Cepljenje-predavanje, Svoboda semen, poziv za soustvarjanje revije Pomagaj si sam….

 

1.Predavanje Cepljenje – svoboda odločitve Pirešica 28.9.2012

2. Svetovno gibanje za svobodo semen (Seed Freedom)

3.
POBUDO ZA JEZERO

4.Ozimna eko tržnica, predavanje Antona Komata in likovna razstava

5.Prispevki in  ideje za revijo Pomagaj si sam

6.Zeliščna lekarna v zimskih dneh, Pokrivanje strehe s slamo, Jabolčne marmelade z orehi

1.

Lepa hvala vsem udeleženim na predavanju Primoža Verbiča in sicer krasnem petkovem dogodku v Pirešici. Za vse, ki bi radi obnovili inf. s predavanja ali pa se ga niste uspeli udeležiti, izvolite posnetek Predavanje o cepljenju otrok proti nalezljivim boleznim na http://www.youtube.com/watch?v=CvgRa9AVQyg&feature=plcp

V tej smeri vabljeni tudi1. k sodelovanju ali pač le spremljanju skupine na FB
Svoboda odločanja glede cepljenja otrok https://www.facebook.com/groups/svood/?fref=ts

2.brskanju oz. prebiranju http://www.svood.org/ Društva za svobodo odločanja – SVOOD

3. k podpisu ali celo prostovoljstvu glede tozadevnih predlogov zakonov . Tu je še link do natančnih informacij o predlogih in kako jih lahko podpremo: http://za4zakone.webs.com/

4.kpodpisu peticije za ukinitev obveznega cepljenja otrok v Sloveniji ter represivnih ukrepov proti staršem, ki svojih otrok ne želijo cepiti na AVAAZ-u objavljeni pobudi za uvedbo prostovoljnega cepljenja v Sloveniji, oziroma ukinitev obveznega cepljenja za otroke. Vabljeni tudi, da pošljete povezavo svojim prijateljem.
http://www.avaaz.org/en/petition

2.

Danes 2. oktobra, na Gandhijev rojstni dan se začenja globalna štirinajstdnevna akcijaSvoboda semen, ki jo pri nas koordinira društvo Porevit. V dneh do 16. oktobra, ki je tudi svetovni dan hrane, se bodo odvijale aktivnosti ozaveščanja problematike patentiranja semen in s tem povezanih problematik.

 

Če vam je problematika znana,

 

si oglejte: Koledar dogodkov v Sloveniji! Pridružite se lahko tudi aktivneje, nekaj predlogov!


Ne pozabitepodpisati deklaracije o svobodi semen:

http://porevit-eko.blogspot.com/2012/09/izjava-o-svobodi-semen.html.

 

 

Nadaljnje informacije:

 

Iniciator aktivnosti je organizacija Navdanya, svetovna zveza za svobodo semen, poziva vse, ki se problematike zavedajo k sodelovanju za dosego končnega cilja, ki je: Vrniti semena v last človeštva! Dejstva so grozljiva: S pomočjo TRIPS (dogovora o intelektualni lastnini) Svetovne trgovinske organizacije (WTO) semena, ki jih razvijajo multinacionalke kot npr. Monsanto, postajajo privatna lastnina. To so semena razvita s pomočjo tehnologije gensko spremenjenih organizmov (GSO) in semena, iz katerih zrastejo rastline, ki ne obrodijo učinkovitih semen. S pritiskom na vlade držav po vsem svetu želijo doseči, da kmetje uporabljajo le njihova umetna semena. V primeru GSO semen si lastijo celo semena, ki so nastala na sosednjih poljih, torej semena rastlin, ki so bila osemenjena z rastlinami zraslih iz njihovih GSO semen. Poleg tega kmete silijo v uporabo neučinkovitih semen, kar pomeni, da morajo vsako leto znova od njih kupovati semena. Arhiv sodnih procesov v EU, v katere je bil vpleten Monsanto, si lahko ogledate na spletni strani InfoCuria.S tem človeštvo zahaja v eno najgrozljivejših slepih ulic, ki si jih lahko zamislimo! Zbuditi moramo državljane in vlade! Informirate se in sodelujete po svojih najboljših močeh!

Društvo Porevit: http://porevit-eko.blogspot.com/.

Dokumentarni film Svoboda semen: http://vimeo.com/43879272.

 

Spletna stran gibanja Svoboda semen (Seed Freedom): http://seedfreedom.in.

Spletna stran organizacije Navdanya: www.navdanya.org.

Spletna stran gibanja Gaia Foundation: http://www.gaiafoundation.org/.

 

.

 

”Kakor dolgo bo živelo vraževerje, da moramo ubogati nepravične zakone, tako dolgo bo živelo suženjstvo.” Ghandi

V Petek 12.10. vas ob 18ih vabimo na ogled filma Semena svobode. Film se predvaja v klubu Jalla Jalla, v Metelova mestu, v Ljubljani, v sklopu dogodkov ˝Štirinajst dni akcije za svobodo semen˝.

 

 

3.

 

DRUŠTVO ZA VARSTVO OKOLJA BLED

vas vabi na dogodek, kjer bomo spoznali trenutno stanje Blejskega jezera in državi ter
lokalni skupnosti posredovali

POBUDO ZA JEZERO

Opozoriti želimo, da za izboljševanje stanja jezera ni veliko časa in je
potrebno delovanje v tej smeri pospešiti.

Mag. Špela Remec Rekar, univ dipl. biol, ARSO, bo predstavila temo

BLEJSKO JEZERO včeraj, danes, jutri

Ali je stanje Blejskega jezera možno še izboljšati? Je, vendar ne samo s
sodelovanjem institucij, temveč vseh uporabnikov.

Svoje pobude za reševanje jezera bo predstavila tudi gospa Franceska Riolo,
domačinka po dedu Petru Florjančiču, sodelavka v Generalnem direktoratu
za okolje pri Evropski komisiji EU.

Pridružite se nam v knjižnici na Bledu

v četrtek, dne 4. oktobra ob 18.uri.

www.zavest.net

 

4.


V sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka,

ter s Turistično kmetijo Na poljani vas vabimo na

predavanje Antona Komata o pomenu samooskrbe,

ozimno ekotržnico in likovno razstavo,

 

 

v nedeljo, 7. oktobra 2012 ob 14. uri

 

na turistični kmetiji Na poljani, Meja 7, 4211 Mavčiče.

 

 

5.


18. oktobra spet izide posebna izdaja Jane Pomagaj si sam, že četrta.

Bralci so jo lepo sprejeli. Kdor želi sodelovati, vabljen(a), da pošlje ideje in skupaj spet sestavimo tako navdihujočo številko, kot so bile prve tri.

Se že veselim! Topel pozdrav, Melita Berzelak urednica revije Jana

Prispevke , ideje , …pošljite na melita.berzelak@kratermedia.si

6.

 

»ZDRAVO JEM«

KUHAJMO SLASTNE JABOLČNE MARMELADE

Z LEŠNIKI IN OREHI  BREZ KONZERVANSOV

 

v petek , 5.10 .2012 od 16 00.00 do 19.00 ure

Teoretična in praktična delavnica

 

Delavnico vodi: g. Slavko Turšič, sadjarsko Društvo Borovnica, Društvo Ajda, vodja strokovnih seminarjev, …

 

Jesen nam je natrosila nekaj manj plodov kot prejšnje leto. Skrbno poberimo vsak sadež in ga shranimo za čez zimo . Brez konzervansov (sladkorja) pripravimo  marmelade tako, da se bodo veselili tudi vnuki ter bodo sosede zavistno gledale. Da bomo lahko marmelado uporabili kot dober namaz za palačinke ali pecivo, kot samostojno jed ali pa kot dodatek navadnemu jogurtu. In da ne bomo imeli slabe vesti zaradi praznega kozarčka, ker smo pojedli kar celega obenem. Z lešniki, orehi , čokolado ali suhimi slivami navadna domača jabolka še posebej teknejo.

 

Vsebina delavnice: teoretična podlaga, enostavna priprava sadja,  pasterizacija, izboljšanje okusa z dodatki mletih orehov, lešnikov ali sliv ter začimb, polnjenje kozarcev, hitro ohlajanje v mrzli vodi. Na koncu odnese vsak kozarček s seboj, posodo pa pomažemo z doma pečenim kruhom iz pšenične moke in koruzne polente.

Svojo prisotnost predhodno prijavite na e –naslov: info@lavita.si ali preko SMS na tel:  040-203-055.

Cena delavnice: 20€ ,vključuje teoretično in praktično izobraževanje. Prispevek lahko poravnate na TRR: SI56 0510 0801 3396 759  Abanka – Društvo Lavita ali na dan prijave osebno.

V kolikor boste prispevek poravnali preko TRR vas naprošamo, da prinesete dokazilo o plačilu s seboj. Za udeležbo na delavnici so potrebne predhodne prijave in naprošamo za resnost prijave.

 

DOMAČA ZELIŠČNA  LEKARNA  V ZIMSKIH DNEH

»Posadimo dišavnice v lončke«

 

V petek, 5.10.2012 od 16:30 do 18:00

 

Delavnico vodi: mag. Nataša Ferent, strokovnjakinja in vodja vrta zdravilnih zelišč na  IHPS v Žalcu

 

V  tradiciji slovenskih  gospodinjstev  je že  včasih bilo, da so naše babice presadile iz vrta peteršilj, zeleno  in drobnjak, da so  lahko čim dalje uporabljale sveža zelišča.

Tudi sedja imamo možnost, da zelišča iz vrta najprej poberemo in jih posušimo,   vložimo v olje ali zamrznemo. Na vrtu pa imamo  še veliko sadik , ki so  lepe in aromatične . Lahko  pa kupimo jesenske sadike, ki so že trdne in močne.

 Poiščimo pravo kombinacijo  posaditev , da ne izgubijo arome in okusa in ustvarimo čudovite  in uporabne nasade  za zimski čas.

Vedno nas bodo  razveseljevale z čudovitim vonjem in lepoto  in jih bomo lahko sveže uporabljali  v turobnih zimskih dneh.

Na delavnici se bomo naučili primernih posaditev . Udeleženci lahko prinesejo lonček s  sabo  in skupaj jih bomo pravilno posadili.

Dobrodošli na praktični delavnici.  Vse pridobljeno znanje boste lahko takoj uporabili doma..

Možnost nakupa sadik.

Svojo prisotnost predhodno prijavite na e –naslov: info@lavita.si ali preko SMS na tel:  040-290-515

Cena delavnice: 10 eur,vključuje teoretično in praktično izobraževanje. Prispevek lahko poravnate na TRR: SI56 0510 0801 3396 759  Abanka – Društvo Lavita ali na dan prijave osebno. S seboj prinesete rokavice in bodite primerno obuti in oblečeni za vrtnarjenje. Število udeležencev je zaradi zagotavljanja kakovosti izvedbe omejeno

V kolikor boste prispevek poravnali preko TRR vas naprošamo, da prinesete dokazilo o plačilu s seboj. Za udeležbo na delavnici so potrebne predhodne prijave in naprošamo za resnost prijave. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

TRADICIONALNA  ZNANJA ZA NOVE RODOVE

» Pokrivanje streho s slamo za  naslednjih  200 let «

    V soboto  6.10. 2012 od 8.30  do 11.30 ure

Izkustveno – praktično delavnico vodijo : Martin Razgoršek – izkustveni mojster obnove Farovške zidanice  ter  ostali stari mojstri pokrivanja s slamo

Farovška zidanica  trdno stoji že več kot 200 let.«Lapačev Tina« jo je obnovil. Spodnji del zidanice  je zgrajen iz kamna. Zgornji dela zidanice je iz masovnih širokih hrastovih debel in je  še vedno trden  in lep. »Tudi slamnata  streha bo takšna kot nekoč«   pravi vztrajni in kleni Martin. Kljub temu, da so žito najprej snedle miši in je bila slama neuporabna  je kupil žito na sosedovi njivi in skupaj so ga poželi. Žito so omlatili  in ga povezali v »škope« – snope slame s katerimi se  bo sedaj pokrivala streha. Najprej so se posvetovali z gozdarjem in šli v gozd v  pravem času od »velike do male maše «  podirat drevje za ostrešje.  Stari mojstri pravijo, da je les takrat je najbolj trden, lahek in bel. Podrta drevesa  so obžagali, da je bil pripravljen za ostrešje. Mojstri so zvezali les za ostrešje na star način, ki ga zna narediti le še malokdo : »s križno vezavo« tako da ni vmesnih stebrov na podstrešju «.  Na tak način   pridobimo čim več dragocenih površin na podstrešju po katerih lahko normalno hodimo. Priprave na pokritje strehe že potekajo, saj je potrebno pripraviti vse potrebno, da bo pokrivanje strehe trdno in vzdržljivo. Mojstri bodo pokrivali streho in nas poučili pravilnih načinih  dela.

Program :

          Sprejem udeležencev v centru La Vita  in odhod na lokacijo ob spremstvu Turističnega društva Galicija

          Kako je sestavljena streha, ostrešje, kaj je »kita«obroba slamnate strehe

          Kako pripraviti in pritrditi slamo na ogrodje

          Pokrivanje  strehe s slamo

          Tesarska malica

 

UTRINKI IZ PRIPRAV ZA POKRIVANJE STREHE