POBUDA – IZMENJEVALNICA LOKALNE HRANE V GASILSKIH DOMOVIH

       Logo_EKOCI_clanki1 10155917_643013585805199_782696575792528123_n

 

 

Sporočilo za javnost

 

POBUDA – IZMENJEVALNICA LOKALNE HRANE V GASILSKIH DOMOVIH

Ali ste že kdaj pomislili da se lahko zgodi da nekaj dni ne boste mogli po nakupih? Kaj če tri dni ni elektrike ali zaradi poplav in vremenskim ujm ne bodo delovale trgovine, bankomati? Kako do hrane, če so zaradi poplav, snega, viharjev ceste neprevozne? Kdo nam bo pomagal in na koga se obrniti v takšnih primerih? Na Gasilce! Kako pa do lokalno pridelane hrane?

Ekoci civilna iniciativa Slovenije, ki se izmenjuje mnenja v skupinah; »Nič nas ne sme presenetiti bodimo pripravljeni in Umetnost preživetja v omejenem okolju ter Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen imajo zanimiv predlog. Kot nam je znano so gasilci najbolje organizirana nevladna organizacija v Sloveniji. Kar 130.00 jih je. Deluje v več sto gasilskih domovih, ki imajo infrastrukturo, dostop, parkirišča.. Pomagajo nam v vremenskim in drugih težavah Kje je ovira da ne bi enkrat na teden se v njihovih domovih pojavili tudi Lokalno pridelana hrana, ki bi jo lokalni prebivalci lahko izmenjali med seboj, vsi iz mest pa bi vedeli kje se oglasiti, da si lahko nabavijo najnujnejše in kjer jim bodo pomagali tudi na tak način.

ZAKAJ GRADITI NOVE POKRITE STOJNICE IN OBJEKTE

Ob   poplavah  vsi začutijo pomen gasilcev in hrane . Kar v času podnebnih sprememb gospodarskih in begunskih kriz ne bo kaj dosti čakati. Mnenja in ozaveščanje vzrokov in rešitev v različnih razmerah v tej smeri že poteka tudi v skupini na Facebooku : Nič nas ne sme presenetiti – bodimo pripravljeni https://www.facebook.com/pages/Ni%C4%8D-nas-ne-sme-presenetiti-bodimo-pripravljeni/1567022963513155?fref=ts

In Umetnost Preživetja v omejenem okolju ter

https://www.facebook.com/groups/umetnostprezivetja/?fref=ts

ter Oskrbimo Slovenijo Štafeto semen –https://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen?fref=ts

 

V  jesenskem in zimskem  času , kjer ponudniki domače hrane prezebajo na tržnicah tako pa bi lahko bili v zavetju in  na toplem, gasilci bi morda  še kaj zaslužili in začele bi se snovati močne samooskrbne skupnosti v povezavi z ljudmi iz mest, ki bi se oskrbovali direktno pri kmetih v gasilskih domovih-in vsi bi vedel kej se dobi kvalitetna hrana – na tak način najprej pokrijemo celo Slovenijo. V veliko mestih imajo tržnice z lokalno hrano ampak ponudniki prezebajo v neugodnih vremenskih razmerah, veter odnaša izdelka, vsi so mokri, pozimi tržnice prav zaradi tega ne delujejo.

 

Od nekdaj dokazujejo gasilci z organizacijo z svojim delovanjem z svojimi uspehi nesebičnim prostovoljnim delom. Zakaj ne bi zaslužili še kakšen cekin z oddajanjem prostorov za pokrite tržnice lokalno pridelane hrane?

 

 

 

GASILSKI DOMOVI – SREDIŠČA DRUŽABNEGA ŽIVLJENJA – ALI ZMOREMO NA OSNOVI TEH JEDER ZGRADITI MOČNA SAMOOKRBNA DELUJOČA SREDIŠČA?

 

Že od nekdaj dokazujejo gasilci z organizacijo z svojim delovanjem z svojimi uspehi nesebičnim prostovoljnim delom. Zakaj ne bi zaslužili še kakšen cekin z oddajanjem prostorov za pokrite tržnice lokalno pridelane hrane ?

Velikokrat pozabljamo kakšne okus ima domača hrana. Velikokrat pogrešamo v času ko govorimo o zadružništvu da bi kmetje lahko ponudili svoje pridelek k kar v svojih zadružnih trgovinah, kar velikokrat ni praksa. S tem bi učvrstili   lokalno gospodarstvo ustvarili harmonizacijo v družbi in znali preživeti v ekstremnih okoljih. Teh pa bo čedalje več..

 

Čas je da Slovenci začnemo razmišljati o samoorganizaciji. Kako bomo preživeli, kako se bomo povezovali, kako bomo živeli skupaj, kajti drugače nas v naslednjih 30 letih ne bo več. To je prava priložnost.

 

Pobuda Ekoci o Izmenjevalnici lokalno pridelane hrane je bila predstavljena tudi širši javnosti z objava reviji Zarja dne 19.10 2015.V članku: »EKO Tržnica v vsak Gasilski dom.«

Ekotržnica v vsak gasilski dom 1.1Ekotržnica v vsak gasilski dom 1.2

Ko stopimo skupaj nam bo uspelo, smo prepričani somišljeniki Ekoci. Vsak kmet bo lahko ob sobotah kupoval od kmeta v bližini, saj bosta skupaj prinesla v gasilski dom in vsak meščan bo vedel kam iskati lokalno pridelano hrano vsako soboto. Če pa pride do nepredvidenih razmer kot je izpad elektrike za tri dni ko trgovine ne bi delovale bomo pa že vajeni ustaljenih poti v najbližji gasilski dom, kjer nas pričakuje lokalno pridelana hrana. Spoznali bomo pridelovalca in se družili plemenitimi gasilci, ki so že večkrat dokazali kaj vse zmorejo.. In skupaj bomo gradili močno samooskrbno skupnost!

Vsako dejanje šteje!

Ekipa Ekoci: Irena, Marjan, Maja, Peter, Edita , Mateja, Vesna, Dejan, Lara, Tomaž, Igor.., in številni drugi somišljeniki, ki želijo aktivno soustvarjati prihodnost!

Ekoci: dne 19.10. 2015

Oj – Osti Jarej –bodi mlad pomlajen bodi močan!”Slovenka – Slovenec« kjerkoli si; tu je tvoj temelj, osnova, od tu je tvoje seme – izvor, bistvo, tu je tvoje središče, od tu je tvoja energija, potenca, tu je neizčrpen vrelec tvojega bistva ;« je sporočilo naših prednikov in prizadevamo si ga ohranjati naprej!

Eko civilna iniciativa Slovenije: Ekoci: www.ekoci.si;  inFB:  https://www.facebook.com/EkociSlovenija?fref=ts; ekoci.si@gmail.com;  Štafeta semen: https://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen?fref=t s, SDM- Slovenska delovna mesta: https://www.facebook.com/pages/SDM-Slovenska-delovna-mesta/424701034346081?fref=ts