Vabila na delavnice/ Ali znamo narediti ostrešje za naslednjh 200 let/ vlaganje zelišč/ oskrbovalnica 14 in 15.9.2012/EKO Družinski piknik

Spoštovani !

 

Rastlinska veda je starejša od sedanje kemične vede.

Že kralj Salomon je popisal zdravilne zeli, imenitni možje

slavnih starih narodov so pisali o čudovitih uspehih zdravljenja z rastlinami.

 

 

 

Vabimo vas

 

na praktično DELAVNICO

 

» Vlaganje sveže zelenjave in zelišč v soli, shranjevanje v olju in maščobi«,

 

V petek, 14.9.2012 od 15:30 do 17:30 in od 18:00 do 20:00

 

Delavnico vodita: ga. Sanja Lončar, avtorica knjig  Ščepec rešitve, Vojna ali mir z bakterijami… in ga. Lojzika Škarič

Vsebina in potek delavnice: kako ohraniti tisto, kar smo pridelali in kako shranjevati zelišča v soli in olju…..ter še mnogo več.

Svojo prisotnost predhodno prijavite na e –naslov: info@lavita.si ali preko SMS na tel:  041 770-120.

Cena delavnice: 10eur, vključuje teoretično in praktično izobraževanje. Prispevek lahko poravnate na TRR: SI56 0510 0801 3396 759  Abanka – Društvo Lavita ali na dan prijave osebno.

V kolikor boste prispevek poravnali preko TRR vas naprošamo, da prinesete dokazilo o plačilu s seboj. Za udeležbo na delavnici so potrebne predhodne prijave in naprošamo za resnost prijave.

 

 

P.S. Delavnico zaradi velikega števila prijav na prvi delavnici ponavljamo in bo ponovno število udeležencev omejeno.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vabimo vas , da spoznate in ohranjate tradicionalna znanja za nove rodove

Ali  znamo narediti  OSTREŠJE za streho za  naslednjih  200 let?

   S »križno  vezavo » ostrešja?

    V soboto  15. 9 2012 od 8.30  do 11.30 ure

                     

Izkustveno – praktično delavnico vodijo : Martin Razgoršek – izkustveni mojster obnove Farovške zidanice  ter  ostali lesarski mojstri.

Farovška zidanica stoji od leta 1803. Spodnji del je zidan iz kamenja, zgornji leseni del pa je iz masivnega hrastovega lesa, ki je še po več kot 200 letih trden in  lep. Zidanica je bila obnovljena, poteka pa obnova strehe , ki bo pokrita s slamo –  na tradicionalen način z izkušenimi mojstri.

Da bo streha zdržala  naslednjih  200 let je bila najprej pripravljena  slama za streho , ki so jo omlatili na star način in jo pripravili v  »škope »   za pokritje strehe. Les za ostrešje je bil podrt na pravi dan,  ko je les najbolj trden in bel – »v času od velike do male maše«  Poteka priprava ostrešja. Prvotno ostrešje je imelo bilo izdelano zelo domiselno  saj je bila vezana ostrešja brez vmesnih podpornih stebrov s »križno vezavo« . Kljub majhni površini  pa je bilo mogoče vzravnano hoditi po skoraj celem podstrešju tako, da hojo niso ovirali podporni stebri, streha pa je bila klub temu trdna in varna. Takšno ostrešje  zna narediti le še  malokdo, zato bodo stari mojstri izvedli prikaz izdelave ostrešja s«križno vezavo«saj na tak način   pridobimo čim več dragocenih površin na podstrešju po katerih lahko normalno hodimo.

Program :

–       Sprejem udeležencev v centru La Vita  in odhod na lokacijo

–       Kako so  sestavljeni elementi strehe, kako jih povežemo, da bodo trdni

–       Priprava veznih elementov ostrešja  in  prikaz montaže ostrešja 

–       Priprav ogrodja za namestitev slame za streho

–       Tesarska malica

Znanje o vezavi strehe s«križno vezavo« je uporabno pri vsaki izdelavi strehe  ali  gre za ostrešje za hišo, pomožni objekt, vrtno lopo ali pasjo hišico,saj pridobimo trden »rušt« in  veliko  dragocenih površin.

 

Priprave slame za streho                               Podiranje lesa za ostrešje

»mlatenje  in skopanje«

Znanje o vezavi strehe na tak način je uporabno pri vsaki izdelavi strehe  ali  gre za ostrešje za hišo,ali za pomožni objekt , vrtno lopo ali pasjo hišico,saj pridobimo trden »rušt« in  veliko

Svojo prisotnost obvezno  predhodno prijavite do četrtka na e – naslov: info@lavita.si; ali preko SMS na tel:  040-203-055. Število udeležencev je omejeno zaradi zagotavljanja  kvalitete. Cena delavnice: 20€., vključuje teoretično in praktično izobraževanje ter pogostitev. Priporočamo beležko ter  primerno obleko in  obutev  ter delovne rokavice, če boste želeli z delom  poskusiti tudi  sami .

Prispevek lahko poravnate na TRR: SI56 0510 0801 3396 759  Abanka – Društvo Lavita ali na dan prijave osebno. V kolikor boste prispevek poravnali preko TRR vas naprošamo, da prinesete dokazilo o plačilu s seboj na društvo La Vita, Velika Pirešica 1, Žalec !

 

Dobrodošli  v  društvu La Vita , Velika Pirešica 1, Žalec.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vabljeni na aktivni pristop pri oskrbi  s pravimi  ekološkimi  in sonaravno pridelanimi pridelki narave,sadja, zelenjave, dobrega ekološkega  kruha, sadik , semen..

   Vabljeni   vsak petek od 17:00 – 20:00 ure OSKRBOVALNICA  – IZMENJAVA EKOLOŠKIH IN SONARAVNO PRIDELANIH DOBRIN , SADIK, SEMEN, ZNANJA

                                                                 Lokacija:  Velika Pirešica 1, Žalec( Stara šola)  Več info: www.lavita.si; www.ekoci.si

                  Vsa  ponudba in dogajanja   so vidna  vsem ponudnikom in povpraševalcem na spletni strani: www.ekoci.si;  in www.lavita.si;

Vabljeni tudi

Bliža se 15. september, sobota, ko Branka Šket v sodelovanju z Nino Vodopivec, neutrudno in z ogromno entuziazma pripravlja že 2. EKO DRUŽINSKI PIKNIK, ki bo v Žalcu, Biopark Nivo, od 10. ure naprej vse dokler bo dovolj dobre volje in razigranih otrok. Tudi vreme zagotovo BO, celo sončno kaže v napovedih. Sicer pa to sploh ni pomembno, ali sonček vidimo ali ne, saj so naši sončki vedno v nas in ob nas!
Torej ste povabljeni vsi sončki, vseh starosti; starejši pripeljite mlajše, mladi pripeljite starejše…. Dogajanja bo za vse generacije in “okuse”.
Še posebno toplo ste povabljeni na predavanje Sanje Lončar in Adriane Dolinar (ob 13.00 uri v šotoru).
Več in bolj podrobno o programu in vseh dejavnostih na https://www.facebook.com/events/501025493246718/ in info

@bebinatura.si
Naredimo skupaj lep, nepozaben jesenski dan sebi in našim najdražjim ter po svojih močeh pomagajmo socialno ogroženi družini, za katero se bodo zbirali prostovoljni prispevki!
Sončen pozdrav!


Sporočilo ste skladno z ZVOP-1, ZVP in ZEK prejeli na osnovi svoje prijave na spletnih straneh (https://ekoci.si/,http://oskrbimo.si/, ali Fb straneh Ekoci oz. Oskrbimo ) na osnovi telefonske prijave, sodelovanja v nagradni igri, izpolnjenega anketnega lista na prireditvah, seminarjih in drugih podobnih dogodkih v organizaciji Ekoci oz. Oskrbimo. V kolikor ste se med prejemniki sporočil znašli pomotoma oz. se želite odjaviti od nadaljnega prejemanja, prosimo na to sporočilo odgovorite z ODJAVA. Zahteva bo izvedena v roku 15 dni po prejemu, v nadaljnjih 5 dneh pa boste o tem tudi obveščeni. V zvezi z izvedbo zahteve ne nosite nobenih stroškov.