Štafeta semen 2013-soustvarjajmo prihodnosti – sporočilo za javnost

 ŠTAFETA SEMEN 2013 –  Soustvarjajmo  prihodnost

Iz Eko civilne  iniciative Slovenije (Ekoci) z veseljem sporočamo,  da se  je  letošnje  otvoritvene   slovesnosti ,  ki je bila 15.3.2013 na sejmu Altermed v Celju udeležilo  kar štirikrat več udeležencev kot lani. Slavnostni govornik  Mag . Dejan Židan je poudaril pomen samooskrbe s hrano in lastnih semen ter zavedanje pomena  zaščite pravice do vode . Varovanje ter pomen okolja mora biti naša največja skrb.  In prav je, da se tega zavedamo prav vsi in pristopimo k rešitvi in ohranjanju  teh strateških virov.

Irena Rotar iz  Eko civilne  iniciative je povedala,  da je  v lanski Štafeti semen sodelovalo  več tisoč ljudi, ki so sadili izmenjavali in ohranjali domače tradicionalne  in avtohtone vrste semen. Semena so osnova prehranske varnosti, pridelana na sonaraven način  v Sloveniji  pa so prilagojena našemu okolju in zagotavljajo dolgoročno stabilnost. Zato je ohranjanje slovenskih semen,  ki jih imamo le še 20% še kako pomembno. Z vključitvijo čim več šol in vrtcev v Štafeto semen, pa bomo vzpodbudili že najmlajše  do pravilnega odnosa do semen in hrane , pravi Katarina Holzl, ki koordinira aktivnosti za šole in vrtce.

 

Foto: Dejan Vogrinec

Štafeta semen 2013- otvoritvena slovesnost: Mag Dejan Židan je poudaril  aktivni pristop posameznika. Povezovanje stroke in Nvo   je še kako  pomembno pravijo EkocI. Na fotografiji sodelujoči:Mag Dejan Židan,  Irena Rotar, Katarina Holzl, Ivana Leskovar , Sanja Lončar, Dr. Vladimir Meglič, mag. Nataša Ferant, Fanči Perdih, agr. Igor Skerbot.. Otvoritvene slovesnosti se je udeležilo veliko zainteresiranih in naprednih ljudi.

Letos nam je uspelo povezati  še več strokovnjakov in nevladnih organizacij, ki bodo lahko v pomoč pri izvedbi Štafete semen. Če želite sodelovati v Štafeti semen se čim prej prijavite Lahko  sodelujete  tako da  postanete :  aktivni sejalec, kjer najmanj 11 zrn semena posejete, 11 zrn izmenjate,  11 zrn pa pošljete  v  hrambo v  gensko banko. Sodelujoči se lahko prijavijo tudi  kot Pozitivna točka štafete semen in organizirajo aktivnosti sejanja semen ali izmenjave znanja  ali posredujejo dobre novice kot npr. mediji…

 

Pomembni dogodki

Vsako dejanje šteje… zahteva pa aktivni pristop sodelujočih. Večina izmenjav semen poteka preko spleta. Veliko ljudi izmenjuje izkušnje in semena tudi preko Zelenega kroga- Forum vse o rastlinah… Izmenjava semen bo poleg izmenjav po spletu potekala tudi na Pozitivnih točkah Štafete semen in na  dogodkih : 29.3 2013 na Gradu Struga na Dolenjskem ;  4.4.2013 v Vrtcu Slov Bistrica. V dneh 12,13 in 14 4.2013 bo osrednja slovenska prireditev kjer bo  Ekofejst-   festival  izmenjave  znanj,  praktičnih izkušenj  in prijetnega druženja   kjer bo potekala tudi  izmenjava semen. Dogajanje  bo   v stari šoli  na sedežu  Društva La Vita v  Veliki Pirešici –  v Ks Galicija Občina Žalec  na prizorišču  kjer je vsak mesec aktivnost Ekoci –  Ekofejst in  tudi  praktične delavnice  o sonaravni pridelavi hrane.

Ekoci  vas Vabimo, da se aktivno  vključite v letošnjo Štafeto semen, ki poteka  od 21.3.2013 – 22.4.2013  ŠTAFETA SEMEN 2013 –  SOUSTVARJAJTE  PRIHODNOST! Zaradi velikega zanimanja udeležencev za sodelovanje v Štafeti semen  podaljšujemo rok za  prijavo sodelovanja  do 30.3.2013  na  e naslov: ekoci.si@gmail.com;  šole  in vrtci   pa pošljejo   prijavo za sodelovanje na naslov: oskrbimo.slovenijo@gmail.com;   

     

 Štafeta semen 2013: na otvoritveni slovesnosti so bili predstavniki naprednih medijev : Kot npr:  iz revije Jana Pomagaj si sam,Irena  Bedrač urednica oddaje Na Vrtu, Jože Vetrovec  urednik  revije Misterij, Janja  Ulaga urednica Radia Veseljak, Loreta Vlahovič,  Direktorica Kluba Gaia, Matej Delakorda  ter NVO :Meta Vrhunc Društvo Ajda, Vesna Klinc Društvo Lavita, Tamara Urbančič, mentorica šolskih vrtov,  Anita in Marjan Kogelnik s potujočo izmenjevalnico Dobrote Slovenije , predstavnik KS Galicija Jože Krulec  in  številni drugi predstavniki ter napredni obiskovalci …  Foto: Dejan Ogrinec.     

Kako do semen in znanja?

Semena si lahko sodelujoči tudi izposodijo   v Knjižnici semen ali na Kmetijskem inštitutu  Slovenije v Ljubljani. Semena  lahko  imajo doma ali dobijo pri babici.  V kolikor semen nimate jih seveda lahko kupite. Seveda Ekoci priporočamo v Sloveniji pridelana semena z ekološkim certifikatom, semenske hiše Amarant:, kot so paradižnik Jani, ljubljanska Ledenka, zelje Emon;  oz. 20 semen, ki so trenutno pridelana v Sloveniji.  Ekoci zagotavljajo  tudi povezavo s  bazo znanja in praktičnih delavnic, ki se izvajajo preko Društva Lavita kot npr. kako pridelati na 60m2 zelenjavo za 4 –člansko družino za celo leto, izdelava visokih permakulturnih  gredic , ki bodo že ta petek in soboto ipd. ..Več info@lavita.si: več info o štafeti semen pa na e naslovih: ekoci.si@gmail.com; šole in vrtci pa na e-naslovu:oskrbimo.slovenijo@gmail.com;  ter v prilogi.

Ekipa Ekoci, Irena Rotar

 

Slovenka – Slovenec«  kjerkoli si;  tu je tvoj temelj, osnova,  od tu je tvoje seme – izvor, bistvo,   tu je tvoje središče,  od tu je tvoja energija, potenca,  tu je neizčrpen vrelec tvojega bistva ;« je sporočilo naših prednikov…

 

 

 

Priporočamo ogled gradiva:       

Spletna stran: www.ekoci.si  ; Elektronski naslovi: info@ekoci.si; ekoci.slo@gmail.com; ekoci.si@gmail.com;FB: Ekoci Ekološka civilna iniciativa:  (http://www.facebook.com/pages/Ekoci-Ekološka-civilna-iniciativa/280321302001496)

Ekofejst Galicija: http://www.facebook.com/events/438548166206670/ in gradiva na : https://www.google.si/search?hl=sl&q=ekofejst+%C5%BEalec&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=40096503&biw=1441&bih=688&wrapid=tlif135707116572110&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&authuser=0&ei=RkPjUKHBL6XK0QWZ24HYBw ter https://www.google.si/search?hl=sl&q=eko+civilna+iniciativa+slovenije&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=40096503&biw=1441&bih=688&wrapid=tlif135707124323910&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&authuser=0&ei=oUPjUO2OBKqw0AXdtoG4DQ;  ter   Stafeta semen:http://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen ogled gradiv: https://www.google.si/search?hl=sl&q=eko+civilna+iniciativa+slovenije&bpcl=40096503&biw=1441&bih=688&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&wrapid=tlif135707133726010&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&authuser=0&ei=50PjUP7wOJPL0AXw74D4Bw

Priporočljiv ogled posnetkov na ; Studio 12: http://www.s12.si/ , praktičnih nasvetov pa v reviji: Jana ,Pomagaj si sam; reviji Za zdravje, povezanih spletnih straneh: www.lavita.si. www.ekologicen.si: www.staroverci.si:

 

 

Priloge 5 — Prenesi vse priloge (stisnjeno za )   Pokaži vse slike   Skupna raba vseh slik
Štafeta semen 2013- Otvoritvena slovesnost za prehransko varnost je potrebno posejati semena – da ne bomo lačni.jpg
154K   Pogled   Skupna raba   Prenos
Štafeta semen 2013-Mag Dejan Židan – samooskarba, voda in okolje so dobrine strateškega pomena.jpg
569K   Pogled   Skupna raba   Prenos
Štafeta semen-z aktivnim in pozitivnim pristopom do večje samooskrbe -mag.Dejan Židan, Irena Rotar, Marjan Kogelnik, Katraina Holzl.jpg
563K   Pogled   Skupna raba   Prenos
Govorci – Predstavniki medijev, stroke, izobraževanja NVO ter tudi znanja preko društva La Vita Vesna Klinc.jpg
1453K   Pogled   Skupna raba   Preno