Ekoci novice

 

1 Predstavitev knjige Tretja od suhih krav

 2  EU zakonodaja za semenarjenje in ohranjanje genskih virov obremenjujoča za kmete, vrtičkarje..

3 OKREPIMO PODPORO ZELENEMU RAZVOJNEMU PREBOJU

 4 Predavanji Društva za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom ; Anton Komat in Fanči Perdih

 5 3. srečanje podjetnikov, obrtnikov, kmetovalcev, predstavnikov društev, javnih ustanov,

lokalnih skupnosti, posameznikov, občanov USTVARIMO POGOJE ZA RAZVOJ PERSPEKTIVNIH DEJAVNOSTI NA ZASAVSKEM PODEŽELJU

 6 Dobrodošla pomoč pri odpravljanju posledic poplav: Cora agrohomeopathie:

 7 EKOCI predavanja na gradu Struga pri Otočcu na Dolenjskem

 

 

 

1

 

Vabimo vas na predstavitev knjige Tretja od suhih krav,

ki bo v petek, 23. 11. 2012 s pričetkom ob 17.45,
na Forumu Slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu.

Pogovor z avtorji bo vodila novinarka Maja Megla.

21. stoletje bo duhovno, ali pa ga sploh ne bo.

Gospodarska kriza se poglablja; ljudje so nezaposleni, hudo prikrajšani; pravni red je neumen nered; politične samopostrežbe so prazne; demokracija je poligon za manipoliranje z javnim mnenjem; snobizem je, elite ni, korupcija je; vrednot ni več. D-generacije se vrstijo.

 

Ta zahrbtna bolezen pa ni samo slovenska. Zdrs v amoralno paradigmo je pandemija. Nihče na tem ubogem planetu se pred njo ne more skriti. Depresivne reakcije in stokanje tu nič ne pomagajo: treba je razumeti, kaj in zakaj se dogaja, pa gorje je neprimerno laže prenašati, če vsaj vemo iz česa izvira. Socialna katastrofa je sicer neizbežnaa na koncu tunela se svetlika drugačna luč.

 

21. stoletje bo duhovno.

Ali pa ga sploh ne bo.

 

Tretja od suhih krav je skrbno premišljeno in dokumentirano delo biologov, antropologinje, socilologov, psiholognije, pravnikov, etika in metafizika. Delo je uredil Boštjan M. Zupančič, ki bo, če se sistem poprej ne bo sesul, pripravil četrto od suhih krav.

Knjiga prinaša po desetih letih prvič celovit v pogled v usodne posledice delovanja sintetičnih kemikalij z učinkom
hormonskih motilcev na posameznika in družbo: neplodnost, padec števila spermijev in testosterona ter feminizacija moških,
eksplozija raka rodil ter dramatične družbene posledice teh dogajanj, ki ogrožajo same temelje vrste Homo sapiens.

Lepo vabljeni!

 

2

 

Spoštovani,
obveščamo vas, da se na ravni Evropske unije pripravlja nova zakonodaja, ki bo urejala področje semenarjenja in ohranjanja genskih virov. Ker predlagana zakonodaja v sebi skriva kar nekaj pomembnih in zaskrbljujočih členov, vam posredujemo dokumente, da lahko zavzamete lastno kritično pozicijo ter temu primerno od reagirate na predlagano zakonodajo. Kljub temu, da ima Slovenija že uveljavljeno strogo zakonodajo na tem področju, je predlog EU dodatno obremenjujoč za vse nas (tj. kmete, vrtičkarje, potrošnike in NVO, ki želimo razvijati konkretne prakse in krepiti lokalne skupnosti). Intenzivne diskusije o predlogu v pripravi so potekale tudi med 9. in 11. novembrom na Dunaju, kjer se je sestalo 28 predstavnikov nevladnih organizacij iz cele Evrope. Predlog Evropske komisije bo šel v obravnavo v začetku naslednjega leta. Kljub navideznemu pomanjkanju časa za konkretno spremembe, ga je več kot dovolj, da se ljudi okrepi z informacijami o dogajanju ter ustvari močna iniciativa proti ustvarjanju zakonov v korist peščice. V priponkah vam tako pošiljamo prvi predlog zakona (priponka 1) ter nove predloge, ki so iz strani Evropske unije prišli po srečanju predstavnikov na Dunaju.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na zgoraj navedenem elektornskem naslovu ali telefonski številki 040 304 211.

S prijetnimi pozdravi,

Mateja Koler

več na: EU zakonodaja za semenarjenje in ohranjanje genskih virov

p.s. PROSIM, DA POSREDUJETE INFORMACIJE NAPREJ.

 

3

Spoštovani podporniki trajnostnega razvoja!

Vlada RS v teh dneh hiti s pripravo Strategije razvoja Slovenije 2014 – 2020, ki predstavlja krovni program za usmerjanje več milijard evrov iz evropskih skladov. To bo v prihodnjih letih edini svež denar za razvoj Slovenije, zato je odgovornost vlade zelo velika.

Na Inštitutu za trajnostni razvoj smo pripravili poglavje o samooskrbi in ekološkem kmetijstvu, ki je pomemben del pobude za zeleni razvojni preboj. Zato vam tudi pošiljamo to sporočilo.

Spletna skupnost aktivnih državljank in državljanov Tretji člen je zato na spletni strani www.tretjiclen.si objavila nujen Poziv Vladi RS, naj v novo razvojno strategijo vključi programe zelenega razvojnega preboja.

Programi so usmerjeni v rešitve in omogočajo dolgoročni izhod iz krize. Odzivajo se na strateške priložnosti (predvsem globalne) ter izhajajo iz domačih človeških in naravnih virov. Na prvo mesto smo postavili prehransko samooskrbnost s poudarkom na ekološki pridelavi, za kar si vsa leta delovanja prizadeva tudi naš Inštitut za trajnostni razvoj.

Vabljeni torej k ogledu programa in podpisu poziva. Do sedaj je poziv podpisalo že več kot 5000 posameznikov in več kot 50 organizacij in podjetij.

V tem tednu bo skupnost Tretji člen podpise predala Vladi, zato nikar ne odlašajte z morebitno podporo.
Pomembno je, da naš poziv okrepimo in dosežemo, da ga odločevalci ne bodo mogli preslišati.

S prijaznimi pozdravi,
Inštitut za trajnostni razvoj

 

 

Za zeleni razvojni preboj!
Dragi prijatelji,»Ne pomnimo časov, ko so bili izzivi tako obsežni, kot tudi ne časov, ko so bili tako zelo večplastni …«
Prav v teh dneh Vlada hiti s pripravo Strategije razvoja Slovenije za obdobje 2014–2020. Ta strategija bo po svojem pomenu drugačna od prejšnjih. Ne bo samo še eden od brezzobih papirnatih tigrov – poleg tega, da bo opredelila smer razvoja naše države, bo določila tudi način porabe več milijard evrov iz evropskih skladov. To bodo v prihodnjih letih naša edina sveža razvojna sredstva.

 

Od vlade pričakujemo, da bo novo strategijo usmerila v ‘zeleni razvojni preboj’ in s tem Sloveniji omogočila, da polno izkoristi svoje potenciale in strateške razvojne priložnosti.

 

Preberite več o programih zelenega razvojnega preboja, ki omogočajo dolgoročni izhod iz krize in se pridružite pozivu vladi na www.tretjičlen.si/slo/zrp.

 

Naša država deluje v skoraj izrednih razmerah. Obstaja resna nevarnost, da vladne odločitve ne bodo usmerjene niti strateško, niti v javnem interesu. Da bodo evropska sredstva namenjena polnjenju proračunske luknje ter izvedbi projektov, ki služijo parcialnim interesom vplivnih lobijev. Tega ne smemo dopustiti – od vlade moramo jasno in glasno zahtevati, da ta sredstva nameni za dolgoročno družbeno koristne razvojne programe.

 

Programi zelenega razvojnega preboja so usmerjeni v rešitve in omogočajo izhod iz krize. V teh težkih časih to pozitivno vizijo krvavo potrebujemo. Poziv za zeleni razvojni preboj kaže velik mobilizacijski potencial. Že v dneh priprave poziva ga je podprlo 75 organizacij in podjetij ter številni vplivni posamezniki (oglejte si njihov seznam na strani poziva). Če hočemo, da nas vlada upošteva, moramo to še vsaj podeseteriti.

 

Podpišite poziv vladi za vključitev programov zelenega razvojnega preboja v Strategijo razvoja Slovenije 2014–2020 in soustvarite tako močan glas, da ga Vlada ne bo mogla preslišati: www.tretjičlen.si/slo/zrp.

 

Priprava Strategije 2014–2020 naj bi se zaključila do konca leta. Če želimo vplivati na njeno vsebino, moramo ukrepati takoj, brez odlašanja.

 

Pridružite se pozivu za zeleni razvojni preboj še danes in ga razširite med svoje prijatelje in znance: www.tretjičlen.si/slo/zrp.

 

Naši glasovi so naša moč!

 

Renata Karba, Tretji člen

 

 

 

4

 

Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom vabi na dve strokovni predavanji:

v petek, 30.11.2012  ob 17,00 uri   bo v prostorih eko kmetije TURN (Gornja Bitnja 13, Prem)  predaval dr. Anton Komat na temo PREHRANSKA VARNOST

v petek, 7.12. 2012  ob 17,00 uri  bo na Turistični kmetiji Na meji (Trnje 1, Pivka) predavala Fanči Perdih, vodja semenarske hiše Amarant,  na temo

KOLOBAR – VRSTENJE ALI IZMENJAVA RAZLIČNIH RASTLIN PREKO LETA IN SKOZI VEČ LET in pravilno načrtovanje zasaditev na vrtu ali njivi.
Možen bo tudi nakup ekoloških semen.

 

Predavanji  organizira Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom in sta  brezplačni.Zaželena je prijava (ni pa nujna) na mail: tamara@razvoj-podezelja.si, ali  tel. 040 919 396 (Tamara). Vabljeni!

 

 

5

 

DRUŠTVO ZA RAZVOJ PODEŽELJA ZASAVJE

 

Lokalna akcijska skupina

Cesta 9. avgusta 78 a, Zagorje ob Savi

Tel: (03) 56 34 380

 

USTVARIMO POGOJE ZA RAZVOJ PERSPEKTIVNIH DEJAVNOSTI NA ZASAVSKEM PODEŽELJU

 

VABILO na

 

3. srečanje podjetnikov, obrtnikov, kmetovalcev, predstavnikov društev, javnih ustanov,

lokalnih skupnosti, posameznikov, občanov

 

četrtek, 22. novembra 2012, ob 10.uri

 

Lokacija: pr Čop na PODKUMU (občina Zagorje ob Savi)

 

Program srečanja:

 

Prihod udeležencev, pozdrav organizatorja

Vojka Šergan, predsednica Društva za razvoj zasavskega podeželja

Predstavitev možnosti razvoja predelovalnih dejavnosti – mleko,meso, žita- v Zasavju, na to vezan

razvoj podjetništva in možnosti trženja

– Oskrba Javnih ustanov s slovenskimi ekološkimi živili in možnosti za povečanje pridelave

ekološkega mleka in odkupa le-tega,Sandra Turnšek, direktorica GIZ EkoKrepko in

direktorica Mlekarne Krepko

– Trženjske niše na podeželju, butična prodaja, Vesna Klinc, društvo LaVita

– Predelava in direktna prodaja na kmetiji, Jožica Kraševec, KGZS-Zavod Celje

Predstavitev dobrih praks iz območja LAS Zasavje (izkušnje pri pridelavi in prodaji)

Andreja Doberšek Razdevšek, kmetija, peka peciva

Franc Sešlar , ekološka kmetija, pridelava in predelava mleka

Jakob Verk, kmetija, pridelava in predelava mesa

Vodena degustacija zasavskih jedi z vključitvijo lokalnih pridelkov in izdelkov

Dejan Mastnak – vodja ekipe kulinarikov

Borut Jovan – KULINARIK

Lojzi Čop-KULINARIK

Predstavitev in ogled etnografsko urejene Medvedove domačije

Rudi Zupan – lastnik domačije

Na prireditvi se bodo s svojimi izdelki predstavili ponudniki darilnega programa iz zasavskega

podeželja.

 

 

 

UDELEŽBA NA PRIREDITVI JE BREZPLAČNA.

 

Srečanje poteka v okviru projekta LEADER: Ustvarimo pogoje za razvoj perspektivnih dejavnosti na zasavskem podeželju.

 

VABLJENI!

 

Predsednica LAS DRPZ:

Vojka Šergan

 

6

 

Dobrodošla pomoč pri odpravljanju posledic poplav: Cora agrohomeopathie:

 

Nekaj dni nazaj so Slovenijo poplavile reke. Voda je zalila mnoge stavbe. Ko se višina vod

upadla in so se reke spet vrnile v svoje struge, je za njimi ostalo opustošenje. Premnoge

stavbe je potrebno očistiti blata in mulja.

Ker so temperature zunaj že nizke, v stavbah kurijo in toplota in vlaga v stenah nudita idealne pogoje za razvoj zidnih plesni.

Koristno je vedeti, da je zidna plesen dokazano zelo škodljiva za zdravje ljudi, zato zidne

plesni ne sme biti v nobenem prostoru, kjer bivamo.

 

Plesen ima zelo značilno rast v obliki nitk, ki jo imenujemo hife. Razpredajo se po

površini in silijo globlje v napadeno podlago, vse do ometa. Razmnožujejo se s sporami,

ki se po zraku zelo hitro razširijo in tvorijo nove kolonije ter posledično nova mesta

okužbe. Ker spore lebdijo v zraku, se lahko začnejo nabirati v nosni votlini in prodrejo

celo v pljuča. Pri občutljivih ljudeh lahko povzročijo zdravstvene probleme. Napadejo

tudi stenske in talne obloge (npr. les, plastiko).

 

Agrohomeopatski pripravek »Varno brez plesni« deluje kot preventivna zaščita

zidne ali talne podlage in je za ljudi in za živali popolnoma neškodljiv in zato uporaben v vseh bivalnih prostorih. Izdelan je po agrohomeopatskem postopku,

izhodiščne snovi so rastline.

 

Ker želimo pomagati, je agrohomeopatski pripravek Cora agrohomeopathie »Z naravo varno brez plesni«do 31. 12. 2012 na voljo s popustom.

 

Za vsa pojasnila in za morebitne informacije smo vam na voljo na spodnjih

kontaktih!

 

Za Cora agrohomeopathie-team

 

Majda Ortan

 

Agrohomeopatija za rastline in škodljivce

Ing. Majda Ortan s.p.

Ob Meži 30,

SI-2391 Prevalje

Mobil: 00386 (0)70 820 279

www.cora-agrohomeopathie.com

E-mail:

mog.agrohomeopathie@gmail.com

 

ortan.m@gmail.com

 

7

 

EKOCI pozitivna točka štafete semen

 

Na gradu Struga pri Otočcu na Dolenjskem

 

V nedeljo 25. novembra vabimo na EKOCI predavanja v okviru pozitivne točke,

ki se bodo odvijala od 15. do 18. ure v Sobi slovenske mitologije na gradu.

 

Delavnica varjenja piva – Matjaž Anžur

 

Zelišča v pivovarstvu – Bojana Borenović

 

Pogled na kmetovanje v prihodnosti – Maja Klemenc Cokan

 

Predavanja bodo potekala od 15.00 do 19.00 + kasnejše družabno druženje

Cena vseh predavanj: 7,00 EUR oziroma protivrednost v domačem eko pridelku

ali izdelku.

Vabimo vas na predstavitev knjige Tretja od suhih krav,
ki bo v petek, 23. 11. 2012 s pričetkom ob 17.45,
na Forumu Slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu.

Pogovor z avtorji bo vodila novinarka Maja Megla.

Knjiga prinaša po desetih letih prvič celovit v pogled v usodne posledice delovanja sintetičnih kemikalij z učinkom
hormonskih motilcev na posameznika in družbo: neplodnost, padec števila spermijev in testosterona ter feminizacija moških,
eksplozija raka rodil ter dramatične družbene posledice teh dogajanj, ki ogrožajo same temelje vrste Homo sapiens.

Lepo vabljeni!

2

EU zakonodaja za semenarjenje in ohranjanje genskih virov