Sporočilo za javnost Savinjska dolina: Kaj se lahko naučimo od prednikov bo prikazano tudi v tem vikendu. Na junijskemu Ekofestu pa so obiskovalci z zanimanjem raziskovali nova znanja in uživali v zelenih doživetjih.
1. Srednjeveški popoldan v Preboldu
Dne 10.6.2017 vabljeni na srednjeveški popoldan v Preboldu, kjer bo zanimiv prikaz srednjeveških plesov, srednjeveška tržnica in prikaz življenja takratnega časa pred muzejsko zbirko Prebold skozi čas. Tudi na Ekofestu je bilo v muzeju z bogatimi eksponati predavanje Sanje Lončar, ki je na zanimiv način predavala o tem kako se lahko že sedaj pripravimo na nepredvidene podnebne spremembe in s tem povezanimi posledice. Lokacija Muzej Prebold skozi čas.
Zakaj je hrana naših prednikov prava in naravna, tako zelo pomembna, hrana od katere so nekoč rasli beli zobje, pravilni in brez napake, hrana od katere so se krepile kosti in ni bilo osteoporoze in depresije ?
Kaj nas o prehrani in zdravju uči pred-industrijska družba?
Kaj se lahko naučimo od naših pred-industrijskih prednikov za sodobno prehrano?
Bolj ko je namreč med tradicionalna ljudstva od Afrike do Tihomorskih otokov, od Karibov do Eskimov na polotoku Labrador prodirala procesirana, rafinirana hrana, bolj so obolevali za t.i. civilizacijskimi boleznimi, kot so rak, diabetes, debelost, srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak, srčne in možganske kapi, zobna gniloba, bolezni dlesni, vnetje slepiča, želodčne razjede, divertikulitis, žolčni kamni, hemoroidi, krčne žile in zaprtje (zapeka).
Telo pa na drugi strani zmore vsrkati energijo, ki ne izvira zgolj iz presnove fizične hrane. Tudi slednje so bili naši “stari”obilo deležni. Sposobnost induktivno pridobljene energije so z fizično aktivnostjo dobesedno gojili od rojstva dalje. Dr. Bergant celo pravi “induktivna energija je nedvomno osnovna življenska moč….obstajajo ljudje, ki živijo brez hrane….”
Vabljen-a na druženje v petek 9.6.2017, ko bomo na gradu Komenda v Polzeli z Mojca Vozel odstirali znanja prednikov v predavanju “SVETA HRANA” PREDINDUSTRIJSKIH DRUŽB NA NAŠIH TLEH IN DRUGOD PO SVETU – Učna ura prednikov in njeno sporočilo za sodobni svet
Se navdušujete za sodoben slog življenja in ekologijo in bi radi z zelenim kmetovanjem pripomogli k reševanju problemov kot so podnebne spremembe, pogubne posledice potrošništva in visoke cene fosilnih goriv?
Zeleno kmetovanje, če se ga lotimo pametno, poveča kakovost življenja za uspešno ekološko kmetijo ali vrt dokazuje, da je zadovoljevanje naših potreb po zavetju, hrani, kurjavi, vodi in sredstvih za preživetje možno neposredno z zemlje, ob minimalni uporabi fosilnih goriv.. Več info na: http://www.misteriji.si/art/Za_vrt/Zeleno_kmetovanje
4.Utrinki z festivala Ekofest junij
Poligon Zeleni dragulji narave , vrt zdravilnih in aromatičnih zelišč v praksi prikazuje znanje in raziskovanja
Obiskovalci so si v okviru Ekofesta z zanimanjem ogledali posevke in v praksi raziskovali rastline.
Na ekokomediji s Tadejem Tošem pa so se razblinili miti o industrijskih konoplji in aktualnih razmerah.
5. Slovenska inovativna živila. Lokalna kakovost
Lahko sodelujete tudi vi in oddate svoj glas in kanček pozitivne energije lokalnim inovativnim pridelovalcem za inovativne izdelke kot je npr. Soški sir, ki je narejen iz mleka iz visokogorskih pašnikov iznad Posočja in soške postrvi in raziščete kaj je novega na področju inovativnih živil, kar je bilo predstavljeno tudi na Zelenam forumu. Glasujte na povezavi: agrobiznisnatečaj. Ali je lahko inovativno živilo tudi konopljin čaj z aronijo ali meto ter drugi zeleni dragulji narave – zdravilna zelišča, izdelki iz hmelja, slovenskega lesa.
Slovensko sonaravno pridelano hrano lahko okusite tudi v Savinjski dolini v Zelenem hramu. Našo zeleno deželo, našo Slovenijo začutimo, okusimo in doživimo.
Dobrodošli pri soustvarjanju pozitivne prihodnosti v naši lepi Sloveniji.