5 od 10.929 ŠTAFETA SEMEN aktivnosti že potekajo- PRIJAVE ŠE PRIHAJO- Dobrodošli tudi vi -Sporočilo za javnost

ŠTAFETA SEMEN 2013 –  Soustvarjajmo  prihodnost – Aktivnosti že potekajo

Iz Eko civilne  iniciative Slovenije (Ekoci) z veseljem sporočamo,  da se  že dogajajo  v  več krajih po Sloveniji različne aktivnosti letošnje Štafete semen – ohranjanje, izmenjava  ter  hramba avtohtonih , domačih in tradicionalnih  vrst semen. Prijave za sodelovanje še  prihajajo, priložnost do 31.3.2013 je , da se aktivno vključite v soustvarjanje prihodnosti tudi vi. Vsako dejanje šteje.

Na pozitivni točki Štafete semen Društvo La Vita v Veliki Pirešici, Žalec so na delavnici Gain ekološki vrt – kako pridelati na 60m2 zelenjavo za 4 člansko družino številni udeleženci že posejali   prva semena in sadike. Na permakulturni delavnici so izdelali  visoko gredico, ki ne potrebuje ne pletja ne okopavanja in daje bogate pridelke. Na Gradu Struga na Dolenjskem je bila v nedeljo izvedena prva izmenjevalnica semen, deluje pa že tudi potujoča izmenjevalnica semen Pozitivne točke Štafete semen Dobrote Slovenije po Savinjski dolini.

Gain ekološki vrt- prve posaditve.jpgGredica-vejice skrbno položimo. 1.jpgedi

Prve posaditve na Gainem ekološkem vrtu – kako na 60m« pridelati zelenjavo za 4 člansko  družino. Aktivnost je bila pretekli vikend na Pozitivni točki štafete semen Društva  La  Vita  na Poligonu sonaravnih vrtov. Potekala  pa je tudi izdelava visoke gredice.Foto: La Vita

K sodelovanju se prijavljajo  šole, vrtci, institucije in  napredni posamezniki.  Vzgojitelji in  učitelji delijo znanje in se dogovarjajo  kdaj in kako bodo izvedli aktivnosti. Iz Društva Oskrbimo Slovenijo, ki koordinira aktivnosti za šole in vrtce sporočajo, da se je k sodelovanju  prijavilo že preko 30 šol in vrtcev. Sodelovanje V Štafeti semen lahko sodeluje vsak. Lahko se odločite in postanete aktivni sejalec-najmanj 11 zrn semen posejete, 11 zrn semen izmenjate, 11 zrn semen pa pošljete za ohranitev semena  za  gensko banko. V kolikor pa želite organizirate različne aktivnosti pa se prijavite kot Pozitivna točka Štafete semen na ekoci.si@gmail.com; šole in vrtci pa na oskrbimo.slovenijo@gmail.com; do 30.3.2013  Semen Semena si lahko tudi izposodite na Kmetijskem inštitutu  v Ljubljani ali Semenski knjižnici v Mariboru ali pa kupite ekološka semena slovenske pridelave. Znanje in semena pa lahko izmenjujete tudi na forumu vse o rastlinah. Potekajo že intenzivne priprave na osrednjo slovesnost izmenjave semen in znanja na Ekofejstu od 12-14.2013, medtem pa še bo  veliko  aktivnosti  Štafete semen po Sloveniji.

 

Štafeta semen - izmenjava semen Struga

Izmenjava semen na Gradu Struga 23.3.2013  (Foto : Boris P)

 

Napredni  mediji poročajo o pomenu samooskrbe in o pomenu semen ter o naši odgovornosti in primerih dobrih praks,  da  najdemo poti  in   poskrbimo,  da v prihodnosti ne bomo lačni. Vsako dejanje  šteje.

 

Dodatno:

Stafeta semen 2013 – aktivnosti že potekajo 24.3 .2013 sporočilo za javnost

Prijavni obrazec za Štafeto semen 2013 –

Ekipa Ekoci

————————————————————————————————————————

Oj – Osti  Jarej –bodi mlad pomlajen bodi močan!

Slovenka – Slovenec«  kjerkoli si;  tu je tvoj temelj, osnova,  od tu je tvoje seme – izvor, bistvo,   tu je tvoje središče,  od tu je tvoja energija, potenca,  tu je neizčrpen vrelec tvojega bistva ;« je sporočilo naših prednikov…

 

Priporočamo ogled gradiva:

Spletna stran: www.ekoci.si  ; Elektronski naslovi: info@ekoci.si; ekoci.slo@gmail.com; ekoci.si@gmail.com FB: Ekoci Ekološka civilna iniciativa:  (http://www.facebook.com/pages/Ekoci-Ekološka-civilna-iniciativa/280321302001496) Ekofejst Galicija: http://www.facebook.com/events/438548166206670/   ter   Stafeta semen:http://www.facebook.com/OskrbimoSlovenijoStafetaSemen ogled gradiv: