Ekoci spodbudili k ustanovitvi zadruge Ekoci Coop Slovenija za uporabo stebel industrijske konoplje za tekstil in gradbeni material

Ekoci – Ekocivilna iniciativa Slovenije smo na področju smooskrbe s hrano in dobrinami uresničili dolgoletna prizadevanja  na trajnosten način povezovati deležnike  za več delovnih mest.

Poleg uspešne aktivnosti Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen smo sedaj s povezovanjem ustanovili še formalno zadrugo Ekoci Coop Slovenija.

Namen zadruge pomeni korak k zdravju, inovativnosti, dolgoročni uporabi stebel industrijske konoplje za tekstil in gradbeni material, večjo uporabo slovenskega lanu in volne ter ustvarjanje novih delovnih mest 

Minister Zdravko Počivalšek z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je  skupaj s predstavniki iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano  ter drugimi povabljenimi gosti in soustanovitelji zadruge slovesno otvoril prvo proizvodnjo iz eko tekstila v Sloveniji – proizvodnjo prvih 1000 nogavic v POLZELA tovarna nogavic, ki bodo prodane na dražbi in bodo tako zagotovile denar za novo prej.

https://i1.wp.com/www.vtvstudio.com/wp-content/uploads/2015/12/Polzela6.jpg Proizvajale se bodo v okviru zadruge Ekoci-COOP-Slovenija, ki smo jo uradno ustanovili 17.12.2015, vanjo pa so se na pobudo Ekoci vključili Tovarna nogavic Polzela, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Razvojna agencija Savinja ter občine Spodnje Savinjske doline (Žalec, Polzela, Prebold, Braslovče, Vransko in Tabor).

V zadrugo se lahko vključi vsak, ki vloži 50 evrov in s tem, kot poudarjamo v Ekoci, soustvarja slovenska delovna mesta.

 

 

Industrijska konoplja kot izziv

 

Posvet 12.11.2015, ki je bil organiziran na pobudo Ekoci, skupaj z vsemi župani občin Spodnje savinjske doline, Razvojno agencijo Savinja, Tekstilno tovarno Polzela in zainteresiranimi deležniki so objavili tudi v Delu.

Članki in objave

Mag. Židan: “Ministrstvo podpira nove kulture v kmetijstvu in gozdarstvu, ki zagotavljajo delovna mesta”

http://www.celje.info/gospodarstvo/v-polzeli-zagnali-proizvodnjo-nogavic-iz-konoplje/

»Če bo vsak drugi Slovenec kupil to nogavico, bomo imeli milijon prodanih štumfov« Delo

Slovenske nogavice iz konoplje Primorske novice

Na Polzeli zagon inovativne proizvodnje eko tekstila – VTV