okviru gibanja “Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen” so bile prikazane inovacije, znanja in konkretni koraki, kako lahko Slovenija postane prehransko neodvisna, trajnostna in odporna na krizne razmere.
Poseben poudarek je bil na pridelavi vsaj 50 ključnih rastlin, ki so bistvene za prehransko varnost, ter na načinih dolgotrajnega shranjevanja hrane brez hladilnika, sonaravni pridelavi sadja, energijskem pristopu k pripomore k boljšemu poslovnemu uspehu in pripravljenosti na nepredvidene situacije.


Združenje Ekoci – Irena Rotar: Predstavljali so aktivnosti za povečanje pridelave lokalne hrane in zmanjšanje odvisnosti od uvoženih semen, ki pogosto niso prilagojena slovenskemu okolju. V okviru gibanja “Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen” si prizadevajo za vzpostavitev slovenske semenarske panoge. Zbirali so podpise za 5 stebrov prehranske varnosti: več lokalne hrane v javnih naročilih, vzpostavitev trdne prehranske verige od semena do krožnika, jasna označitev hrane, opozorilo glede novih genomskih tehnik (NGT), poziv k samooskrbi z vsaj 50 ključnimi rastlinami.
Predstavljen je bil tudi projekt Pripravljeni na vse”, ki združuje strokovnjake s področij zaščite, zdravstva, trajnostnega razvoja in samooskrbe. Cilj je prebivalcem ponuditi praktična znanja za učinkovito odzivanje v kriznih razmerah (izpadi elektrike, naravne nesreče, hekerski napadi). Projekt izvajajo: Občina Žalec, Civilna zaščita Žalec, Zdravstveni dom Žalec, Razvojna agencija Savinja, Združenje Ekoci. Delavnice potekajo od junija 2025 do marca 2026 na UPI – Ljudski univerzi Žalec.

Energija v poslu – Mateja Rotar je predstavila je energijsko diagnostiko in svetovanje za vodje in ekipe. Namen je podpreti zavestno vodenje, notranje ravnovesje in trajnostni uspeh.

Njami, Najmi – Davor Vučkovski, s.p. je predstavljal inovativna liofilizirana živila kot naravno alternativo predelani hrani. Liofilizacija ohranja hranila, okus in strukturo živil brez dodanih arom, barvil ali konzervansov. Gre za trajnostno, hitro pripravljeno povsem naravno hrano, ki ne potrebuje hladilnika za shranjevanje in se lahko shranjuje več let.

Najin vrt – mlada pridelovalca iz Savinjske doline
Predstavila sta domače izdelke iz sveže zelenjave, sokov, namazov in vložnin. Vse surovine pridelujeta sama, kar zagotavlja sledljivost in najvišjo kakovost. Njuna blagovna znamka nosi simboličen pomen in poudarja lokalnost. Obiskovalci so bili navdušeni nad pridelki, še posebej nad česnovo majonezo in ostalimi shranki.

Haskap d.o.o.. – podjetje se posveča pridelavi in predelavi haskap jagodičja – edinstvene super hrane. Predstavljeni so bili ekološko certificirani sokove brez dodanega sladkorja, haskap napitek s kakavom, ki je primeren tudi za šole in vrtce z intenzivno aromo in haskap v prahu kot naraven vir barve, okusa in zdravja.

Sadjarstvo brez kemije – Slavko Turšič: Na izmenjavalnici semen in znanja je predstavil sonaravne načine pridelave sadja po biodinamičnih in permakulturnih načelih. Poudarek je bil na pridelavi brez kemičnih sredstev in ohranjanju naravnega ravnovesja. Dobre prakse pa bodo predstavljene tudi v priročniku v nastajanju.