Oj
Dragi vsi
Ja, zdaj pa se je odprlo! Naša Oskrbovalnica bo očitno doživela preboj , juhej. Hvala vsem , ki ste nas podprli.
TV Gea in revija Jana sta se najavili, da naredita reportažo. Javljajo se nam pridelovalci z novimi ponudbami, skratka dogaja na polno
Nove ponudbe, ki jih lahko že tudi kontaktirate
1
Luka Kužnik BioL, Luka Kužnik s.p.
Ul. Matije Tomca 1
1230 Domžale
Slovenia
tel.: 0038651344033
internet: www.gojijagode.com
nam posreduje sodelovanje za v bodoče, ta petek ga še ne bo, potem obveščamo sproti
2.
ekokmetija Danice Pavlič , ki je ena prvih eko kmetij v Sloveniji, iz okolice Radovljice, se poleg pridelave zelenjave ukvarja tudi s pridelavo ekoloških sadik zelenjadnic. Na voljo ima različne vrste paradižnika, paprike, malancanov, zelja, kolerabice, ohrovt, rdeče zelje, ohrovt, brstični ohrovt, listnti ohrovt, kolerabica, gomoljna in listna zelena, por, pa še kaj bi se našlo. Več informacij lahko dobite na www.ekoloska-zelenjava.si (v izdelavi) ali pa po telefonu 041/ 853 956 ter na A5 flyer
Občasno bo prisotna na bodočih oskrbovalnicah v Galiciji, o vsem obveščamo sproti
3.
Spoštovani!
Trenutno imamo solato posavko in pariško solata bi bila za odkup že lahko ta teden glede na vreme tudi še naslednji teden.Kmetija je drugo leto v preusmeritvi, tako da letos dobimo certifikat.Tako,da se tudi cena temu prilagaja 4 eur za kg.
Količina je je nekje 90 kg s tem,da še pridobiva.(okoli 200 sadik).Moji podatki so:Katarina Očko Zg.Rečica 1 3270 Laško,Tel:070-419-094
Za pomoč in sodelovanje se vam zahvaljujem in lepo pozdravljam.
4.
Spoštovani,
najprej Vas lepo pozdravljam ter sporočam, da zelo podpiram Ekoci dogajanja, katera tudi redno spremljam.
Sem Janez Kozman iz ekološke kmetije Kozman iz Podkraja 4 – Ponikve pri Žalcu.
Smo manjša mešana kmetija, katera je že skoraj deset let usmerjena v ekološko pridelavo.
Predvsem se ukvarjamo z rejo krav dojilj, oziroma vzrejo telet za meso, katero je po mnenju naših strank izjemne kakovosti.
Meso prodajamo doma na drobno, po naročilu pa tudi pripravimo praktične in ugodne pakete,
katere po dogovoru kupcem brezplačno dostavimo. Paketi so sestavljeni iz mesa za vse priložnosti
in vam omogočajo pripravo najrazličnejših jedi. Primerni so tako za pečenje, peko na žaru, dušenje,
pripravo juh, golažev, omak… Meso tudi vakum pakiramo in zorimo (steaki, ti-boni).
Poleg mesa pridelujemo tudi ekološko piro, katero meljemo v moko in iz nje pečemo pirin kruh brez kvasa,
kateri je letos na Ptuju prejel bronasto odličje. Seveda tudi pirino moko, kruh in ostale dobrote… po dogovoru brezplačno dostavljamo.
Skratka, z veseljem se pridružujemo vaši oskrbovalnici – Ekoci ter po potrebi prilagodimo logistiko.
Želim Vam veliko užitkov ob uživnju ekoloških dobrot,
Janez Kozman
051 647-716
Še enkrat v opomnik pa prilepljamo aktualno današnjo ponudbo Oskrbovalnice
Skupina Oskrbovalnica-Ekoci s semeni, sadikami, ekološkimi
pridelki… je zamišljena kot prednaročilniško razmerje povpraševalcev
s pridelovalci živil, semen, sadikami.
Za dogovorjen termin in prevzemno mesto posameznim ponudnikom
(pridelovalcem oz. predelovalcem ) povpraševalci (iz baze Ekoci-
Oskrbimo in drugi) vnaprej pošljejo svoja naročila, kamor jih potem
ponudniki tudi dostavijo. Ponudnik pridelkov in povpraševalec se za
menjalno razmerje o količini in ceni dogovorita sama, pri čemer
Ekoci in društvo Lavita na katerem prostoru poteka menjava ne
prevzemata odgovornosti.
Hkrati ustanavljamo google group https://groups.google.com/group/oskrbovalnica-ekoci?hl=sl&lnk=gcimv
, kjer se vključeni člani lahko pomenjkujejo med seboj (vrtnarstvo,
prehrana, zdravje…..), izmenjujejo izkušnje, reference, skupno
snujejo delovanje oskrbovalnice, širijo ponudbo, osebno
prijateljujejo, se družijo, si pomagajo, načrtujejo druge akcije,
To naj bi bil nekakšen klub, ki ga Ekoci promovira, podpira, sicer pa
je to lahko povsem samostojna skupina ljudi, ki se glede na lastno
interaktivno dinamiko spodbujajo k akciji, ko se iz pasivnega
spremljanja dogajanja preraste v aktivizem, v razne oblike civilnih
iniciativ ali gibanja Oskrbimo Slednje je doslej bil mogoče manjko v
delu ekoci-oskrbimo, zato pa v svojem ritmu, enkrat v procesu organske
rasti po trenutnem navdihu lahko taka skupina dela Čudeže.
ps. Povabite v Oskrbovalnico http://groups.google.com/group/oskrbovalnica-ekoci?pli=1 tudi svoje kontakte s klikom na Povabi člane,
Prva OSKRBOVALNICA bo ta petek od 17:00 – 20:00 v okviru dogajanj
OSKRBIMO SE – IZMENJAVA SEMEN ZNANJA, IZKUŠENJ IN DOBRIN Pozitivna
točka” Štafete semen in Oskrbimo si!”
OSKRBOVALNICA: S semeni, sadikami,izmenjujemo, znanje, izkušnje,
ekološke pridelke s tokratno aktualno ponudbo
1. Prve letošnje češnje, nešpricane, sveže nabrane, iz sončne in tople
Vipavske doline
Cena za kg: 7 Eur, Gajbica vsebuje približno 5 kg
Dostava Ljubljana ob 14:30 , Galicija 17:00
Naročila od: 16.5. dalje na tel. 031584898 oz. izjemoma na mail
lama@soustvarjanje.si
Ob naročilu prosim sporočite kraj in vaš gsm. Kraj dostave za
Ljubljano se dogovorite z Lamo
2.
Kruhi iz Devete vasi, naročila naj en dan pred dobavo do 12.00 ure na
info.devetavas@gmail.com.
Vse o kruhih si preberite na www.devetavas.si
cenik Deveta vas – Oskrbovalnica
3.
Čebelarstvo Pohole ; bodo z standardno ponudbo prisotni na
oskrbovalici in ne bodo zbirali prednaročil
V petek ob 16.00 bo tudi svojevrstna otvoritev in obogatitev
dogajanja ob prvi oskrbovalnici predavanje in delavnica ICE KREBAR
o zdravi prehrani, več info na www.lavita.si;
SPOROČILA, DOGODKI, VABILA, PREDAVANJA, OKROGLE MIZE….
Rog Kooperativa
Okrogla miza z naslovom »(Ne)znanje in stališča prebivalcev Slovenije o GSO«
MAKROBIOTIKA ključ do zdravja in vitalnega življenja
PERMAKULTURA – SPIRALNA GREDICA
DRUŽABNO SREČANJE in PREDAVANJE z naslovom: HRANA, KI UNIČUJE IN HRANA, KI ZDRAVI
Išče se prostovoljec za delo na ekološki kmetiji v Darmstatu – Nemčija
VABILO NA RAZSIKOVALNO-RAZVOJNO USPOSABLJANJE ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ NIZKOOGLJIČNE DRUŽBENE SKUPNOSTI
ČAR LESA, Razstava industrijskih izdelkov notranje opreme ter unikatnih in umetniških predmetov iz lesa
Vabilo na posvet in delavnico za kmetijsko-okoljske in okoljske nevladne organizacije: OBLIKOVANJE PREDLOGOV ZA PROGRAM RAZVOJA PODEŽELJA /Skupno kmetijsko politiko 2014-2020
Pozitivke praznujejo 10 rojstni dan http://www.pozitivke.net/article.php/2012051108050575
Izobraževalno informativno gradivo: Ekološko kmetovanje lahko prehrani svet, Primerjalna analiza Eko- Konvencionalna pridelava, Samooskrba na vrtu, Setveni načrt…
1.
Oj …
Prva Kooperativa – Zadruga registrirana po zakonu o socialnem podjetništvu, vabi vse duhovno dozorele in kompetentne ljudi (vsaj kmečka logika zaželjena, kjer je enkart ena ena 😉 da pomagajo pri tem pilotnem projektu… ki bo pač tak, kot ga bomo sami naredili… predvsem in prvenstveno kot vodje projektov… pa tud direktor bi prav prišel… da vse skupaj zazveni v neki skupnosti, kamor se bodo drugi prihajal učit in čuditi, kaj vse lahko naredijo ljudje z vizijo in voljo… (možnosti od društvenih prostorov, do raja na zemlji 😉
Sestanek v torek ob 16h, Lj, Trubarjeva 72, Lj…
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dFpXV2hFc3hMRG0yT0N0bFJnRGh0Z3c6MQ
2.
Spoštovani!
V okviru ciljnega raziskovalnega projekta »Socio-ekonomski dejavniki gojenja gensko spremenjenih rastlin v Sloveniji«, ki ga financirata Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter ARRS, smo izvedli javnomnenjsko raziskavo o stališčih prebivalcev Slovenije o GSO. Raziskava je pokazala tri ključne ugotovitve: 1. večina prebivalcev Slovenije ima negativno stališče o GSO ne glede na vrsto in uporabo, 2. večina nima dobrega znanja o GSO in 3. njihovi glavni viri informacij so množični mediji.
Vabim Vas, da se udeležite okrogle mize z naslovom »(Ne)znanje in stališča prebivalcev Slovenije o GSO«, na kateri bodo sodelovali:
– dr. Gregor Majdič, Veterinarska fakulteta UL
– dr. Kristina Gruden, Nacionalni inštitut za biologijo
– dr. Tatjana Zagorc, GZS, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij
– Maja Klemen Cokan, EKOCI Slovenija
– Sanja Lončar, revija Jana
– Nikolaj Pečenko, tednik Mladina
Okrogla miza bo v četrtek, 24. maja 2012 ob 14.00, v senatni sobi Fakultete za družbene vede v Ljubljani, Kardeljeva pl. 5.
Lep pozdrav!
Red. prof. dr. Karmen Erjavec, vodja raziskovalne skupine na FDV, BF in KIS
Fakulteta za družbene vede / Faculty of Social Sciences
Univerza v Ljubljani / University of Ljubljana
Kardeljeva ploščad 5, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
www.fdv.uni-lj.si
3.
MAKROBIOTIKA
ključ do zdravja in vitalnega življenja
z
ICO KREBAR
avtorico knjige »Kuharica za dušo in telo«
Makrobiotika je filozofija zdravega življenja v skladu z zakoni narave. Je simbol umetnosti pomlajevanja in življenja brez bolezni, odvečnih kilogramov ter v sozvočju z letnimi časi.
Sodobni način prehranjevanja današnjemu človeku povzroča veliko težav. Hrana je kalorično prebogata, energetsko pa osiromašena. Viški neizkoriščenih skoncentriranih ogljikovih hidratov in beljakovin se ne porabijo, zato zastajajo v telesu in povzročajo razne oblike bolezni. Začne se z utrujenostjo, nezadovoljstvom, depresijo, debelostjo, bolečimi sklepi, neplodnostjo, razne ciste ter rak različnih oblik. Samo malo spretnosti in vedenja je potrebno, da svoje vsakodnevne obroke sestavimo v ravnovesje Jina in Janga po načelih makrobiotike.
Predavanje bo v petek 18. 05.2012
4.
Prisrčno dobrodošli v Veliki Pirešici 1, (stara šola) Žalec tudi v soboto 19.5. na Permakulturno delavnico Ustvarjamo SPIRALNO GREDICO dne 19. 05 2012 z Jožico Fabjan ,
PERMAKULTURA
SPIRALNO GREDICO
ustvarjamo v soboto 19.05.2012
Teoretična in praktična delavnica:
Delavnico vodi ga. Jožica Fabjan – permakulturnica, učiteljica in mentorica šolskih eko vrtov…
Program:
od 10:00 – 12:00 SPIRALNA GREDICA – ustvarjamo spiralno gredico
Spiralna zeliščna greda že s svojim videzom privabi oko. Zaradi lege, oblike in materialov, ki jih nudi, omogoča rast tudi tistim rastlinam-zeliščem in dišavnicam, ki jih sicer zaradi svojstvenih klimatskih razmer v našem okolju ne bi zmogli pridelati.
Na delavnici bomo spoznali spiralne grede različnih velikosti, z uporabo različnih materialov, vključene na našem manjšem ali večjem vrtu, terasah in tudi na večjih balkonih. Namen je, da doma pridelana zelišča in dišavnice lahko uporabimo v sveži in posuše obliki, najsi bo za prehrambene, zdravilne, okrasne in druge namene.
Na delavnici bomo načrtovali spiralne grede ter njej pripadajoče povezovalne elemente in začeli z izdelavo spiralne grede na bližnji učni kmetiji.
od 12:00 – 12:30 vegetarijansko kosilo
od 12:30 – 17:00 odhod na lokacijo in praktično načrtovanje in pričetek izvedbe spiralne gredice
Svojo udeležbo predhodno prijavite na e –naslov: info@lavita.si ali sms na tel: 040-203-055.
Cena delavnice: 30€ vključuje teoretično izobraževanje, gradivo posredovanih vsebin delavnice in strokovno vodeno praktično izvedbo spiralne gredice, vegetarijansko kosilo in popoldansko malico.
Prispevek lahko poravnate na TRR: SI56 0510 0801 3396 759 Abanka – Društvo Lavita ali na dan prijave osebno. V kolikor boste prispevek poravnali preko TRR vas naprošamo, da prinesete dokazilo o plačilu s seboj.
Kaj potrebujete?
Za teoretični del izobraževanja beležko s podlogo in pisalo. Za praktični del pa delovne rokavice, primerno obutev in obleko. Za udeležbo na delavnici so potrebne predhodne prijave in naprošamo za resnost prijave.
Prisrčno dobrodošli v soustvarjanju z naravo !
priporočamo ogled tudi programa Galiških dni 2012-program (2)
5
V okviru projekta SORŠKO POLJE – PRIBLIŽAJMO SE NARAVI
vabimo vse tiste, ki vam ni vseeno, v kakšnem okolju živimo in kakšno hrano uživamo, na
DRUŽABNO SREČANJE in PREDAVANJE z naslovom:
HRANA, KI UNIČUJE IN HRANA, KI ZDRAVI
ki bo v nedeljo 20. maja 2012, ob 15. uri na turistični kmetiji Na poljani, na Meji 7
Za začetek nam bo SANJA LONČAR na predavanju odgovorila na vprašanja, ki se nam pogosto zastavljajo v povezavi z zdravo in varno hrano…
V sklopu predavanja in po predavanju bodo nastopili:
– Pevka Metka Štok,
– mešani oktet Lipa,
– tamburaška skupina Bisernica veterani,
– harmonikaša Janez in Ajda
Na ekološki tržnici se bo predstavilo in prodajalo 15 ekoloških kmetov in predelovalcev. Ponudili bodo svežo zelenjavo, izdelke iz zelenjave, sadje (češnje, jagode) mlečne izdelke: goveje in ovčje, namaze, vino, mesne izdelke, ekološke sadike in semena, čaje, vino, kruh in pecivo, želodovo kavo,…(pripravili bodo tudi kaj za poizkusit), stojnice nam bo posodilo TD Škofja Loka.
Ekološka kuhinja IBI bo ponudila hrano, Turistična kmetija Na poljani pijačo, organizatorji zeliščne čaje, klopi, mize in šotor pa Mavški in Breški gasilci, tako, da bomo po predavanju lahko pokramljali s sosedi in znanci, ter se okrepčali z zdravo hrano in pijačo.
Predstavili se bodo rokodelci in obrtniki (z območja Sorškega polja in nekaj tudi od drugod).
Predstavil se bo projekt Skupaj za zdravje, s svojimi aktivnostmi, izdanimi knjigami novicami Skupaj za zdravje človeka in narave.
Ogledali si boste lahko razstavo: Foto-utrinki na Sorškem polju: Avtorji fotografij so: Tomaž Lunder, Egon Cokan, Tomaž Demšar, Maruša Vatovec, Matjaž Jerala, Bor Frelih in Toon Brok iz Nizozemske.
Priporočamo prihod s kolesi po prelepih poteh na Sorškem polju. Kolesarske poti si lahko predhodno ogledate na strani:http://www.napoljani.si/kolesarjenje-do-nas-cycling-to-us
V primeru slabega vremena, bomo na spletni strani Društva Sorško polje, približajmo se naravi objavili lokacijo predavanja in v kakšnem obsegu bomo lahko izpeljali ostale aktivnosti. Informacije boste lahko dobili tudi na spodnji telefonski številki.
Sporočilo – vabilo posredujte svojim prijateljem, ki bi jih utegnil dogodek zanimati.
Lep pozdrav!
Matjaž Jerala
mobi 041 348 199
6.
Spoštovani!
Od Zavoda O iz Škofje Loke sem dobil obvestilo o iskanju prostovoljca za delo na ekološki kmetiji
v Darmstatu – Nemčija.
G. Matjaž Vouk, ki vodi omenjeni zavod sodeluje z našim zavodom na različnih področjih zato
sva se dogovorila, da nas obvešča o prostovoljstvu. Glede na to, da imajo naše kmetije tudi mlade
naslednike morda obstoja interes za vključitev v ta projekt. V primeru, da vas ta akcija zanima me
obvestite ali pokličite po telefonu najkasneje do 25.5.2012. tako, da bi lahko pravočasno uskladili
nadaljne aktivnosti.
V nadaljevanju teksta vam posreujemo poziv Zavoda O:
Išče se EVS prostovoljec za šestmesečni EVS projekt z naslovom »Jugend in Aktion auf dem Hofgut Oberfeld in
Darmstadt« v Nemčiji.
Prostovoljec bo oporavljal najrazličnejša dela in pridobival znanja iz organskega kmetovanja na kmetiji Hofgut
Oberfeld v Darmstadtu v nemški deželi Hessen, s čimer bo neposredno prispeval k trajnostnemu razvoju.
Hofgut Oberfeld je namreč vzorčni primer vključevanja socioterapevtskih in padagoških metod v organsko
kmetovanje, glavna področja dela kmetije pa so sonaravno poljedelstvo, živinoreja, neposredna prodaja
lastnih izdelkov, gradbena dela in organizacija dogodkov. Del kmetije je tudi Lernort Bauernhof, kjer se otroci
in mladi poučujejo o organskem kmetovanju in širših okoljskih vprašanjih. Priporočeno je, da prostovoljec
govori nemško in da je star med 18 in 30 leti. Aktivnost se začne 1. junija 2012 in traja 6 mesecev. Za dodatne
informacije in prijave smo dosegljivi na international@zavodo.org oziroma na telefon 040 185 870 (Ilze).
Več o kmetiji: http://www.landwirtschaft-oberfeld.de/
Lep pozdrav,
Direktor Zavoda Demeter:
Franc Zavodnik
7.
VABIMO VAS , DA SE UDELEŽITE RAZSIKOVALNO-RAZVOJNEGA
USPOSABLJANJA ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ NIZKOOGLJIČNE DRUŽBENE
SKUPNOSTI.
V OKVIRU TEGA USPOSABLJANJA SE BOSTE NAUČILI UPORABE
RECIKLIRANIH LESNIH IN KOVINSKIH PREDMETOV IZ GRADBENEGA,
TRANSPORTNEGA MATERIALA IN NOTRANJE OPREME ZA GRADNJO
MANJŠIH OBJEKTOV: OTROŠKIH HIŠIC, PASJIH UT, KOKOŠNJAKOV,
DELAVNIC, POČITNIŠKIH BIVALIŠČ, LESENA KORITA ZA ROŽE,…
KAJ SE GRADI : LESEN OBJEKT V VELIKOSTI (D, Š, V)5x5X2,275 M ZA
UPORABO V KULTURNE NAMENE JOGE, MEDITACIJ, DUHOVNE RASTI
KJE : VAS VINO PRI PIJAVI GORICI-SMER SMRJENE(15 km iz Ljubljane
smer Kočevje). V Pijavi Gorici zavijete levo –glej smerokaz , proti
Smrjene.
KDAJ? V mesecu Marcu, Aprilu, Maju in Juniju, 7 dni v tednu med 10
in 17 uro . Udeležite se lahko enodnevne ali več dnevnih delavnic-po
vaši izbiri. Dan v tednu izberete sami in ga predlagate.
MIKRO LOKACIJA : Gozdna jasa ob asfaltni podeželski cest, dostop z
vozilom, velikost parcele 1000 m2. Čist zrak in gozdni mir zagotovljen.
KAKO SODELOVATI : Prijave sprejemamo ves čas na email:
sedajda@gmail.com, tel 041 -699 285 informacije- podrobnosti
POGOJI : Primerna delovna obleka, delovne rokavice, primerni
čevlji, s seboj prinesete za lastno uporabo hrano in pijačo za cel
dan, prevozni stroški na lokacijo in z lokacije so edino plačilo za
sodelovanje na delavnicah.
Lep dan še naprej ! Nasvidenje !
8.
Dragi kmetovalci, prijatelji in znanci,
v torek, 15.5.2012 sem si v predverju Cankarjevega doma na priporočilo cenjenega gospoda ogledala
ČAR LESA, Razstavo industrijskih izdelkov notranje opreme ter unikatnih in umetniških predmetov iz lesa…, ki bo vse do 20.5.2012 v Cankarjevem domu, ter 22.5.-8.6.2012 v Mestni hiši v Ljubljani,
IN BI RADA TO ČUDOVITO IZKUŠNJO DELILA Z VAMI in TUDI Vam PRIPOROČALA OGLED.
VREDNO.
Predsednik organizacijskega odbora Razstave, prof. dr. Franc Pohleven je v uvodniku zapisal:
cit.:
Les je čudovito darilo narave, ki ga ustvarja sonce, kot jabolko na drevesu. Če jabolka ne oberemo, bo propadlo. Če ga utrgamo in predelamo v sok, ga lahko zaužijemo čez leto ali več. Podobno je z lesom, ki gradi drevo. Če drevesa ne posekamo pravočasno, bo v gozdu strohnelo, posekano in predelano v izdelke, pa se bo ohranjalo desetletja in nas spremljalo vrsto let. Posekano drevo bo v gozdu nadomestilo mlado drevo, v katerem bo iz CO2 nastajal les za nove izdelke…
Lesni izdelki so človeku najbolj prijazni življenjski sopotnik. Dojenček zaspi v zibelki iz lesa, starčku pa daje oporo lesena palica. Iz lesa izdelujemo raznovrstne uporabne predmete za življenje, gradimo hiše, ki nam nudijo zavetje pred dežjem in mrazom, po vodi plujemo v lesenih barkah … Iz lesa so igrače, piščali, ustna harmonika, ptičja hišica.
Premislimo, kaj vse lahko izdelamo iz lesa, da bo svet lepši, podnebje prijaznejše in človek bolj v sožitju z naravo.
www.carlesa.si
Lepo vas pozdravljam in želim vse dobro,
Maja
9.
INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Pisarna: Trubarjeva 50 (Okoljski center)
Tel. (01) 4397 460; GSM 051 368 890
Faks (01) 4397 105
info@itr.si, www.itr.si
Vabilo na posvet in delavnico za
kmetijsko-okoljske in okoljske nevladne organizacije:
OBLIKOVANJE PREDLOGOV ZA PROGRAM RAZVOJA PODEŽELJA /
Skupno kmetijsko politiko 2014-2020
V petek, 25. maja 2012 od 9. do 12:00 ure v Okoljskem centru v Ljubljani, Trubarjeva 50.
Spoštovani!
Kmetijsko-okoljske in okoljske NVO vabimo na posvet in delavnico, kjer bomo skupaj oblikovali predloge za
Program razvoja podeželja za obdobje 2014-2020.
PROGRAM:
8:45 – 9:00
9:00 – 9:30
9:30 – 12:00
Prihod in registracija udeležencev
Predstavitev procesa in stanja oblikovanja predlogov za Skupno kmetijsko politiko 2014-2020,
ključnih zahtev evropskih NVO s področja ekokmetijstva in varstva okolja, ter zahtev slovenskih
NVO s tega področja (stanje decembra 2011).
Predstavitev vprašalnikov MKO za sodelovanje pri pripravi ukrepov PRP po 2013.
Delavnica:
• določitev naših prioritet
• priprava stališč
(odmor)
• oblikovanje predlogov za ukrepe
• zaključki
GRADIVO za delavnico je objavljeno na naši spletni strani: www.itr.si/nvo-za-prp-2014-2020
Prosimo vas za PRIJAVO – prednostno po e-pošti na info@itr.si, ali po telefonu (041 725 991, 051 368 890, (01)
4397 460), do 21. maja 2011.
10
Pozitivke praznujejo 10 rojstni dan http://www.pozitivke.net/article.php/2012051108050575
Ob tej priložnosti bi se iz vsega srca radi zahvalili vsem, ki ste od začetka verjeli v Pozitivke, jim skozi ustvarjanje dajali pozitivno noto ter svoj ustvarjalni pečat in hvala vsem, ki z njimi dihajo in jih negujejo skozi vsa ta čudovita leta.
Posebna zahvala gre ožjemu timu ustvarjalcev, ki je pred 10 leti sprožil prvi korak, na čelu z Alešem, Gapetom, Marjano, Petro, Polono, Edijem, Robijem, Sebotom, Matejo, in vse nadaljnje z Igorjem, Tomažem, Nino, Leno, Metko, Andrejo, Valerijo, Marjo, Mirchotom, … in vsem, ki so nam pomagali, da smo uspeli narediti ta droben premik na bolje v sLOVEnskem medijskem prostoru. Ogromna zahvala in objem, gre tudi ekipi, ki sedaj deluje na Pozitivkah Igorju, Tomažu, Alešu, ter Metki in vsem ostalim, ki ste prispevali in še prispevate, svoj košček, da so Pozitivke postale to kar smo si ves čas želeli.
V prvi vrsti pa se seveda zahvaljujemo vam bralcem, da nas vsa ta leta berete, spremljate in s predlogi izboljšujete naš izgled in kvaliteto. Hvala tudi za vse dobre besede s katerimi ste razširili glas o Pozitivkah, med vaše prijatelje, da nas je sedaj že okrog 75.000.
Posebna zahvala pa gre tudi vsem avtorjem, v prvi vrsti Miranu, Stojčiju, Mirzi, Ani, Romanu in drugim…, ki so z nami začeli, še posebej pa dr. Francetu Susmanu, ki ga žal ni več z nami. Iz vsega srca se zahvaljujemo tudi vsem ostalim, ki z nami delite svoje prispevke, članke, razmišljanja, novice, pesmi in lepe misli, s katerimi nam polepšate marsikateri trenutek in nam in bralcem pomagate, da tudi osebnostno rastemo.
Zahvaljujemo se seveda tudi našim sponzorjem, donatorjem in oglaševalcem ter medijskim partnerjem saj so z svojimi prispevki in objavami omogočili, da so Pozitivke lahko nemoteno opravljale svoje poslanstvo.
Verjamemo, da smo z vsemi dobrimi novicami, pobudami in tudi projekti, ki so izšli izpod našega peresa spremenili vsaj majhen košček svata na bolje, vsekakor pa smo skupaj v desetih letih doživeli, veliko, veliko lepih stvari in čudovitih trenutkov in spoznali veliko dobrih ljudi, kar pa je tudi glavni namen ustvarjanja Pozitivk.
Vsem en velik hvala!
11.
Izobraževalno informativno gradivo: Ekološko kmetovanje lahko prehrani svet, Primerjalna analiza Eko- Konvencionalna pridelava, Samooskrba na vrtu, Setveni načrt…
Ne verjamite laži: Ekološko kmetovanje LAHKO nahrani svet
http://wearechange.si/ne-verjamite-lazi-ekolosko-kmetovanje-lahko-nahrani-svet/
Eden od argumentov za promoviranje gensko spremenjenih rastlin in biotehnologije je da GSO lahko nahrani svet in da ne-GSO in ekološke metode niso zmožne proizvesti zadostne količine hrane za vse. Toda resnica je, da je ekološko kmetovanje samo po sebi v celoti sposobno nahraniti svet. Moramo samo narediti nekaj sprememb v načinu gojenja in vzrejanja hrane, kar pomeni odprava tovarniškega kmetovanja, ki uničuje naše zdravje in planet.
V poročilu z naslovom Hranjenje prihodnosti, ki ga je napisalo ekološko združenje Soil Association, ki se nahaja v Veliki Britaniji, pravi, da ekološki in drugi agro-ekološki kmetijski sistemi niso samo rešitev za lakoto na svetu ampak, ko se ti holistični sistemi vpeljejo, povleče najrevnejše iz revščine.
Na drugi strani GSO kmetovanje ohranja in tudi povzroča revščino, saj zaklenejo kmete v neskončni krog odvisnosti od korporacij, katera jim prodajo novo pošiljko samouničujočih semen in strupenih kemičnih pesticidov, ki so potrebna za gojenje GSO. Z drugimi besedami je GSO kmetijstvo strupeno za svetovno gospodarstvo, strupeno za zdravje ljudi in strupeno za okolje.
Kot je bilo prikazano v nedavni študiji Rodale zavoda, ki vsebuje več kot 30 let materiala, da ekološko kmetovanje dejansko proizvede več pridelka kot GSO in kovencionalni kmetijski sistemi. Ekološko kmetijstvo je prav tako v celoti obnovljivo in trajnostno, ker kompost, gnoj in druge ekološke metode gnojena naravno obogatijo zemljo in odpravijo potrebo po strupenih pesticidov in herbicidov. http://www.naturalnews.com/033925_organic_farming_crop_yields.html
Kar 40% vseh žita na svetu se uporabi za krmo živali v tovarniškem kmetijstvu
Poleg GSO vprašanja je tu še sistemsko tovarniško kmetovanje vključno z sistemom zaprtega hranjenja živali (confined animal feeding operations CAFOs), ki nepotrebno porabi večino žita na svetu. Združenje Soil Association pravi, da kar 40% vseh žit na svetu se uporabi za krmo živali, ta številka bi se lahko povečala na 50% če se bodo sedanji trendi nadaljevali.
Prežvekovalci, kot so krave in ovce, naj bi pasle travo na pašniku in ne GSO sojo, koruzo in mnoga druga žita s katerimi jih redno krmijo v tovarniških kmetijah. Polega tega, da živali postanejo bolne saj niso zasnovane da jedo žita, je potrebno še veliko surovin za pridelavo teh žitaric.
Če bi pustili živali da se pasejo na pašnikih z naravno travo, katero ljudje tako ali tako ne moramo jesti, lahko ta žita namesto za krmo za živali uporabimo za hrano za ljudi. Živali ki jedo travo dajo veliko bolj zdravo meso kot pa živali, ki jedo žita, kar pomeni da bi se zdravje ljudi po vsem svetu občutno izboljšalo z samo to spremembo. http://www.naturalnews.com/027199_meat_fat_cattle.html
Ena tretjina svetovne hrane konča v smeteh
Zlasti v razvitem svetu se zavrže ogromne količine hrane. Soil Association pravi da približno tretjina hrani ki je bila namenjena za prehrano ljudi konča v smeteh. Torej, če bi se ljudje zavestno odločili, da ne kupujejo več kot potrebujejo ali vsaj, da se vzpostavi sistem za delitev neuporabljene hrane ljudem v stiski. Tako bi se lakota v mnogih delih sveta dramatično zmanjšala.
Skupina tudi omenja neki sistem za deljenje določene količine hrane kot drugo možnost, vendar je to tiranski pristop k problemu in je nepotrebno, če bi se izvajale druge metode in če bi več ljudi gojilo svojo ekološko hrano. http://www.naturalnews.com/033885_food_waste_America.html
http://www.youtube.com/watch?v=tgqn3bTekFA&feature=player_embedded
Film govori o specifični izkušnji Kube, ki je zaradi razpada Sovjetske zveze leta 1990 v nekaj tednih izgubila praktično vso dobavo nafte, in je bila zato v naslednjih letih prisiljena uvesti trajnostne in organske rešitve v kmetijstvu in družbi nasploh.
Viri:
http://www.soilassociation.org/futurefarming/policyresearch/feedingtheworld
http://www.naturalnews.com/035150_organic_farming_feed_the_world_soil.html#ixzz1oFrKRpyM
http://www.naturalnews.com/033925_organic_farming_crop_yields.html
Zanimivo tudi
Američani (Pennsylvania’s Rodale Institute,) so naredili primerjalno analizo Eko-konvencionalno leta nazaj, nekateri povzetki so taki
1. “30-letna primerjava je pokazala, organski sistemi so skoraj trikrat bolj donosni kot konvencionalni. Povprečni neto donos za ekološko pridelavo je znašal
$ 558/acre / leto v primerjavi s samo $ 190/acre/leto za konvencionalni sistem .
2. * Organska prekaša običajno v sušnih letih, v prvih so večja obnavljanja podzemne vode in zmanjšanje odtekanja
3. * Organski sistemi kmetovanja gradijo in ne tanjšajo organske snovi in ni vetrne erozije
4. * Ekološko kmetijstvo porabi manj energije, 45% pa je bolj učinkovito.
5. * Konvencionalni sistemi proizvajajo 40% več toplogrednih plinov.
6. * Organska kmetovanja so bolj donosni kot konvencionalna.
Za podrobnosti pa poglejte na [Kompletno Poročilo pdf]
Priporočamo še
http://www.edusatis.si/preprostost/z-vrtom-do-dveh-plac kjer so tudi izračuni in določene primerjave prihranka
Lastna pridelava hrane, samoopomoč, trajnostne prehrambene rešitve na https://ekoci.si/?p=1297
Prostor za zelenjavo in ljudi sredi Ljubljane http://vimeo.com/37733028 Onkraj Gradbišča
Samooskrbni vrt na 60m2
SETVENI NAČRT ZA SAMOOSKRBNI VRT 60M
OJ- OSTI JAREJ!
(staroslovenski pozdrav:«ostani, zdrav, mlad, pomlajen, bodi močan!«)
www.ekoci.si ; info: ekoci.slo@gmail.com , info@ekoci.si;
http://www.facebook.com/pages/Ekoci-Ekološka-civilna-iniciativa/280321302001496
————————————————————————————————————
Priporočamo poslušanje oddaje Radio SLO 1: Studio ob 17h :SAMOOSKRBA SLOVENIJE
http://tvslo.si/predvajaj/samooskrba-slovenije/ava2.130325486/ in ogled posnetka na TV Studio 12:
http://www.s12.si/ekologija/dogodki/1485-pomen-samooskrbe-s-hrano-in-semeni-sanja-lonar.html
Sporočilo ste skladno z ZVOP-1, ZVP in ZEK prejeli na osnovi svoje prijave na spletnih straneh (https://ekoci.si/,http://oskrbimo.si/, ali Fb straneh Ekoci oz. Oskrbimo ) na osnovi telefonske prijave, sodelovanja v nagradni igri, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji Ekoci oz. Oskrbimo. V kolikor ste se med prejemniki sporočil znašli pomotoma oz. se želite odjaviti od nadaljnega prejemanja, prosimo na to sporočilo odgovorite z ODJAVA. Zahteva bo izvedena v roku 15 dni po prejemu, v nadaljnjih 5 dneh pa boste o tem tudi obveščeni. V zvezi z izvedbo zahteve ne nosite nobenih stroškov.