Štafeta semen-konkretna dejanja za večjo samooskrbo, vabilo na okroglo mizo , Ekofejst in aktivnosti

                    

 ŠTAFETA SEMEN 2013 –   Vabilo na okroglo mizo in Ekofejst –  konkretna dejanja  za večjo samooskrbo

Eko civilna   iniciativa Slovenije (Ekoci)  –  vabi na osrednjo slovesnost  v Štafeti semen , ki bo že  ta vikend od 12- 14.4.2013 na Ekofejstu- festivalu izmenjave  avtohtonih , domačih in tradicionalnih  vrst  semen  in znanja   v staro šoli v  Veliki Pirešici   v Društvu La Vita.

Na okrogli mizi bo zupan občine Žalec Janko Kos bo  predstavil   prizadevanja za samooskrbo v Občini Žalec. Predstavniki  stroke IHPS  Žalec  kjer je   tudi genska  banka določenih vrst   avtohtonih semen bodo poudarili  kako pomembno je vedenje kakšna semena sploh posadimo, predstavniki šol  in vrtcev občine Žalec pa prikazali aktivnosti,  ki jih izvajajo da naučijo svoje  varovance znanj za življenje. Potekala bo tudi osrednja izmenjavalnica  avtohtonih in domačih vrst semen. Več info na www.ekoci.si; in info@lavita.si; Prijave za udeležbo še sprejemajo na ekoci.si@gmail.com;

DSCN0036

 

Aktivnosti Štafete semen so tudi  pretekli teden  potekale po  več krajih v Sloveniji . Otvoritev   aktivnosti za šole in vrtce je bila  na šoli Prežihovega Voranca  v Mariboru.  Otroci so pokazali na svoj način kaj je potrebno narediti v Štafeti semen – 11zrn semena posejati, 11 zrn semen izmenjati in 11 zrn poslati skupaj s potnim listom v gensko banko Štafete semen . Aktivnosti je udeležil   tudi župan Mariboar Dr . Andrej Fištravec , ki je med drugim omenil, da bodo namenili več  zemljišč za pridelavo hrane  v  Mariboru.  Zanimivo je bilo tudi razmišljanje otrok , kako pomembno je kupovati slovensko hrano, kar so predstavili skozi igrano igrico Dva Korenčka( Foto  Katarina) . Celotno sporočilo o dogodku je na povezavi: www.ekoci.si; Štafeto semen so organizirali tudi v  osnovni šoli Žalec, kjer so   imeli cel dan namenjen zdravju, otroke pa je k sodelovanju v Štafeti semen  navdušila  tudi predstavnica Ekoci Irena Rotar.

 

DSCF1896 (2)

..

Foto. S.Krašovec

Uspešno so izvedli aktivnosti izmenjave  semen  tudi člani Društva Ajda Štajerska v Preboldu. Zelo zanimiva so bila nekatera že pozabljen semena: kot je rdeča in bela  koruza, črna ajda, pšenica enozrnica ipd..

Aktivnosti Štafete semen so napovedane še 9.4.2013 v Matični knjižnici v Kamniku , 13.4.2013 v Slovenski Bistrici  16.4.2012 pa v Ilirski Bistrici ter seveda največja osrednja tridnevna aktivnost Ekofejst ,  kjer bodo s konkretnimi dejanji pokazali kako do večje samooskrbe . Potekala bo izmenjava  semen , Fanči Perdih bo predstavila     katere  sadike in semena sodelujejo   v Štafeti semen, razložila setveni načrt ter pomen domačih in tradicionalnih sort semen. Udeleženci bodo spoznali   Gain ekološki vrt -kako  na 60m2  pridelati zelenjavo  za  4 člansko družino . Z Dariom  Cortese bo zanimiv sprehod z  nabiranjem  divjih rastlin tudi v tem letnem času. Sadike zdravilnih rastlin pa bodo predstavljali tudi iz IHPS – vrta zdravilnih rastlin iz Žalca.

V soboto 13.4 dodo teoretično praktične delavnice obrezovanja sadnega drevja,  posaditev grmovnic in sadnih dreves, izdelava prebivališča , ki bo privabiti čebele , črmlje ter in druge koristne  insekte. Kako na lepih  visokih okroglih gredicah pridelati na majhni površini bogate pridelke bo tema permakulturne  delavnice, v mali šoli vrtnarjenja pa bo potekala tudi posaditev ekološko biodinamične gredice s Fanči Perdih. Izmenjava mnenj  bo potekala tudi v iskanju metode kako ustanoviti dober delujoče  skupine po metodi«Dream Dreagon«.  Društvo za svobodo odločanja o cepljenju otrok  Primož Verbič, bo osvetlil  problematiko glede obveznega cepljenja otrok in postopke  pri  uveljavljanju pravic.

V nedeljo 14.4.2013 pa bo na Ekofejstu cvetlično kmečka tržnica  TD Galicija  in podaritev    100 sadnih  dreves otrokom KS Galicija, ki jih bodo odnesli domov in skupaj s straši posadili. Vse  tri dni bo potekala izmenjava semen , nasvetov,  mnenj in izkušenj.  Program je objavljen na: www.lavita.si;  prijave za delavnice  pa zbirajo na info@lavita.si;

V Štafeto semen so se prijavili številni sodelujoči , ki so se  odločili da bodo aktivnosti Štafete semen zaradi vremena prenesli v kasnejši čas.

Napredni  mediji poročajo o pomenu samooskrbe in o pomenu semen ter o naši odgovornosti in primerih dobrih praks,  da  najdemo poti  in   poskrbimo,  da v prihodnosti ne bomo lačni. Vsako dejanje  šteje. Dobrodošli  pri soustvarjanju prihodnosti.

 

Linki:

EKOFEJST – ŠTAFETA SEMEN,okrogla miza, izmenjava znanj in semen od 12- 14.4.2013

Otvoritev Štafete semen za šole in vrtce

Štafeta semen 2013 – konkretna dejanja-vabilo na okroglo mizo, Ekofejst in aktivnosti

Vabilo na slovesnost Štafeta semen od 12 do 14..4,2013 Ekofejst

Ekipa Ekoci

————————————————————————————————————————

Oj – Osti  Jarej –bodi mlad pomlajen bodi močan!

Slovenka – Slovenec«  kjerkoli si;  tu je tvoj temelj, osnova,  od tu je tvoje seme – izvor, bistvo,   tu je tvoje središče,  od tu je tvoja energija, potenca,  tu je neizčrpen vrelec tvojega bistva ;« je sporočilo naših prednikov…

 

Priporočamo ogled gradiva:

Spletna stran: www.ekoci.si  ; Elektronski naslovi: info@ekoci.si; ekoci.slo@gmail.com; ekoci.si@gmail.com FB: Ekoci Ekološka civilna iniciativa:  (http://www.facebook.com/pages/Ekoci-Ekološka-civilna-iniciativa/280321302001496) Ekofejst Galicija: http://www.facebook.com/events/438548166206670/   ter   Stafeta semen:http://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen ogled gradiv: