Novice Ekoci- Preskrba s hrano, Zdravje, Dogodki, Poziv k sodelovanju, Članki in knjige,Video prispevki

 

“Ljudje pozabijo kaj jim poveste, pozabijo kaj jim naredite, toda nikoli ne pozabijo kako se ob vas počutijo.” Maya Angelou,

 

  1. Preskrba s hrano
  2. Zdravje
  3. Dogodki
  4. Poziv k sodelovanju
  5. Članki in knjige
  6. Video prispevki

 

 

1.

Sporočilo Kooperative Amarant

 

V letošnji sezoni je ena izmed naših kooperantk nasadila veliko visokega stročjega fižola – rumenega maslenca za semensko pridelavo. Ko smo prišli na ogled posevka, smo ugotovili, da plodovi niso tisto, kar bi od te sorte želeli, kar pomeni, da semenska pridelava ni možna.

 

Tu pa se malo zatakne. Na rastlinah je namreč velika količina ekološko pridelanega stročjega fižola izjemne kvalitete. Kam naj z njim?

 

Na vrsti ste vi! Skupaj s kmetico smo sestavili ponudbo, ki je časovno zelo omejena, saj bo v nasprotnem primeru fižol prej prezorel.

 

Na voljo so 4 pakiranja:

 

· 1kg – 7€

 

· 3kg – 14,5€

 

· 8kg – 35€

 

· 14kg – 55€

 

V ceno je že vračunana dostava, ob osebnem prevzemu pa se obračuna popust v višini 2€ za manjši pakiranji in 4€ za večji pakiranji.

 

Ob naročilu stročjega fižola je dostava tudi za dodatne artikle (npr. seme) BREZPLAČNA.

 

Dostava:

 

· Ljubljana in bližnja okolica: v soboto, 2.8.2014 in v torek, 5.8.2014

 

· ostala Slovenija: v torek, 5.8.2014 in sredo 6.8.2014 preko kurirske službe GLS

 

Osebni prevzem:

 

· sobota, 2.8.2014 od 8. do 14. ure – Pogačarjev trg (eko tržnica)

 

· ponedeljek, 4.8.2014 od 17. do 19. ure – delavnica Društva Sorško polje v Zbiljah

 

· torek, 5.8.2014 od 16. do 18. ure – na sedežu Društva Ajda Domžale v Podrečju

 

Kot smo že omenili, je ponudba časovno omejena:

 

· Za dostavo ali osebni prevzem v soboto, 2.8.2014, veljajo naročila do četrtka, 31.7.2014.

 

· Za dostavo ali osebni prevzem od ponedeljka do srede (4.-6.8.2014), veljajo naročila do nedelje, 3.8.2014

 

Kako naročiti?

 

· preko naše spletne strani www.amarant.si

 

· preko e-maila: narocila@amarant.si

 

· preko telefona: 01/563 92 36 ali 070/744 748

 

Skupaj pomagajmo kmetici, da si – če ne drugega – vsaj povrne stroške pridelave, Vi pa boste dobili na dom kvaliteten, ekološko pridelan stročji fižol – maslenec, najkasneje 2 dni po obiranju.

 

Sporočilo Skupnostnega naročanja slo pridelkov Zeleni krog

 

Naslednji teden nova dostava v MB, CE in LJ pridelkov s slovenskih kmetij. Naročilnico za naročanje predvidoma odpremo v ponedeljek 4.8.2014. Spet bodo na voljo breskve.

 

Več inf.

 

https://www.facebook.com/ZeleniKrog?ref=ts&fref=ts

 

zelenikrog.si@gmail.com

 

2.

Naročilnica za Vodikov peroksid H2O2 uvoz iz UK- FOOD GRADE dostava po pošti

 

na online linku

https://docs.google.com/forms/d/1kMSNv13PeTU3BFx4OugqGOL26lVyQV688q6nffxauFY/viewform?c=0&w=1&usp=mail_form_link

 

 

Vodikov peroksid je voda, ki ima dodan en kisikov ion. Naravno nastaja v spodnjem delu atmosfere, kjer vodne molekule reagirajo z ozonom. Najdemo ga povsod, v svežem sadju, rastlinah, kjer nastaja s pomočjo fotosinteze. Nahaja se tudi v zdravilni vodi Lourda, kjer ga je nekako 0,25%. Zato tudi ni čudno, da ta voda že dolgo velja za zdravilno. Največ ga je v materinem mleku – kolostrumu. Nekaj ga nastaja tudi v tankem črevesju, kjer preprečuje razmnoževanje candide, v bistvu je naš celotni imunski sistem pogojen z zadostno količino vodikovega peroksida in posledično kisika. Levkociti ga proizvajajo kot sestavni del imunskega sistema, je bistven za preživetje. Celice granulociti, ki se borijo proti infekcijam, proizvajajo vodikov peroksid kot prvo obrambo pred vsemi napadalnimi mikroorganizmi. H2O2 se zelo hitro razkroji v vodo H2O in en atom kisika O, ki kot oksidant potuje po krvi do celic, jih oksidira in odplakne ven vse nečistoče. V telesu koristne bakterije zelo uživajo v prisotnosti kisika, škodljive bakterije, ki so anaerobne pa ne preživijo v okolju z obilico kisika.

 

Več o načinu uporabe si preberite tukaj

 

Spletne povezave:

 

http://www.1minutecure.com

 

http://www.earthclinic.com/Remedies/hydrogen_peroxide.html

 

http://www.bobbys-healthy-shop.co.uk

 

in knjige:

 

– The Truth about Food Grade Hydrogen Peroxide, J. Paul Roguski

 

– Medical Miracle, W.C. Douglass

 

– One Minute Cure

 

– Vodikov peroksid za vsak dan , Josef Pies (interesenti jo lahko dobite v pdf tudi po mail-u ali jo sami poiščete na spletu)

 

3.

 

Piramide in starodavna tehnologija – Kongres september 2014 v CD

 

 

po izjemno odmevnem predavanju dr. Semirja Osmanagića januarju letos v Sloveniji (Koper, Maribor in Ljubljana), tokrat v Cankarjev domu pripravljamo predavanja z naslovom Piramide in starodavna tehnologija, Dr. Semir Osmanagić, Klaus Dona (08.09.2014), Valerij Uvarov in Michael Tellinger (09.09.2014). Prilagamo program predavanja. Objavljen je tudi na spletni strani CD. Organizaciji oz. pomoči pri obveščanju se pridružujemo tudi Ekoci-Ekološka civilna iniciativa.

 

 

 

Vstopnice

 

V kolikor vas zanima 10% popust pri nakupu vstopnic to prosim sporočite Ireni Jarc, zunanji sodelavki pri organizaciji predavanja v Cankarjevem domu in dolgoletni voditeljici duhovnih potovanj v dolino bosanskih piramid v Visokem z vodstvom Dr. Semirja Osmanagića.

Email: irenajarc7@hotmail.com.

 

Sezam prijavljenih bo posredovala odgovorni osebi v CD. Pri nakupu vstopnice boste na blagajni CD povedali svoje ime, da vam bodo zaračunali nižjo ceno. Cena predavanja za dva dni je ugodna in znaša 33 Eur (- 10% popust), za en dan 19 Eur. Popust velja do 05.09.2014.

 

Predavanja bodo osvetlila skrite strani zgodovine in odprla nov pogled na obstoj predhodnih civilizacij.

 

Program duhovnega potovanja v dolino bosanskih piramid z vodstvom Dr. Semirja Osmangića (28. do 31. 08. 2014, 19. do 22.09.2014 in 30. do 02.10.2014) so objavljeni na spletni strani https://www.mandala.si Potovanje pripravi in vodi Irena Jarc.

 

Prisrčno vabljeni v svet novih odkritij in znanj.

 

 

Dodatno gradivo in argumenti

 

 

1.

 

Boris Muževič egiptolog, mitolog, preučevalec in raziskovalec predantičnih kultur in izročil je pred kratkim v Velenju predstavil svojo zadnjo knjigo z naslovom Civilizacija pred našo? Knjiga je poskus približevanja davno preteklih dogodkov, spoznanj in dosežkov vsem, ki se sprašujejo, ali je naša visoko razvita civilizacija res prva na našem planetu. Avtor pravi, da knjiga ne ponuja neposrednih odgovorov, ponuja pa razmislek.MP3 zapis predavanja najdete na http://www.youtube.com/watch?v=vKby0Z6FLXk&feature=youtu.be

 

2.

Klaus Dona je umetniski kurator za Habsburg Haus of Austria. Je usposobljen poznavalec različnih kultur, ki so se pojavljala skozi človeško zgodovino. Pri tem je naletel na več artefaktov (predvsem od neznane predmajevske in predkolumbijske civilizacije), ki nimajo logičnega razloga za obstoj. Dotika se zelo pomembnega vprasanja o resnični zgodovini našega človestva, kdo smo in kam gremo. Stvar je podkrepljena z veliko artefakti in razlagami. Prosim če si pogledate tale video v katerem lepo predstavi nekatere artefakte ki dajo človeku resnično misliti.

Posnetek je z obiska pri Klausu na Dunaju, po katerem je nastal odličen članek za revijo Jana ref. http://www.jana.si/2013/05/nismo-potomci-opic-ali-vesoljcev/

 

Andrej Detela glavni predavatelj na evropskem teozofskem kongresu v Parizu

 

Andrej detela je glavni predavatelj (jutrišnje 1. predavanje in zaključno v nedeljo) na evropskem teozofskem kongresu v parizu.

 

o tem spodnja 2 linka (1. ima 2 strani, na 2. strani je program))

http://www.gudspekifelagid.is/Mundillfari/European%20Congress%20leaflet%20in%20English%20-%20final.pdf

 

http://www.ts-efts.org/pdf/Speaker_Andrej_Detela.pdf

 

 

IN NAŠA TV POSTAJA STUDIO 12 TV —- prenaša ta predavanja v živo.

 

na tem linku:

 

 

http://www.studio12.tv/stream

 

TOREJ LAHKO DETELO GLEDATE 31.7. OD 10H DO 11H IN V NEDELJO 3. 8. – OD 10H DO 11H.

 

 

 

4.

 

Invazija rdečih polžev meji letos spet na ekološko katastrofo. So pa izredno invazivni, ko enkrat so , jih je naenkrat ogromno. Polži so dvospolniki. Pri parjenju se najprej združita dva samca, ki se obojestransko oplodita, nato sledi še ženska faza oploditve. Za oploditev sta potrebna dva osebka, lahko pa pride tudi do samooploditve (Bayne, 1973).

S pojavom močnejših padavin, so se letos spet množično razbohotili polži in vedno več jih je.

Vrtičkarjem, zelenjadarjem ter kmetom povzročajo veliko škodo zlasti na senčnih in vlažnih legah. Napadajo tudi rastline v rastlinjakih. Rastline objedajo in jih onesnažujejo z iztrebki in sluzjo v obliki svetleče sledi. Ob množičnem pojavu naredijo veliko škodo na solati, kapusnicah, fižolu, grahu, korenju, paradižniku in drugih vrtninah.

 

KAKO SE ZNEBITI ŠPANSKEGA LAZARJA? tudi v seminarski nalogi http://www.knjiznica-celje.si/raziskovalne/4200904952.pdf

 

REŠITVE

 

1.

 

Račke indijske tekačice so res pravi zaklad, saj jih edino one z veseljem pojedo,prav tako tudi neme race.To jim omogoča dolgi vrat in požiralnik , ki je zgrajen tako,da jih lahko pogoltnejo.

Potrebno je imeti le dovolj rac za velikost parcele – na 10a dve do tri.. Učitelj permakulture Fukooka je dejal: “če imate preveč polžev to pomeni le, da imate premalo rac” (:)..

 

Medtem pa je po nekaterih informacijah cena para indijskih tekačic letos poskočila z 30eur na 70eur………razlog , ni dovolj rac za polže, ki jih je vse več.

 

Poziv:

 

Ustanovitev vzajemne prve slovenske jate indijskih tekačic in nemih rac v skupni lasti (zadruga…društvo), ki bi si jih medsebojno sposojali po potrebi

 

Kako?

 

Najprej je potrebno zbrati dovolj oplojenih jajc

Se dogovoriti za kontrolirano valjenje jajc v valilnici (ali s pomočjo kokoši)

Skrbništvo in delitev stroškov za čez zimo

Sčasoma izposoja rac tudi nečlanom po avstrijskem vzoru (že več kot 20 izposojevalnic)
2.

 

Bakreno orodje …bakreni prah

 

3.

 

 

?????

Koordinacija v Google  grupi https://groups.google.com/forum/#!forum/kooperativa-ds , https://www.facebook.com/groups/umetnostprezivetja/

 

5.

Intervju Alje Tasi z Johannes Gutmann om iz podjetja Sonnentor

 

»Svetovali so mi, naj odpustim sto ljudi. Pa sem odpustil svetovalce!«

 

Zakaj za to delo ne kupite strojev?

 

“Veliko ljudi me to vpraša. Tudi svetovali so mi, naj odpustim sto ljudi in bom zaslužil več denarja. Pa sem odpustil svetovalce! Moja vizija ni investirati v stroje, moja vizija je ustvarjati delovna mesta. In ko ljudje končajo z lepljenjem etiket, imajo čas za za svoje otroke, lahko skrbijo za starejše, za družbo, za ohranjanje življenja v vaseh. Če bi si nagrabil kup denarja in ostal sam, to ne bi bilo zabavno. Skrbelo bi me za obrestne mere in finančno krizo. Ne! Nimam časa, da bi razmišljal na ta način. Zadnja srajca nima žepov, pravimo tu v Avstriji. Ničesar ne odneseš s seboj. Še te usnjene hlače niso moje. Stare so že več kot 90 let, pred mano pa jih je nosil moj oče.”

http://aljatasi.com/2014/07/svetovali-so-mi-naj-odpustim-sto-ljudi-pa-sem-odpustil-svetovalce/

 

 

Knjiga Masanobuja Fukuoke Revolucija ene slamice

 

pri založbi Porezen je sredi februarja izšel prevod knjige Masanobuja Fukuoke Revolucija

 

ene slamice, ki jo je neposredno iz japonščine prevedel Domen Kavčič. Knjiga je zanimiva

 

ne le za vse, ki jih zanima permakultura in naravno kmetovanje, ampak ima tudi globlji,

 

če ne kar trajni in večni pomen, saj je prežeta s »filozofijo niča« in nič manj kot zenovskim

 

pristopom do kmetovanja, prehrane in življenja nasploh.

 

Zenkmetijstvo?

več na http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/revolucija-ene-slamice.html

 

6.

The Future of Food

 https://www.youtube.com/watch?v=ziia0CyvKkM

»The Future of Food« ni samo film o hrani, temveč o tem, kaj nam hrana pomeni in kako z njeno proizvodnjo vplivamo tako na okolje kot na svoje zdravje. Film spregovori o revoluciji, ki se trenutno dogaja v naši prehrambeni industriji. Film ponudi kar nekaj odgovorov na vprašanja o GSO, ki so v zadnjem desetletju brez pretiranega hrupa prispeli na ameriške police s prehrambenimi izdelki. To je kritičen in strokovno podkrepljen film o prihodnosti našega prehranjevanja, gensko spremenjeni hrani in vplivu velikih korporacij na našo prehrano. Film vzpodbuja potrošnike k razumevanju posledic napačnih izbir, ki vas bodo vzpodbudile k ukrepanju.

Spoznanje popolnega poljedelstva – Dejan Rengeo

https://www.youtube.com/watch?v=E4WA7lqkVbQ