EKOCI NOVICE -ZELENI DRAGULJI NARAVE, ZELENO KMETOVANJE, ODSTIRANJA ZNANJ PREDNIKOV, INOVATIVNE REŠITVE

View this email in your browser
0b7f4b5c-5d31-404e-a869-3618b72c7649.jpg

Sporočilo za javnost
  
Savinjska dolina: Kaj se lahko naučimo od prednikov bo prikazano tudi v tem vikendu. Na junijskemu Ekofestu pa so obiskovalci z zanimanjem raziskovali nova znanja in uživali v zelenih doživetjih.

1. Srednjeveški popoldan  v  Preboldu

Dne 10.6.2017 vabljeni na srednjeveški popoldan  v  Preboldu,  kjer bo zanimiv prikaz srednjeveških plesov, srednjeveška tržnica in  prikaz življenja  takratnega časa pred  muzejsko zbirko Prebold skozi čas. Tudi na Ekofestu  je  bilo v muzeju z bogatimi eksponati predavanje Sanje Lončar, ki je na zanimiv način predavala o tem kako se lahko že sedaj  pripravimo na nepredvidene podnebne spremembe in s tem povezanimi posledice. Lokacija Muzej Prebold skozi čas.

2. ODSTIRANJA ZNANJ PREDNIKOV – Predavanje “SVETA HRANA” PREDINDUSTRIJSKIH DRUŽB NA NAŠIH TLEH IN DRUGOD PO SVETU – Učna ura prednikov in njeno sporočilo za sodobni svet

Zakaj je hrana naših prednikov prava in naravna, tako zelo pomembna, hrana od katere so nekoč rasli beli zobje, pravilni in brez napake, hrana od katere so se krepile kosti in ni bilo osteoporoze in depresije ?

Kaj nas o prehrani in zdravju uči pred-industrijska družba?

Kaj se lahko naučimo od naših pred-industrijskih prednikov za sodobno prehrano?

Bolj ko je namreč med tradicionalna ljudstva od Afrike do Tihomorskih otokov, od Karibov do Eskimov na polotoku Labrador prodirala procesirana, rafinirana hrana, bolj so obolevali za t.i. civilizacijskimi boleznimi, kot so rak, diabetes, debelost, srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak, srčne in možganske kapi, zobna gniloba, bolezni dlesni, vnetje slepiča, želodčne razjede, divertikulitis, žolčni kamni, hemoroidi, krčne žile in zaprtje (zapeka).
Telo pa na drugi strani zmore vsrkati energijo, ki ne izvira zgolj iz presnove fizične hrane. Tudi slednje so bili naši “stari”obilo deležni. Sposobnost induktivno pridobljene energije so z fizično aktivnostjo dobesedno gojili od rojstva dalje. Dr. Bergant celo pravi “induktivna energija je nedvomno osnovna življenska moč….obstajajo ljudje, ki živijo brez hrane….”
Vabljen-a na druženje v petek 9.6.2017, ko bomo na gradu Komenda v Polzeli z Mojca Vozel odstirali znanja prednikov v predavanju “SVETA HRANA” PREDINDUSTRIJSKIH DRUŽB NA NAŠIH TLEH IN DRUGOD PO SVETU – Učna ura prednikov in njeno sporočilo za sodobni svet

Več TUKAJ

3. ZELENO KMETOVANJE. Samooskrba

Se  navdušujete za sodoben slog življenja  in  ekologijo in bi radi z zelenim kmetovanjem pripomogli k reševanju  problemov kot so podnebne spremembe, pogubne posledice potrošništva in visoke cene fosilnih goriv?
Zeleno kmetovanje, če se ga lotimo pametno, poveča kakovost življenja za uspešno ekološko kmetijo ali vrt dokazuje, da je  zadovoljevanje naših potreb po zavetju, hrani, kurjavi, vodi in sredstvih za preživetje možno  neposredno z zemlje, ob minimalni uporabi fosilnih goriv..  Več info na: http://www.misteriji.si/art/Za_vrt/Zeleno_kmetovanje

4.Utrinki z festivala Ekofest junij

Poligon Zeleni dragulji narave , vrt zdravilnih in aromatičnih zelišč v praksi prikazuje znanje in raziskovanja
Obiskovalci so si v okviru Ekofesta z zanimanjem ogledali posevke in v praksi raziskovali rastline.
Na ekokomediji s Tadejem Tošem pa so se razblinili miti o industrijskih konoplji in aktualnih razmerah.

5. Slovenska inovativna živila. Lokalna kakovost

 Lahko sodelujete  tudi vi in oddate svoj glas in kanček pozitivne energije lokalnim inovativnim pridelovalcem  za inovativne izdelke kot je  npr. Soški sir, ki je narejen iz mleka  iz visokogorskih  pašnikov iznad Posočja in  soške postrvi  in raziščete kaj je novega na področju inovativnih živil, kar je bilo predstavljeno tudi na Zelenam forumu.  Glasujte  na povezavi: agrobiznisnatečaj. Ali je lahko  inovativno živilo tudi konopljin čaj z aronijo ali meto ter drugi zeleni dragulji narave –  zdravilna zelišča, izdelki iz hmelja, slovenskega  lesa.
Slovensko  sonaravno pridelano hrano  lahko okusite tudi v Savinjski dolini v  Zelenem hramu. Našo zeleno deželo, našo Slovenijo začutimo,  okusimo in doživimo.

Dobrodošli pri soustvarjanju pozitivne  prihodnosti v naši lepi Sloveniji.

0b7f4b5c-5d31-404e-a869-3618b72c7649.jpg

Ekoci: www.ekoci.si
Ekoci Youtube
FB:  https://www.facebook.com/EkociSlovenija; ekoci.si@gmail.com;
Štafeta semen: https://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen
SDM- Slovenska delovna mesta: https://www.facebook.com/pages/SDM-Slovenska-delovna-mesta
EKOCI COOP https://www.facebook.com/ekocicoop