Štafeta semen;Sporočilo za javnost ob dnevu zemlje, Poročilo o prvih aktivnostih izmenjave semen v šolah in vrtcih

       ŠTAFETA SEMEN 2013- soustvarjamo prihodnost

             –  Slovenska dejanja, da v prihodnosti ne bomo lačni

 

Iz Eko civilne  iniciative Slovenije (Ekoci) z veseljem ugotavljamo, da je tudi letošnja Štafeta semen padla na plodna tla. Vsako dejanje šteje, da v prihodnosti ne bomo lačni. In če bomo vsi  tako prizadevali tudi najmlajši in vzgojiteljice  se nam ni treba kaj bati.

K Štafeti semen   so  letos pristopili strokovnjaki in župani ter celo vlada. Ministrovo za okolje in prostor  je podelilo več kot  tisoč semen   šolam, kar je zelo pohvalno. Pretekli teden se je udeležil slovesnosti v šoli Prežihov Voranc župan Maribor s  fr. Andrej Fištravec . Na okrogli mizi na Ekofejstu  stari šoli v Društvu  La Vita v Veliki Pirešici pa je spregovoril žalski župan Janko Kos ,ki je poudaril pomen  Savinjske  regije v Štafeti semen, saj je v Žalcu na Ihps tudi genska banka. Ob tej priliki so v Ks Galicija  podarili otrokom šole in vrtca 100 sadnih dreves starih avtohtonih vrst, ki so  jih posadili  doma skupaj s starši ter   izvedli ogled na  Poligonu  sonaravnih vrtov kjer bo že ta petek delavnica : kako pridelati zelenjavo na 60m2 za štiričlansko družino na 60m2? Več info in  prijave na info@lavita.si;

Okrogla miza v pIrešici.jpg 1

Okrogla miza Štafete semen v Veliki Pirešici, Društvo La Vita:  župan  Janko Kos mag,Nataša Ferant, Ihps, Tatjana  Žgank  Meža, ,ravnateljica OŠ Žalec, Ivana Leskovar ravnateljica  vrtca Slov, Bistrica, Joži Krulec –predsednik Ks Galicija, Edita Žugelj  voditeljica okrogle mize, Irena Rotar, Ekoci..

 

 

Zelo prizadevne  so ravnateljice in vzgojiteljice  šol in vrtcev po vsej Sloveniji. V  Slov. Bistrico je prišla na povabilo prizadevne ravnateljice  Ivane Leskovar;   kjer so otroci v vrtcu  spekli kruh , tudi  žena veleposlanika  iz Turčije . V  Vrtcu Trje  so naredili permakulturno  gredico,  v šoli pa zasadili češnjo. V Oš  Žalec so imeli predavanje o Štafeti semeni ter cel dan posvečen  zdravju.  Ker  nimajo  zemlje bodo  semena posejali kar v zabojnike. Dobljena semena so  skrbno shranili in posadili.  V šoli v Petrovčah bodo naredili gredico,  v Vrtcu Jarše so imeli pravo veliko izmenjevalnico semen, v vrtcu Kočevje pa fižolovo tržnico. V vrtcu Slov Bistrica je ga.  Ivana Leskovar povedala,  da združujejo   kar preko 1200 otrok in vso so vključeni v aktivnosti sejanja in spoznavanja  semen.

040420131237

 Katrina Holzl in Župan dr. Andrej Fištravec  z ravnateljico in vodstvom šole Prežihovega Voranca v Mariboru

      170420131271 170420131305

Fotografije: Štafeta semen V Slov Bistrici      in Gradišče Selnica ob Dravi

  DSC00583

 

Stafeta semen na Jesenicah in v Kočevju

Dejavni so tudi v Društvih, Člani društva Ajda Štajerska so izvedli izmenjevalnico Štafete semen, ki je najbolj uspela v Preboldu, kjer je domačin Škorjanc predstavljal tudi konopljino olje, ki ga sam stiska. Izmenjavalnica semen je bila  na Sorškem polju in Novi Gorici ter Novem mestu. V Ljutomeru in  Ormožu so otroci sadili skupaj starši  z starši.  Ilirski  Bistrici bodo aktivnosti zaradi zanimanja še ponovili..

 

 štafeta semen.jpg v Ilirski Bistrici Simbolična posaditev drevesa

Utrinek iz Štafete semen v Ilirski Bistrici: Tamara Urbančič Ekoci in kolegi na izzmenjevalnici , ki jo bodo še ponovili,  ter slovesna posaditev drevesav veliki Pirešici pri stari šoli;  Predsednik KS  Jože Krulec, predsednica TD  Anica Grobelnik in Irena  Rotar Ekoci.

 

 

Napredni  mediji poročajo o pomenu samooskrbe in o pomenu semen ter o naši odgovornosti in primerih dobrih praks,  da  najdemo poti  in   poskrbimo,  da v prihodnosti ne bomo lačni. Hvala vam, aktivnosti se še nadaljujejo.

Vsako dejanje  šteje.

Ekipa Ekoci

————————————————————————————————————————

Oj – Osti  Jarej –bodi mlad pomlajen bodi močan!

Slovenka – Slovenec«  kjerkoli si;  tu je tvoj temelj, osnova,  od tu je tvoje seme – izvor, bistvo,   tu je tvoje središče,  od tu je tvoja energija, potenca,  tu je neizčrpen vrelec tvojega bistva ;« je sporočilo naših prednikov…

Priporočamo ogled gradiva:

Spletna stran: www.ekoci.si  ; Elektronski naslovi: info@ekoci.si; ekoci.slo@gmail.com; ekoci.si@gmail.com FB: Ekoci Ekološka civilna iniciativa:  (http://www.facebook.com/pages/Ekoci-Ekološka-civilna-iniciativa/280321302001496) Ekofejst Galicija: http://www.facebook.com/events/438548166206670/   ter   Stafeta semen:http://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen

 

 

POVEZAVE še na

 

Poročilo o prvih aktivnostih izmenjave semen v šolah in vrtcih