Štafeta semen Oskrbimo.si – ohranjajmo slovenska semena

 

Vabilo k sodelovanju

 

Eko civilna iniciativa vas vabi, da aktivno sodelujete pri ustvarjanju sedanjosti in prihodnosti. Namen Štafete semen Oskrbimo.si je ozaveščanje in izobraževanje o pomenu avtohtonih, domačih, tradicionalnih in ekoloških semen kot o kulturnem in narodnem bogastvu, ki se prenaša iz generacije v generacijo in omogoča preživetje slovenskega naroda v danih razmerah na slovenski zemlji.
Namen Štafete semen Oskrbimo. si – ohranjajmo slovenska semena
1. Obuditi zavedanje in skrb za ohranitev semen avtohtonih, domačih tradicionalnih slovenskih rastlinskih vrst in sort s sonaravno pridelavo hrane po načelih ekologije in biogospodarstva.
2. Povečati skrb za razmnoževanje, ohranjanje in hrambo semen regenerativnih sposobnosti, ki imajo lastnosti in identitete krajine v Sloveniji in rastejo prilagojene v naših razmerah.
3. Prenos znanja iz generacije v generacijo ter ohranjanje semen kot kulturno in narodno bogastvo prednikov, ki omogočajo zdravje in življenje naslednjim rodovom v Sloveniji.
4. Spodbuditi posaditev semen v javnih ali domačih vrtovih, v cvetličnih lončkih ali in koritih ter v nadaljevanju na večjih kmetijskih površinah na sonaravne načine: ekološko, biodinamično, permakulturno.
5. Štafeta Oskrbimo. si – ohranjajmo slovenska semena spodbuja sodelovanje, povezovanje in druženje ljudi, medsebojno izmenjavo semen avtohtonih slovenskih rastlinskih vrst in sort ter medgeneracijsko sodelovanje pri sajenju semen. Spodbuja zavedanje o tradicionalnem poreklu pravilne uporabe semen in sonaravni pridelavi hrane, ki omogoča pridelavo zdravih pridelkov, ki omogočajo prehrano skozi vse leto z doma pridelano hrano. Želimo vzpodbuditi sodelovanje v lokalnem okolju, da si prebivalci z zdravimi semeni pridelajo čim več pridelkov in da si prebivalci Slovenije zagotovimo čim večjo samooskrbo s hrano.
Štafeta semen Oskrbimo.si – ohranjajmo slovenska semena
Ozavešča in izobražuje o pomenu avtohtonih, domačih, tradicionalnih in ekoloških semen iz katerih pridelujemo zdrave pridelke na sonaraven način.
Spodbuja izmenjavo – štafeto – prenos semen iz rok do rok , iz shrambe v zemljo, da seme vedno znova rodi zdrave in bogate plodove. Štafeta semen spodbuja prenos znanja iz generacije v generacijo iz stroke v vsakdanje življenje, ohranja slovenske sorte in vrste semen v domačih shrambah , v naravi in semenskih knjižnicah in bankah, na način, da se ta znova sejejo in hranijo za naslednje leto, da bodo iz semen zrastli zdravi plodovi, ki bodo omogočali zdravo življenje sedanjim in prihodnjim generacijam v Sloveniji.

Kako lahko sodelujete v Štafeti semen Oskrbimo.si?

Najprej se odločite posaditi semena.
Zasejete jih lahko povsod: v lonček na okenski polici, v cvetlično korito na balkonu, na zelenico ali gredice na vrtu. Ali pa sadite na njivi ali zapuščeni ravnici. Lahko organizirate skupinske vrtove in skupaj pridelujete hrano.
Želimo saditi slovenska avtohtona, domača in tradicionalna semena. In najboljši nasvet nam lahko dajejo dedek, babica, učitelj, stric kmet, svetovalec.

Izmenjujte semena
Lahko izmenjujete različna semena s prijatelji. Lahko organizirate ali se udeležite menjave semen čim bližje vašemu kraju ali celo na večjih dogodkih.

Kaj še lahko naredite?
Organizirate prijeten dogodek skupnega sajenja semen. Izmenjavo semen povežete s prijetnim druženjem. Celo pojete lahko o semenih, ta so vedno bolj dragocena. Lahko pa poiščete zgodovinski izvor semen. Znanje pa delite s prijatelji.

Bodite pozitivna točka
Ko na temo semen organizirate menjavo semen, kulturni ali družabni dogodek, boste dobili naziv Pozitivna točka. Skupaj z Ekoci bomo obveščali javnost in tako osveščali vse.

Priključite se in sodelujte – aktivirajte se!
Vsako dejanje je pomembno, da ne bomo v prihodnosti lačni! Ekoci vas vabimo k sodelovanju v Štafeti semen. Gradili bomo znanje in izkušnje, izmenjevali semena, skupaj sadili in se veselili in poskrbeli za zdrave pridelke in zdravo hrano za sedanje in prihodnje rodove.

Vsako dejanje šteje
Rastlina daje veselje. Uživajte v njeni rasti. In ko dozori, vas obogati še z obilnimi plodovi.

Spoštujemo slovensko zemljo
Skupaj se učimo spoštovati zemljo, naravo in energije. Naučimo se sejati in saditi ter spoštovati vse, ki ohranjajo semena in jih vedno znova posadijo. Ustvarjamo bogate plodove in omogočajmo zdravo hrano in življenje v Sloveniji.

Kako bo potekala izvedba Štafete semen Oskrbimo.si?
1. Od 20. do 30.3.2012 – Zbiranje prijavPrijavili se boste preko spletnega obrazca na naših spletnih straneh http://www.stafetasemen.oskrbimo.si;
Facebook stran: Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen
http://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen

Prijavite se lahko kot:
a. Šola ali vrtec – za vprašanja, kako in kaj posadite, se boste lahko obrnili na mrežo ekošolskih vrtov Inštituta za trajnostni razvoj, na spletu: http://www.solskiekovrt.si/.
b. Društvo , druga organizacija ali posameznik – Za vprašanja, kako in kaj posadite, se boste lahko obrnili na regijska društva Ajda, čim bližje vašemu kraju. Naslovi regijskih društev bodo objavljeni na spletu, koristne informacije pa najdete na: http://www.ajda-vrzdenec.si/ in na http://www.zveza-ajda.si/.

2. Od 1.4.2012 od 15.4.2012 – Izmenjava semen in sajenje
Po celi Sloveniji bomo sadili in izmenjavali samo slovenska semena avtohtonih domačih in
tradicionalnih vrst in sort. Če svojega semena še nimate, lahko izbirate med 11 vrstami slovenskih
ekoloških semen, ki jih priporočamo Ekoci. To so: paradižnik Jani ali volovsko srce, čebula
Belokranjka, redkvica Sora, repa kranjska okrogla, zelje Emona, motovilec Ljubljanski, solata
Posavka, nizek fižol Prepeličar ali nizek fižol Maja in bazilika.

Koliko semen sodeluje v štafeti?

Izbrali boste 33 zrn iste vrste in iste sorte semena in jih tako razporedili:
– 11 zrn semen ali več posejete in dokumentirate na obrazcu, ki ga dobite ob prijavi na spletni strani
http://www.stafetasemen.oskrbimo.si, kjer boste zapisali vse o semenu, kje raste , kdo je sadil in kdo
seme ohranja,
– 11 zrn izmenjate s prijatelji ali pa z drugimi na eni izmed pozitivnih točk ali v svoji šoli, vrtcu,
– 11 zrn pošljete skupaj z dokumentacijo o semenu.

Kam pošljete semena za hrambo?

Šole in vrtci – vodja v štafeti pošlje na izbrano šolo koordinatorico
(naslov Vam bomo sporočili). Štafeta pa bo ponesla vaše seme naprej v hrambo
. Posamezniki in organizacije pošljete semena in dokument o semenu na Ekofejst.
Od tu bodo semena posredovana s Štafeto semen Oskrbimo.si v hrambo semenske knjižnice
v Maribor.

O sajenju ali izmenjavi semen lahko posnamete tudi kratek filmček ali fotografirate dogodek ali svojo stvaritev ter jo delite z ostalimi na Facebooku : Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen. http://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen

3. Dne 20. 4 2012 – Okrogla miza v Mariboru
V Mariboru bomo novinarjem in javnosti predstavili aktivnosti vseh sodelujočih ter predali semena
v hrambo.

4. Dne 28. 4. 2012 – Festival miru – štafeto semen Oskrbimo.si – zakladnico narodnega bogastva simbolično ponesemo na Festival miru na Pohorje. Vsi sodelujoči v Štafeti Oskrbimo.si ste vljudno vabljeni, da se udeležite dogodka.
4. Dodatna podpora sodelujočim
a. Za strokovna vprašanja se boste lahko obrnili tudi na kmetijsko stroko. Seznam strokovnjakov in institucij bo objavljen na spletu ob prijavi.
b. Izmenjujte izkušnje, poklepetajte o semenih tudi na spletni strani Zelenega kroga: http://rastline.mojforum.si/rastline-about7759.html
c. Če želite izvedeti kaj o pomenu samooskrbe in pomembnosti ohranjanja semen lahko za več informacij pobrskate na spletu v projektu Skupaj za zdravje človeka in narave: http://www.zazdravje.net/
d. Kot posameznik društvo ali organizacija boste lahko izmenjevali semena med prijatelji ter na dogodkih izmenjave semen na Pozitivnih točkah..

Skupaj bomo obveščali in osveščali javnost o dobrih delih, ki jih delate. Ekoci bomo objavljali dogodke na več tisoč naslovih, preko medijev in preko javnosti. Prepričani smo da se bodo udeleževali aktivnosti vsi, ki želijo vsi napredni in dobri mediji in ljudje ki delajo dobro za ljudi za okolje in jim želijo soustvarjati prihodnost v Sloveniji in se udeleževali vaših aktivnosti.
5. Prijavite se prvi in dobili boste tudi darilo
Kot posameznik ali kot sodelujoča organizacija (šola, vrtec, društvo,..) prosimo, da se prijavite preko spletnega prijavnega obrazca na spletni strani http://stafetasemen.oskrbimo.si.
Prvim 33 prijavljenim udeležencem bodo semena podarili iz semenske hiše Amarant.

 

Prisrčno dobrodošli!
Eko civilna iniciativa Slovenije vas vabi v imenu mnogo dobrih ljudi: Katarina, Irena, Vesna, Tadej, Dejan, Marjan, Maja, Janez, Fanči, Matjaž, Peter, Meta..…
OJ- OSTI JAREJ!
(staroslovenski pozdrav:«ostani, zdrav, mlad, pomlajen, bodi močan!«)

www.ekoci.si ; info: ekoci.slo@gmail.com;
http://www.facebook.com/pages/Ekoci-Ekološka-civilna-iniciativa/280321302001496

 

Naši predniki Veneti so pustili pomembno sporočilo:
“Slovenka – Slovenec« kjerkoli si:
– tu je tvoj temelj, osnova, od tu je tvoje seme – izvor, bistvo,
– tu je tvoje središče, od tu je tvoja energija, potenca,
– tu je neizčrpen vrelec tvojega bistva.”
————————————————————————————————————
Priporočamo poslušanje  oddaje Radio SLO 1: Studio ob 17h :SAMOOSKRBA SLOVENIJE
http://tvslo.si/predvajaj/samooskrba-slovenije/ava2.130325486/ in ogled posnetka na TV Studio 12:
http://www.s12.si/ekologija/dogodki/1485-pomen-samooskrbe-s-hrano-in-semeni-sanja-lonar.html