Novice Ekoci: Semenarna Ljubljana, Sežigalnica v Lj., Virusni Gen IV v GSO, Codex Alimentarius, Zadostne količine in kvaliteta vode,

 

 

1. Aktivizem

2. Delavnice. Predavanja

3. GSO

  

4. Aktualni Video prispevki  

 

5.  Predstavitev knjig, člankov, prispevkov  

 

6.  Inspiracija 

 

 

1. Aktivizem

 

 • Semenarna Ljubljana – odkupimo jo

OKROGLA MIZA, dne 7.2.2013 ob 10:00, na Kmetijskem inštitutu Slovenije oddelek za kmetijstvo in semenarstvo, na temo Semenarna Ljubljana – odkupimo jo.

Aktivnosti v iskanju rešitev za zaščito semen, so s svojim interesom, prostori, pošiljanjem obvestil, podprla tudi Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor, Ekocivilna iniciativa Slovenije, Društvo Oskrbimo Slovenijo, Skupaj za zdravje človeka in narave-Sanja Lončar, Ekološko društvo Porevit, Društvo za izobraževanje za samooskrbo s sadjem in zelenjavo, Ajda Vrzdenec – Meta Vrhunc, dr. Matjaž Mulej, Violeta Bulc ter številne druge organizacije in posamezniki.

Več na Povzetek srečanja dne 7.2.2012

 

 

 • ·        Uradna peticija, da voda ostane javna dobrina in da se v dostop do nje ne vmešava kapital  bo naslovljena na Evropsko komisijo. Podpišite in delite dalje. Hvala!

 

http://www.right2water.eu/water-human-right

Peticija Do sedaj je bila voda javna in skupna dobrina ljudi, ki je bila zastonj (skozi vodarino plačujemo le izgradnjo in vzdrževanje vodovodnega sistema), poslejnaj bi postala tržno blago. Namera je zakrita v javno-zasebno partnerstvo, pri katerem naj bi vse članice EU razpisovale koncesije za oskrbo s pitno vodo v Uradnem listu EU. Skozi to obvezo članic bi korporacije dobile popoln vpogled na »EU trg s pitno vodo«.

 

http://img.rtvslo.si/_up/upload/2013/02/08/64962091_protest7.jpg

Slovenska vlada se je spet hlapčevsko priklonila Bruslju in že spomladi leta 2012 podala svoje pritrdilno stališče predlogu EU direktive. O predlogu je razpravljal le parlamentarni odbor za finance, ne pa pristojni parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje.

V ZDA se dogaja, da koncesionar
na »svojem« vodnem območju državljanom ne dovoli uporabo lastnih vodnjakov niti zbiranje
deževnice s streh. Ali si to lahko predstavljate v Sloveniji? Vojna za voda se je začela! več na  PRIVATIZACIJA VODE (tekst A.K.)

Povezava na akcijsko skupino:

Proti privatizaciji vode in vodnih virov https://www.facebook.com/vodazavse

 

 • Sežigalnica v Ljubljani

 

Pojasnilo Anton Urankarja na Sestavek  Sežigalnica v Ljubljani _ da ali ne

Spoštovane gospe, spoštovani gospodje!

To sporočilo pišem svojim znancem in prijateljem, ki imate voljo in moč prispevati svoj delež, da ubranimo Ljubljano in Slovenijo pred nevarnim onesnaževalcem: Sežigalnico odpadkov.

Bil sem osupel, ko sem zvedel, da tečejo že priprave za izgradnjo sežigalnice v območju Toplarne Ljubljana za sežig odpadkov iz cele Slovenije.

Ni grožnja le količina, grožnja je predvsem sežigalnica. Ni zdravju prijaznih sežigalnic, so le sežigalnice, ki zastrupljajo okolje in vse živo v njem. Ni sežiga, ki bi zagotovil na iztoku iz dimnika čisti zrak in tudi ni merilnikov, ki naj bi izmerili tiste gostote strupov, ki že ogrožajo okolje in zdravje.

Sem strokovnjak za termoelektrarne in poznam procese sežiga in čiščenja dimnih plinov. Ne bom jih pojasnjeval, le svetujem vam, prepričajte se sami pri zaupanja vrednih okoljskih strokovnjakih. Dodajam mnenje ene od okoljskih ustanov o sežigalnicah, ki vsebuje povezavo tudi z drugimi podatki, ki vas lahko prepričajo, da gre to pot zares!

Sežigalnica na Dunaju je za naše razmere pravljica in prevara! Ob temperaturni inverziji, ko ljubljanska kotlina ne bo prevetrena, bo Ljubljana s širšo okolico plinska celica. Sežigalnica je grožnja za celo Ljubljano in širšo okolico tudi brez inverzije, saj bodo spremenljivi vetrovi zanesli dimne pline do vseh njenih kotičkov. Sežigalnica v Ljubljani pomeni izgradnjo le teh tudi v vseh večjih središčih po Sloveniji. Plaz lahko zaustavimo le na njegovem izvoru.

Prava in dolgoročna rešitev je le prebiranje in ponovna uporaba vseh surovin, ki so v odpadkih, tako imenovana reciklaža!

Naš nasprotnik ima veliko moč, mi pa smo goloroki. Imamo le svojo pravico, da živimo v zdravem okolju, vendar sem prepričan, da ga združeni zmoremo premagati. Za ta cilj naj vsak stori toliko, kolikor zmore.

Naj vas opozorim, da smo v tem spopadu sami! Pomagajo nam lahko le tiste okoljske ustanove, ki niso vpletene v te priprave. Računati ne moremo niti na pomoč stroke, še manj na naklonjenost večine medijev.

Še nekaj je dobro vedeti: naši izvoljeni predstavniki so nas o izgradnji TEŠ 6 seznanili šele takrat, ko plazu ni bilo mogoče več zaustaviti. Tudi na njih se ne smemo zanašati.

Nasprotnika lahko zaustavi le kritična masa ljudske volje in vsi skupaj jo zmoremo ustvariti!

Prijazen pozdrav! Anton Urankar

 

 • PETICIJA PROTI Codexu Alimentariusu

 

http://www.pravapeticija.com/peticija_proti_codexu_alimentariusu

Odgovor MKO na temo Peticija proti Codex Alimentariusu

 

2. Delavnice. Predavanja

 

 • ·        EKOCI – AJDA pozitivna točka štafete semen Na gradu Struga pri Otočcu na Dolenjskem

 

V nedeljo 24. februarja vabimo na EKOCI-AJDA predavanja v okviru pozitivne točke,  ki se bodo odvijala od 15. do 18. ure v Sobi slovenske mitologije na gradu.

Priprava na sezono nabiranja zelišč    –    Bojana Borenovič / Ekoci Dolenjska
Denar – nedolžna prevara   –  Aleš Praprotnik / avtor istoimenske knjige
Kako se zdravoprehransko samoorganizirati – Matjaž Anžur Ekoci/Ajda Dolenjska
Hram semen  na gradu Struga

več na: Vabilo-Struga 23.12.

 

 

 • Društvo za varstvo okolja Bled in Gibanje TRS vas vabita na pogovor v četrtek, 21. februarja 2013, ob 18.uri, v knjižnico na Bled.

kako zagotoviti zadostne količine in kvaliteto vode tudi za naše potomce?

 

 

Trajnostno upravljanje z vodnimi viri bosta predstavila strokovnjaka s področja geologije dr. Mihael Brenčič s temo Skrito bogastvo – podzemne vode Slovenije in Gorenjske in biologije g.Boris Kolar s temo Vodotoki Slovenije – zaklad ali prekletstvo?

več na: http://zavest.net/clanki/razmisljanje-o-nasih-vodnih-virih

 

 

 • Predavanje BIODINAMIKOV

 

Pozdravljeni dragi čani Društva za biološko dinamično gospodarjenje
Podravje in  ostali ljubitelji  sonaravnega bivanja!
Z veseljem vam sporočamo, da bo v sredo dne 13.2.2013  ob 18. uri že
drugo predavanje iz Kmetijskega tečaja našega predsednika g. Draga
Purgaja, ki nam bo posredoval nova znanja o biološko dinamičnem
kmetovanju.
Predavanja v letu 2013 so obogatena z novimi vedenji g. Draga Purgaja
iz Goethejevega inštituta v Dornachu Švica. Drugo predavanje obsega
tretje in četrto predavanje iz Kmetijskega tečaja dr. Rudolfa
Steinerja in sicer o pomenu in vplivu kemijskih elementov, vlogi
beljakovin, gnojenju, uporabi rogov….
V sredo dne 13.2.2013 se nam bo na predavanju pridružila ga. Koren iz
Ekološke kmetije Koren in nam pripravila ponudbo semen, katerih seznam
vam podajamo v priponki.
Vljudno vabljeni!
Društvo za biološko dinamično gospodarjenje Podravje

 

3. GSO

 

 • Genetska ruleta – film o genetsko spremenjenih organizmih

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wnlTYFKBg18

 

 • Evropski urad za varnost hrane (EFSA) je objavil podatke, da skoraj tri četrt od okrog 80 komercialno odobrenih GS rastlin vsebuje skrit virusni gen.

Izražanje takega gena (imenovan Virusni Gen IV) pomeni produkcijo virusnih beljakovin znotraj rastlin in s tem nevarnost tako za nemoteno rast same rastline, kot tudi za živali in človeka, ki bi se s temi rastlinami hranili… V času priprave tega dokumenta pa so odkrili še številne nove “funkcije” tega gena  več na …GSO Evropski urad za varnost hrane

 

 • Virusni gen, ki je lahko škodljiv za ljudi, je bil, ko so ocenjevali varnost gensko spremenjenih rastlin, spregledan.

GSO rastline, kot so koruza in soja, ki se gojijo po vsem svetu za hrano za ljudi in živali vsebujejo ta gen. Več na Odkrit “strupeni” gen v GSO rastlinah

 

 

Pomembno je opomniti, da so EFSA znanstveniki zaključili, da prisotnost segmentov gena VI, »lahko povzroči nepredvidene fenotipske spremembe«.

Take spremembe vključujejo oblikovanje beljakovin, ki so strupene za ljudi. Prav tako bi lahko sprožil spremembe v samih rastlinah, zaradi česar bi postale bolj občutljive na škodljivce.”

 

ref.

 

http://wearechange.si/odkrit-strupeni-gen-v-gso-rastlinah-razodetje-mece-novo-dvom-o-varnosti-zivil/

 

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/05/gm-foods-viral-gene.aspx?e_cid=20130205_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_campaign=20130205

 

 

4. Aktualni Video prispevki  

 

 

 • Pet velikih korporacij obvladuje 70% svetovnega trga s semeni.

 

S tem je posledično ogrožena tudi prehranska suverenost. Kdor nima lastnih semen, je namreč primoran k vsakoletnemu nakupu le-teh, ter je zaradi monopolnega položaja korporacij od njih odvisen. Za ohranjanje možnosti samooskrbe, biotske pestrosti rastlinskih vrst ter starih sort rastlin, se je aktiviralo že veliko posameznikov, društev, iniciativ. Tudi v Sloveniji. V oddaji so svoja prizadevanja predstavili društvo Varuhi semen, ki je ustanovilo tudi semensko knjižnico, ter Eko civilna iniciativa – Ekoci, ki je v letu 2012 izvedla akcijo štafeta semen. Anton Komat pa je z nami podelil pomembno razsodbo evropskega sodišča na temo izmenjave semen ter še marsikaj. Vabljeni k ogledu!
http://studio12.si/ekologija/razno-ostali-prispevki/1582-seme-prihodnost.html

 

5. Predstavitev knjig, člankov, prispevkov  

 

 • Medicina , Veš svoj dolg?

 

Ko dr. Katerina Vidner Ferkov, medicinska antropologinja, pogleda zadevo okoli cepljenja otrok proti gripi z nekaj prave znanstvene distance, završi. Dejanja razkrivajo več, kot si je predsednica združenja pediatrov verjetno mislila, da bodo. Medicina samo sebe postavi na piedistal in arogantno okrca vse, ki si drznejo odpreti usta, ne da bi imela en sam samcam protiargument na navedene študije, ki so jih podali skeptični starši. Kako neki naj bi ga imela, saj bi vendar ovrgla (lastne!!!) študije, po katerih cepivo proti gripi nima učinka in je pri otrocih do starosti dveh let denimo enako učinkovito kot placebo. Zato morajo ponavljati preživete floskule, da je cepivo varno in učinkovito. Starši pa – zapreti usta. Metode zastraševanja in tehnike manipulacije so razvidne na vsakem koraku. Vendar žal, kot vidi tudi Ferkova, ne delujejo. To je podobno kot tedaj, še pomnite?, ko se je vojska obrnila proti lastnemu ljudstvu. Zdravniki branijo koga? Sebe, svoj družbeni položaj, svoj status, sistem? Vse, samo otroke žal ne. Sicer pri vsaj prisluhnili in spoštovali tudi mnenja staršev, ki ga javno omalovažujejo.

več na http://www.delo.si/mnenja/blog/medicina-ves-svoj-dolg.html

 

 

 

 

 

 • Na Celjskem že plačujejo deževnico

 

Zaradi zahtev EU bodo morali v naslednjih 15 mesecih plačilo za stekanje deževnice v kanalizacijo uvesti povsod po Sloveniji. Že jutri bodo dodaten strošek na svojih položnicah kot prvi občutili Celjani, saj javno podjetje Vodovod – Kanalizacija storitev že obračunava.

http://www.dnevnik.si/slovenija/lokalno/stajerska/na-celjskem-ze-placujejo-dezevnico

Zelo tehtno na linku  O zaračunavanju deževnice in kdo naj plačuje onesnaževanje vode  piše tudi Miha Žvan iz Društva za varstvo okolja Bled

 

6. Inspiracija 

 

“Čudeži niso v nasprotju z naravo, ampak samo v nasprotju s tem, kar o naravi vemo”  sveti Avguštin

A opazimo kako povsem narobe svet živimo, pri nas je vse pravokotno, sami robovi, linije, linearno razmišljanje in dojemanje stvarnosti ter pojavov kot funkcije le ene spremenljivke, kako smo dejansko primitivni, kako malo smo pravzaprav sposobni dojeti celoto, svoje mesto v korelaciji z vesoljem. (MK)

Nekatere znanstvene raziskave odkrivajo, da z mislimi lahko vplivamo na okolje. Kako so potekali testi? Kolikšen je ta vpliv? Kako je mogoče, da z mislimi lahko vplivamo celo na dogodke, ki so se že zgodili? Ali obstaja kakšna smiselna razlaga za ta pojav? Na vprašanja o tej mejni temi je odgovarjal prof. dr. Igor Kononenko.

Nova znanost: Vpliv misli na materijo, prof.dr. Igor Kononenko
http://www.studio12.si/druzba/nova-znanost/606-vpliv-misli-na-materijo.html

 

Na tem mestu je vredno opozoriti na besede Gregga Bradena glede moči in formulacije vizualizacije, molitve iz filma Znanost Čudes
http://www.youtube.com/watch?v=xWXPp2Rpj1c, vzemite si čas , video je slo podnaslovljen,