Prva Oskrbovalnica v Galiciji, Vabilo v google group Oskrbovalnica Ekoci in izobraževalno gradivo o jedilni konoplji

 

 

SPOŠTOVANI!

 

Z velikim veseljem naznanjamo uresničitev naše nekajletne želje osnovati oskrbovalnico s semeni,  sadikami,  ekološkimi pridelki…

Skupina Oskrbovalnica-Ekoci s semeni,  sadikami,  ekološkimi pridelki… je zamišljena kot prednaročilniško razmerje potrošnikov  s pridelovalci živil, semen, sadikami.

Za dogovorjen termin in prevzemno mesto  posameznim ponudnikom (pridelovalcem oz. predelovalcem ) povpraševalci (iz baze Ekoci-Oskrbimo in drugi) vnaprej pošljejo svoja naročila, kamor jih potem ponudniki tudi dostavijo. Ponudnik  pridelkov in povpraševalec se za menjalno razmerje  o količini in ceni dogovorita  sama, pri čemer kot soorganizatorja Ekoci in društvo Lavita na katerem prostoru poteka menjava ne prevzemata  odgovornosti.

Hkrati ustanavljamo in vabimo v google group  Oskrbovalnica-Ekoci https://groups.google.com/group/oskrbovalnica-ekoci?hl=sl (potreben registriran gmail račun) ,kjer se vključeni člani lahko pomenjkujejo med seboj (vrtnarstvo, prehrana, zdravje…..), izmenjujejo izkušnje, reference, skupno snujejo delovanje oskrbovalnice, širijo ponudbo, osebno prijateljujejo, se družijo, si pomagajo, načrtujejo druge akcije.

To naj bi  bil nekakšen klub, ki ga Ekoci promoviramo, podpiramo, sicer pa je to lahko povsem samostojna skupina ljudi, ki se glede na lastno interaktivno dinamiko spodbujajo k akciji, ko se iz pasivnega spremljanja dogajanja preraste v aktivizem, v razne oblike gibanja Oskrbimo ali civilnih iniciativ. Slednje  je doslej bil mogoče manjko v delu ekoci-oskrbimo, zato pa v svojem ritmu, enkrat v procesu organske rasti po trenutnem navdihu lahko taka skupina dela Čudeže.

 

Prva OSKRBOVALNICA bo ta petek od 17:00 – 20:00  v okviru dogajanj OSKRBIMO SE –  IZMENJAVA SEMEN ZNANJA, IZKUŠENJ IN DOBRIN Pozitivna točka” Štafete semen in Oskrbimo si!”

 

OSKRBOVALNICA: S semeni,  sadikami,izmenjujemo, znanje, izkušnje, ekološke pridelke s tokratno aktualno ponudbo

1. Prve letošnje češnje, nešpricane, sveže nabrane, iz sončne in tople Vipavske  doline
Cena za kg: 7 Eur,   Gajbica vsebuje približno 5 kg
Dostava Ljubljana ob 14:30 , Galicija 17:00
 Naročila od: 16.5. dalje na tel. 031584898 oz. izjemoma na  mail  lama@soustvarjanje.si
Ob naročilu prosim sporočite kraj in vaš gsm. Kraj dostave za Ljubljano se dogovorite z Lamo

2.

Kruhi iz Devete vasi, naročila naj en dan pred dobavo do 12.00 ure na info.devetavas@gmail.com.

Vse o kruhih  si preberite na www.devetavas.si

cenik Deveta vas – Oskrbovalnica

3.

Čebelarstvo Pohole ; bodo z standardno ponudbo prisotni na oskrbovalici in ne bodo zbirali prednaročil

 

V petek ob 16.00 bo tudi svojevrstna otvoritev in obogatitev dogajanja ob  prvi oskrbovalnici predavanje in delavnica  ICE KREBAR   o zdravi prehrani, več info na www.lavita.si;

——————————————————————

 

 

 

Prisrčno dobrodošli  v Veliki Pirešici 1, (stara šola)  Žalec tudi v soboto 19.5. na Permakulturno delavnico Ustvarjamo SPIRALNO GREDICO dne 19. 05 2012 z Jožico Fabjan , priporočamo ogled tudi programa Galiških dni 2012-program (2)

Vabljeni

 

 

Dodajamo še nekaj dodatnih koristnih izobraževalnih inf. ; tokrat o industrijski konoplji

 

Menda je bilo gojenje  konoplje bila  pred cca sto leti obvezno…viri pravijo, da  so bili kaznovani
tisti, ki je niso gojili… konoplja je reševala večino prehranskih kriz in slabih letin človeštva, v času ekološke in prehranske  krize se še posebej kaže njena aktualnost, da ne naštevamo dalje so tu linki

1.

Zgodovina_uporabe_navadne_konoplje

2.

http://www.vsi-zdravi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=50&Itemid=64

3.

Trenutno zanemarjana, a vseeno velika rezerva tudi v očitno  najbolj problematičnih razmerah, tudi kot rastlina čistilka radioaktivne kontaminacije

Dr Masaru Emoto v spodnjem prispevku govori o industrijski konoplji kot rešitvi za Fukushimo po nesreči v atomski elektrarni
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FldJS-BHp7M

Tudi okrog černobilskega dogodka naj bi bila zasajena v radiju 5km širokega pasu , okrog in okrog v namen ČIŠČENJA

O tem naslednji prispevek   http://www.mhhe.com/biosci/pae/botany/botany_map/articles/article_10.html

4.

Zanimiva in zelo aktualna za vse, ki se navdušujemo za naravne bivalne pogoje pa je naslednja stran

http://thehempbuilder.com/pictures

 

Seveda še pa še  paše  še SKUTA IZ KONOPLJINIH BRIKETOV
RECEPTURA:
600g -konopljin briketov
100ml.-EMa (kot sirilo lahko uporabimo sirilo za sir iz kravjega mleka, sirilo za tofu…)
10g -morske nerafinirane naravne soli
10 litrov vode -približno
Navodilo za pripravo:
Brikete namočimo v mlačno vodo da se izluži beljakovina v obliki sojinega mleka ,ko so briketi zmehčani jih še zmiksamo z paličnim mikserjem .Nato mleko odlivamo od ostalega gostega dela konopljinih oluščkov . To večkrat ponovimo na način , da odliti masi dolijemo še sveže mlačne vode. Pomagamo si lahko z finim cedilom ali gazo.
Ko imamo konopljinega mleka za cc 5-10litrov ga solimo in mu dodamo 100mlEMa kot sirilo.
Dobro premešamo in postavimo na štedilnik da zavre. Tik pred točko vretja na temperaturi 95 stopinj Celzija se skuta loči od vode oziroma beljakovina koagulira najprej v mala zrnca nato v večje kosmiče. Z penovko jo poberemo iz posode in jo damo v cedilo kamor smo že prej dodali gazo. Skuto zavijemo v gazo in pustimo da se dobro odcedi lahko jo malo obtežimo.
Tako pripravljeno skuto ,ki je rahlo zelene barve lahko uporabljate za izdelavo sira ali kot osnovo za razne namaze. Iz 600g briketov če smo pridni dobimo 600g skute.
Recept za namaz z rdečo špic papriko in čebulo.
Konopljina Skuta 600g
Na kokosovi masti prepražena čebula(400g)toliko da postekleni nato dodaš še rdečo špic
papriko(200-400g) in še dušiš da paprika izgubi nekaj vode nato vse skupaj daš v mikser po potrebi začiniš s soljo poprom (mešanica poprov) in malo majarona.
Daš v hladilnik da se malo ohladi in strkne nato služi kot čudovit samostojni namaz ali kot predjed.
Dober tek in obilo užitkov ob kvalitetnem zdravem beljakovinskem namazu iz konoplje