Natečaj za Sejem Green

ekoci logo 10155917_643013585805199_782696575792528123_nSporočilo za javnost

 

  • NATEČAJ EKOCI »GREEN  DESIGN»  NA POMURSKEM SEJMU GREEN
  • POSVET – KAKO ZDRUŽITI POTENCIALE NARAVE, ZNANJA IN RESURSOV V OBUDITEV

TEKSTILNE IN OSTALIH INDUSTRIJ OD SEMENA DO INOVATIVNIH IZDELKOV

  • IZMENJEVALNICA SEMEN IN ZNANJA  

 

Somišljeniki Ekoci –  Eko civilne iniciative bodo skupaj s  partnerji na sejmu GREEN dne 31.3.2016 organizirali  posvet: »Kako združiti potenciale, znanja in resursov za obuditev tekstilne in ostalih industrij od semena do inovativnih izdelkov?«  ter razglasili javni natečaj » Ekoci – Green Design« za izdelavo najbolj inovativnih tekstilnih  izdelkov iz industrijske konoplje, lanu in volne ter ostalih naravnih materialov.

Z natečajem želijo organizatorji obuditi potenciale ljudi za ustvarjanje inovativnih izdelkov, ki lahko v prihodnosti Sloveniji prinesejo nova delovna mesta in obudijo tekstilno industrijo. Zanimiva  pa bo tudi Izmenjevalnica semen, znanja in svetovanja s prikazi dobrih praks, ki bo potekala od 13.00 ure dalje.

 

Slovenija ima veliko naravnih danosti in je zeleni košček raja, kjer raste skoraj vse kar damo v zemljo. Obkrožajo nas čudoviti gozdovi in imamo mnogo potencialov zgradb in znanja, ki kot speči zaklad čakajo, da jih iz njih zavzeti ljudje naredijo izdelke s trajnostnimi tehnologijami za zdrav  življenjski slog, ki bo ponesel Slovenijo na zemljevid sveta s katerimi bomo ustvarjali delovna mesta za nas in naše otroke na trajnosten način. Slovenija je v času tranzicije izgubila veliko delovnih mest: v tekstilni industriji,  izgubljamo jih v obutveni industriji, v predelovalni industriji, prizadevamo si za večjo samooskrbo. Proces globalizacije je posegel prav na vsa področja. Čas je, da se povežemo znanja, ki so ga že imeli naši predniki na področju gojenja in predelave industrijske konoplje, lanu, volne in ustvarjanje tekstilnih izdelkov, obutev ter ostalih dobrin ter poskrbimo za večjo samooskrbo in za inovativne produkte, ki bodo osvajala svet in gradila delovna mesta  v Sloveniji.

 

Imamo še stroje, tovarne in znanje , ki ga je potrebno združiti. Imamo les in potenciale, da lahko delamo tudi modne dodatke klobuke, pasove, obutev. Tudi na slovenskem trgu je veliko  uvoženih tekstilnih  izdelkov,  t.i.« hitre mode« . Poceni pridelava teh dobrin v svetu povzroča veliko slabega ker je »hitra moda« velikokrat pridelana s spornimi tehnologijami, daje okolju nepopravljiv pečat, velikokrat pa ljudje, ki proizvajajo te izdelke delajo v nedostojnih razmerah kar omogoča nizko ceno izdelkom. Včasih nismo poznali alergij in podobnih bolezni zato je vrnitev nazaj k naravi nujen,  ne samo sodoben trend.

 

Natečaj EKOCI –  Green Design je priložnost, da predstavijo kreatorji, šivilje, društva, ustvarjalci, društva, in podjetja ter  zavzeti posamezniki lepe in inovativne tekstilne izdelke, ki temeljijo na najmanj 51% naravnih surovin. To je tudi priložnost, da se povežejo s pridelovalci in predelovalci in se  skupaj zavemo, da si delovna mesta ustvarjamo sami. Na Natečaju bodo lahko sodelovali končni izdelki v kategorijah: spodnje perilo in pižame, delovna obleka , poslovna obleka športna obleka in svečana obleka in moderna slovenska narodna noša. Vsa oblačila morajo imeti najmanj 51% naravnih surovin, kot so industrijska konoplja lan, volna torej surovin, ki imajo lahko poreklo tudi v Sloveniji, ostali materiali pa so lahko iz drugih naravnih sestavin kot so bombaž , svila ipd. Zavedamo se, da zaenkrat še nimamo platna in surovin za izdelavo  v Sloveniji, vendar je to prvi korak k udejanjanju tega, da vzpodbujamo vse deležnike v gospodarstvu za zagon vseh potencialov od semena do končnega izdelka,  da pridemo do cilja.

 

Več informacij in razsipnih pogojev natečaja bodo predstavljeni dne 3.1.3 2016 kjer bo organiziran posvet u z naslovom ter objavljeni razpisni pogoji za izvedo vse o slovenskem natečaju«  Ekoci – Green design«  »Takrat bo organizirana tudi Izmenjevalnica domačih in tradicionalnih, domačih in avtohtonih vrst semen in Svetovalnica znanja kjer bodo sodelovali s prikazi dobrih praks tudi na področju industrijske konoplje. Vrhuncev dogodka pa bo posvet: Kako združiti potenciale narave, znanja in resursov v obuditev tekstilne in ostalih industrij od semena do inovativnih izdelkov. Dobrodošli.

 

 

Za prihodnost so potrebna  pozitivna dejanja!

 Udejanjimo jih čim več!

 

ekoci

somišljeniki  Ekoci- Eko civilne iniciative Slovenije

 

 

 Pomurski-sejem-sejem-Green (1)

 

 Zadruga  Ekoci Coop z.b.o soc.p

 

ekocicoop

 

Eko civilna iniciativa Slovenije: Ekoci: www.ekoci.si;  inFB:  https://www.facebook.com/EkociSlovenija?fref=ts; ekoci.si@gmail.com;  Štafeta semen: https://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen?fref=t s, SDM- Slovenska delovna mesta: https://www.facebook.com/pages/SDM-Slovenska-delovna-mesta/424701034346081?fref=ts EKOCI COOP https://www.facebook.com/ekocicoopslo/?fref=ts