Celje, 17. 3.2025. Na Celjskem sejmu je potekal strokovni simpozij »Javno naročanje z vizijo – trajnostna lokalna hrana v javne zavode«, ki je združil predstavnike javnih zavodov, kmetijskih organizacij, lokalnih skupnosti, ponudnikov hrane ter odločevalce. Dogodek je bil namenjen iskanju rešitev za večjo vključitev trajnostno pridelane lokalne hrane na jedilnike javnih zavodov ter krepitvi prehranske varnosti.
Povzetek simpozija je na videu posnetku na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=TOl0bYa0mbY
Na simpoziju je bilo prikazanih veliko dobrih praks, ter veliko izzivov največkrat je bil omenjen razlog, da naročniki ne morejo dobaviti dovolj lokalne hrane. Opozorili so na poreklo blaga, ki prihaja tudi iz drugega konca sveta. Izpostavili so preveč birokracije ter opozorili, da bo drugo leto kosilo brezplačno za vse otroke in obstaja nevarnost da bodo kuhinje centralizirane in jih bodo ponekod izvajali zasebniki, obstaja nevarnost, da bo kvalitete hrane slabša. Kmetje menijo, da pridelajo premalo lokalne hrane zato ker nimajo odjemalcev za naročeno pridelavo. Za več lokalne hrane je potreben celostni pristop – povečanje pridelave na kmetijah – vse od semena do krožnika, do prilagoditve jedilnikov sezonski ponudbi v javnih naročilih in fleksibilnosti dobaviteljev, naročnikov in zadrug do vzpostavitve skladiščnih kapacitet in distribucijskih verig. Potrebno bo povečati pridelavo hrane, okrepiti lokalne distribucijske verige preko zadrug in drugih ponudnikov in zmanjšati birokracijo.
Naročevalci pa morajo okrepiti zavedanje, da pod kriterijem « najugodnejši ponudnik ne pomeni najcenejši ponudnik, ampak so potrebni trajnostni pristopi: čim krajše transportne poti – manj prevoženih kilometrov od izvora blaga do krožnika, čim manj embalaže, čim večja kakovost blaga, trdnost dobavne verige tudi v nepredvidenih razmerah…
Zavedanje kako pomembna je lokalna hrana je potrebno okrepiti in jo čim prej implementirati v prakso. V ta namen je bilo na simpoziju podano mnogo dobrih predlogov, ki so jih predlagali gostje panelov in udeleženci simpozija, ki bodo zbrani in podani odločevalcem.
Simpozij aktivno podprlo tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Dr. Ana Frelih Larsen je v imenu ministrstva predstavila ukrepe, ki vzpodbujajo sistem, ki bo
omogočal stabilne dobave čim bolj ekološke in trajnostno pridelane lokalne hrane.
Kot je poudarila Irena Rotar, Ekoci kakovostna lokalna hrane ni le strošek ampak temelj za zdravje otrok, bolnikov in uporabnikov storitev v javnih zavodih. Izvajalci javnih storitve pa imajo poslanstvo, da poleg osnovne storitve, udejanjajo tudi širši trajnostni vidik javnega naročanja z dolgoročno vizijo za stabilnost dobav, tudi v času morebitnih pretrganih dobav, ki lahko nastanejo zaradi spreminjajočih geopolitičnih, podnebnih, gospodarskih ter ostalih sprememb kot so pretrgane transportne poti ali hekerski napadi..
Sistem stabilnih dobav pa je potrebno vzpostaviti čimprej, saj smo trenutno odvisni večinoma od uvoza hrane. Javne naročnike je pozvala naj da naj letos v tednu slovenske hrane, ki se obeležuje konec novembra pripravijo jedilnike z lokalnimi živili.
Za čimprejšnjo neodvisnost od uvoza lahko za začetek najlažje pristopimo na način, da se vzpostavi sistem od semena do krožnika vsaj za nekaj najnujnejših živil, ki že imajo dokaj širok obseg pridelave v Sloveniji kot so: med, zelišča, krompir, fižol, žitarice, sezonska zelenjava, mleko, meso in ostala živila.
Potekala je tudi podelitev priznaj sodelujočim v vseslovenskem gibanju za povečevanje samooskrbe in ohranjanje slovenskih semen Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen in predstavitev aktivnosti…
Gradivo in pobude bodo objavljene na spletni strani: www.ekoci.si.
Skupaj soustvarjajmo zgodbo o prehranski suverenosti, trajnostnem razvoju in spoštovanju slovenskega podeželja.
Hvala za vaš doprinos.
S spoštovanjem!
Za Ekoci in partnerje, Irena Rotar, preds