Sporočilo za javnost 2.4.2013: ŠTAFETA SEMEN 2013 – pričetek aktivnosti za šole in vrtce in izmenjava semen in znanja

Sporočilo za javnost 2.4.2013

                                                                              

 ŠTAFETA SEMEN 2013 –  pričetek aktivnosti za šole in vrtce in  izmenjava semen in znanja

Iz Eko civilne  iniciative Slovenije (Ekoci) z veseljem sporočamo,  da potekajo številne aktivnosti  v Štafeti semen.  Dne  4.4.2013 ob 14.00 uri  bo pričetek Štafete semen za šole in vrtce  na  OŠ Prežihovega Voranca v Mariboru. Dogodka se bo udeležil tudi župan mestne  občine Maribor dr. Andrej Fištravec.

Na osnovi šoli v Žalcu bodo v soboto  6.4.2013  otrokom in staršem spregovorili o Štafeti semen in si pridobili znanja o sonaravni pridelavi hrane. V   Kamniku bo izmenjava semen za zainteresirane občane v Matični Knjižnici  dne  9.4.2013 ob 17.30 uri.

 Dne  12.4 – 14.4 2013 pa bo osrednji  dogodek Štafete semen –  okrogla miza, izobraževanje predavanja in delavnice  ter izmenjave avtohtonih domačih in tradicionalnih vrst  semen na Ekofejstu.  Deluje potujoča izmenjevalnica semen Dobrot Slovenije. Tudi  v Novi gorici  bodo pripravili izmenjavo semen.

Tudi na šolah in vrtcih bodo v  času Štafete semen   potekale različne aktivnosti,kot je sajenje izmenjava in razmišljanje o semenih. V izmenjavo semen bodo vključeni tudi starši in stari starši poročajo iz Društva Oskrbimo Slovenijo, ki koordinira aktivnosti. Otvoritev Štafete semen za šole in vrtce bo potekala 4.4.2013 na OŠ Prežihovega Voranca v Mariboru ob 14.00 uri . Udeležence bo pozdravil tudi župan mestne  Občine Maribor Dr. Andrej Fištravec.  Prijave za udeležbo sprejemajo  na: oskrbimo.slovenijo@gmail.com, Katarina  Holzl.  Vabilo je na povezavi.

——————————————————————————————————————————–

Samooskrba in skrb za okolje je pot v prihodnost pa  je tema osrednjega dogodka Štafete  semen, ki bo na Ekofejstu 12.4. 2013 na Pozitivni točki Štafete semen v društvu La Vita v Veliki Pirešici,  kjer bodo sodelovali strokovnjaki  in NVO.  Potekala bo izmenjava  semen , Fanči Perdih bo predstavila     katere  sadike in semena sodelujejo   v Štafeti semen, razložila setveni načrt ter pomen domačih in tradicionalnih sort semen. Udeleženci bodo spoznali   Gain ekološki vrt -kako  na 60m2  pridelati zelenjavo  za  4 člansko družino . Z Dariom  Cortese bo zanimiv sprehod z  nabiranjem  divjih rastlin tudi v tem letnem času. Sadike zdravilnih rastlin pa bodo predstavljali tudi iz IHPS – vrta zdravilnih rastlin iz Žalca.

V soboto 13.4 dodo teoretično praktične delavnice obrezovanja sadnega drevja,  posaditev grmovnic in sadnih dreves, izdelava prebivališča , ki bo privabiti čebele , črmlje ter in druge koristne  insekte. Kako na lepih  visokih okroglih gredicah pridelati na majhni površini bogate pridelke bo tema permakulturne  delavnice, v mali šoli vrtnarjenja pa bo potekala tudi posaditev ekološko biodinamične gredice s Fanči Perdih. Izmenjava mnenj  bo potekala tudi v iskanju metode kako ustanoviti dobro  delujoče  skupine po metodi«Dream Dreagon«.  Društvo za svobodo odločanja o cepljenju otrok  Primož Verbič, bo osvetlil  problematiko glede obveznega cepljenja otrok in postopke  pri  uveljavljanju pravic.

V nedeljo 14.4.2013 pa bo na Ekofejstu cvetlično kmečka tržnica  TD Galicija  in podaritev    100 sadnih  dreves otrokom KS Galicija, ki jih bodo odnesli domov in skupaj s straši posadili. Vse  tri dni bo potekala izmenjava semen , nasvetov,  mnenj in izkušenj.  Program je objavljen na: www.lavita.si;  prijave za delavnice  pa zbirajo na info@lavita.si;

K  prijetnemu  druženju  in na izmenjavo semen vabimo  čim več ljudi, da izmenjajo semena  in najdemo skupaj morda še kakšno pozabljeno sorto semena , ki mu  bomo vdihnili življenje s ponovno posaditvijo semena.  Prijave na ekoci.si@gmail.com;  še prihajajo. Lahko se  odločite in postanete aktivni sejalec– najmanj 11 zrn semena  posejete, 11 zrn semen izmenjate, 11 zrn semen pa pošljete za ohranitev semena  za  gensko banko.  Seveda morajo biti semena domača , tradicionalna ali avtohtona in pridelana na sonaraven način. V kolikor pa želite organizirate različne aktivnosti pa se prijavite kot Pozitivna točka Štafete semen na ekoci.si@gmail.com; šole in vrtci pa na oskrbimo.slovenijo@gmail.com;

V Štafeto semen so se prijavili številni sodelujoči , ki so se  odločili da bodo aktivnosti Štafete semen zaradi vremena prenesli v kasnejši čas.

Napredni  mediji poročajo o pomenu samooskrbe in o pomenu semen ter o naši odgovornosti in primerih dobrih praks,  da  najdemo poti  in   poskrbimo,  da v prihodnosti ne bomo lačni. Vsako dejanje  šteje. Dobrodošli  pri soustvarjanju prihodnosti.

Ekipa Ekoci

————————————————————————————————————————

Oj – Osti  Jarej –bodi mlad pomlajen bodi močan!

Slovenka – Slovenec«  kjerkoli si;  tu je tvoj temelj, osnova,  od tu je tvoje seme – izvor, bistvo,   tu je tvoje središče,  od tu je tvoja energija, potenca,  tu je neizčrpen vrelec tvojega bistva ;« je sporočilo naših prednikov…

 

Priporočamo ogled gradiva:

Spletna stran: www.ekoci.si  ; Elektronski naslovi: info@ekoci.si; ekoci.slo@gmail.com; ekoci.si@gmail.com FB: Ekoci Ekološka civilna iniciativa:  (http://www.facebook.com/pages/Ekoci-Ekološka-civilna-iniciativa/280321302001496) Ekofejst Galicija: http://www.facebook.com/events/438548166206670/   ter   Stafeta semen:http://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen ogled gradiv:

 

Priloge:

Sodelujoče šole in vrtci

Vabilo na slovesnost Štafeta semen od 12 do 14..4,2013 Ekofejst

Štafeta semen 2013 – otvoritev aktivnosti za šole in vrtce in osrednja izmenjava semen – Sporočilo za javnost 2.4.2013