Novice Ekoci: Gradnja iz ind.konoplje,Opomnik za Ekofejst, Štafeta semen

 

 

 

 

 

 

 

1. Aktivizem, Projekti, Akcije

2. Okrogle mize, Delavnice,  Predavanja

3. GSO in zdrava hrana

4. Aktualni Video prispevki  

5. Predstavitev knjig, člankov, prispevkov  

6. Inspiracija 

 

 

1. Aktivizem, Projekti, Akcije

 • Štafeta semen

Vabimo Vas na Otvoritveno slovesnost Štafeta semen –soustvarjajmo prihodnost , ki bo dne 15.3.2013 na sejmu Altermed – Flora  v Celju ob 13.00 uri. O pomenu semen in o aktualnem trenutku  za lastno samooskrbo  bodo spregovorili  mag. Dejan Židan  in številni predstavniki stroke, nevladnih organizacij in medijev.

ŠTAFETA SEMEN 2013- SOUSTVARJAJMO PRIHODNOST 15. 3. 2013 ob 13. 00 uri orig.

Več informacij   o načinu in možnostih sodelovanja je n aspodnjem linku

Štafeta semen 2013 – povabilo k sodelovanju za šole vrtce institucije in posameznike

 

 • Ekofejst –  festival izmenjave znanj in praktičnih izkušenj ter druženja

EKOFEJST – festival izmenjave znanj in praktičnih izkušenj 8 in 9 marec

 • Projekt Hrana za zdravje in delovna mesta (Zdravo okolje za zdravje ljudi).

S projektom se ukvarja ekipa Požen` Evropo, ki je pobuda evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič. Zofija Mazej Kukovič v Evropskem parlamentu deluje v odboru ENVI za okolje, javno zdravje in varnost hrane.

Namen projekta Hrana za zdravje in delovna mesta je spodbuditi gojenje avtohtonih slovenskih kultur,  ki pa iz naših njiv danes žal počasi izginjajo. Poudarek je na  ajdi, česnu, stročnicah in jagodičevju. Želeli bi, da se te kulture vrnejo v naš prostor in nam pomagajo ohranjati pestrost kultur in pripomorejo k bolj zdravi prehrani. Pri projektu sodelujemo z Inštitutom za ekološke raziskave Erico, povezali pa smo se tudi z Inštitutom Jožef Stefan.

V tem mesecu smo razpisali tudi natečaj, namenjen spodbujanju lokalne pridelave. ( Natecaj Hrana za zdravje in delovna mesta  , Prijavnica).

 

 

 • Odprto pismo vladi glede vode:  Slovenska vlada je z Zakonom o vodah slovensko vodno dobro oziroma vodo ‘spremenila’ v lastnino vlade in s tem osnovno življenjsko tekočino odtujila slovenskemu ljudstvu. Vodo zakon celo zakonsko spreminja v prodajni produkt, tako kot je prodajni produkt zemlja, uran, nafta.

Odprto pismo Mihe Jensterleta Borutu Pahorju

Peticija za ponovno preučitev zakona o vodah

 

2. Okrogle mize, Delavnice,  Predavanja

 

 •  GRADNJA IZ INDUSTRIJSKE KONOPLJE – Praktična gradnja prvega objekta iz ind. konoplje v SLO,

 GRADNJA IZ INDUSTRIJSKE KONOPLJE.Vabilo.doc

 

 • ZAČIMBE IN ZELIŠČA V NAŠEM VRTU

 

ki bo v sredo, 13. marca 2013, ob 19. uri v OŠ Medvode, Ostrovrharjeva 4, Medvode

Zdenka Frelih nam bo predstavlila začimbe in zelišča, ki jih pogosto uporabljamo pri pripravi jedi in zeliščnih pripravkov, ter pomen gojenja zeliščnih rastlin pri pridelavi in zaščiti vrtnin po biodinamični metodi.

Začimbe in zelišča v našem vrtu 13 3 13

 

 • JE SOCIALNO PODJETNIŠTVO POT V PRIHODNOST?

 

ki bo v četrtek, 21. marca 2013, ob 19. uri v dvorani KS Godešič, Godešič 100, Škofja Loka

      

Ali je socialno podjetništvo novost? Kratek pregled zakona o socialnem podjetništvu. Kakšne možnosti nam odpira socialno podjetništvo in kako se lahko vključimo vanj? Priložnosti za socialno podjetništvo v kmetijstvu. Moja pot v socialno podjetništvo. Predstavitev primerov dobrih praks na Gorenjskem.

O vsem tem nam bosta govorili doc. dr. Vesna Weingerl s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede in Katarina Hölzl pravnica, ter podiplomska študentka izvršnega managementa na IEDC Bled.

Je socialno podjetništvo pot v prihodnost 21 3 2013

 • EKOLOŠKA NASELJA IN TRAJNOSTNA KULTURA BIVANJA predavanje Nare Petrovič v kranjski knjižnici

Na predavanju bodo ob fotografijah predstavljene rešitve za dvig kakovosti življenja, stabilizacijo klimatskih in gospodarskih gibanj, ozaveščenost lokalnih skupnosti, prevzemanje individualne odgovornosti, višanje ravni samooskrbe in samouprave, predvsem pa za preseganje ponavljanja škodljivih vedenjskih vzorcev, kakršnemu smo priča v vseh sferah družbenega življenja. Namen predavanja je približati ljudem rešitve, do katerih so prišli v stotinah ekoloških naselij po svetu.
torek, 5. 3., ob 19.00, dvorana

 • Zaključna konferenca v okviru projekta »Uporaba lokalnih virov za razvoj socialnega podjetništva – SOCPOD«

z naslovom:»SOCIALNO PODJETNIŠTVO – NOVI IZZIVI IN PERSPEKTIVE«, ki bo 14. marca .2013 od 9. do 16.00 ure v Dvorcu Rakičan, Murska Sobota, Lendavska ulica 28.

VABILO_SOCPOD_14.3.2013b

PROGRAM_konferenca 14 03 2013

 • Ostala predavanja

Predavanje ga. Darinka Koron o gojenju in uporabi jagodičj

Predavanje g. France Zavodnika o gnojenju in reševanju problemov z škodljivci na ekološkem vrtu

Predavanje prof.dr. Mira Cerarja “Pomen vzgoje etike in morale”

 

3. GSO in zdrava hrana

 

http://wearechange.si/s-cim-nas-hrani-monsanto/

http://worldtruth.tv/human-genes-engineered-into-experimental-gmo-rice-being-grown-in-kansas/

http://www.collective-evolution.com/2012/04/09/epa-approved-gmo-insecticide-responsible-for-killing-off-bees-puts-entire-food-chain-at-risk/

 

4. Aktualni Video prispevki  

 

 • Samooskrba in tesnejša povezanost z zemljo: Irena Rotar – projekt EKOCI – Eko civilna iniciativa Slovenije

Samooskrba je eden od ključnih temeljev razvoja naše družbe. Poleg tega pa še energetska samooskrba, pravična ekonomija in skrb za lastno zdravje. Poskrbimo sami zase, posledično bo tudi skupnost zacvetela.

http://www.s12.si/druzba/razno-ostali-prispevki/1660-glas-skupnosti-irena-rotar-ekoci.html

 • THRIVE: What On Earth Will It Take?

http://www.youtube.com/watch?v=y5CQHk4eJi4

je neobičajni dokumentarni film, ki dvigne tančico o tem kaj se resnično dogaja v našem svetu, s sledenjem denarnega toka- odkrivanjem globalne utrditve moči v skoraj vsakem vidiku našega življenja.Skupaj tke odkritja v znanosti, zavest in aktivizem.Thrive nam ponuja resnične rešitve in nas vzpodbuja, da si z drugačnimi in drznimi strategijami vrnemo nazaj naša življenja in našo prihodnost. Je film o osnovnih vzorcih, ki vzpodbujajo in ohranjajo življenje. Je klic k prebujanju množici ljudi, katere moč je bila združena in zlorabljena od elitnih posameznikov in je hkrati vabilo za pridružitev svetlim možnostim, ki se lahko sprostijo in osvobodijo, če razmišljamo kritično in se postavimo za svobodo. Film nam predstavi resnične poti, kjer lahko vsak posameznik aktivno premakne močne strukture, ki blokirajo prost pretok energije- ta pa omogoča, da življenje uspeva, raste in se razvija.

·         Skupnostna ekonomija, zadružništvo
Zakaj je skupnostnba ekonomija bolj ljudem prijazna, kot trenutna ekonomija. Kaj sploh zadruga oz. kooperativa je? Zakaj je Slovenija izjema z zelo malim številom zadrug? Kako funkcionirajo zadružne banke? Kako funkcionirajo in se povezujejo največje zadruge v Evropi?

Jadranka Vesel na oddaji Zdaj Pa Dost, z dolgoletnimi izkušnjami govori o teh vprašanjih in tudi o tem kako so delavci v nekaterih deželah sami prevzeli propadla podjetja in ali je to dobro.

http://www.youtube.com/watch?v=atcT5rddraI

 

5.Predstavitev knjig, člankov, prispevkov

 

·         Temelj teorije cepljenja se je zrušil
http://wearechange.si/temelj-teorije-cepljenja-se-je-zrusil-znanost-razkrila-protitelesa-niso-potrebna-za-boj-proti-virusom/
Kot je pojasnil dr Russell Blaylock v nedavnem intervjuju z Mike Adamsom, cepiva ne le da ne delujejo, kot se oglašujejo, ampak dejansko škodijo naravni imunosti telesa. Cepiva namesto da bi učila telo kako naj se ubrani pred okužbo dejansko zavirajo sposobnost imunskega sistema, da proizvaja citokinov tipa TH2 in zavirajo sposobnost celične imunosti. Telo se brani pred smrtonosnimi virusi in bakterijami ravno z celično imunostjo.
·         Švedska študija: Holesterol je zdravilen za možgane

Holesterol je brez dvoma ena najbolj po krivem obsojanih in neupravičeno zapostavljanih snovi na planetu. Čeprav ima veliko pomembnih funkcij za zdravje in pravilno delovanje celotnega organizma in je med drugim tudi nujno potreben za tvorbo vitamina D (ki nastaja, ko se sončimo), najbolj pomembnega »turbo« vitamina.

ref. http://wearechange.si/svedska-studija-holesterol-je-zdravilen-za-mozgane/

 

 • Slavoj Žižek v Sobotni Prilogi o dolgu:
“Po dostopnih podatkih je več kot 90 odstotkov denarja v obtoku kredit; če se resnični producenti znajdejo v situaciji, ko so dolžni finančnim institucijam, lahko podvomimo o statusu njihovega dolga. Koliko tega je rezultat špekulacij v sferi, ki nima ničesar z lokalno enoto produkcije? Tu nam je lahko za vzor Islandija, kjer so z referendumom preprosto odklonili, da bi država krila izgube privatnih bank.

Ko se država znajde pod pritiskom mednarodnih finančnih institucij, naj bo to IMF ali zasebne banke, moramo imeti v mislih, da njihov pritisk (preveden v zahteve: zmanjšajte javno porabo, odprite trg, deregulirajte banke) ni odraz neke nevtralne objektivne logike ali vednosti, ampak zainteresirane vednosti: gre za vednost, ki formalno uteleša serijo neoliberalnih predpostavk, na ravni vsebine pa privilegira interese določenih držav in institucij.”

http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/slavoj-zizek-bog-daj-da-bi-ciniki-na-oblasti-res-vedeli-kaj-pocnejo.html

 

6. Inspiracija 

 • Projekt Ekologični poslovneži za oživljanje optimizma in podjetništva v Sloveniji

Na spletnem portalu Ekologičen bodo s 25. februarjem zaživele zgodbe novodobnih podjetnikov in zaposlenih, ki ostajajo aktivni v obstoječem sistemu, a hkrati delujejo po novodobnih načelih zdravega življenja, duhovnost, ekologije in visokih moralnih načel.

ref. http://www.ekologicen.si/article/839/Projekt_Ekologi%C4%8Dni_poslovne%C5%BEi_za_o%C5%BEivljanje_optimizma_in_podjetni%C5%A1tva_v_Sloveniji


Sporočilo ste skladno z ZVOP-1, ZVP in ZEK prejeli na osnovi svoje prijave na spletnih straneh , ) na osnovi telefonske prijave, sodelovanja v nagradni igri, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, seminarjih in drugih podobnih dogodkih .. V kolikor ste se med prejemniki sporočil znašli pomotoma oz. se želite odjaviti od nadaljnjega prejemanja, prosimo na to sporočilo odgovorite z ODJAVA. Zahteva bo izvedena v roku 15 dni po prejemu, v nadaljnjih 5 dneh pa boste o tem tudi obveščeni. V zvezi z izvedbo zahteve ne nosite nobenih stroškov.