Sporočilo za javnost: SVEČANA OTVORITEV proizvodnje iz eko konoplje in naravnih materialov

ekociNogaviceihpsrasgrbi občinEkoci – Eko civilna iniciativa Slovenije, Tovarna nogavic Polzela, IHPS – Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Razvojna agencija Savinja, Občine spodnje Savinjske doline: Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec ter Kooperativa EKOCI COOP SLO

 

SPOROČILO  ZA JAVNOST

 

SVEČANA OTVORITEVDELOVNA MESTA, KI JIH GRADI SKUPNOST

Zagon proizvodnje iz eko konoplje in naravnih materialov v Sloveniji

 

Polzela dne  17.12.2015: Minister Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo RS  Slovenije je bil častni otvoritelj projekta »Delovna mesta, ki jih gradi skupnost«  z zagonom prve proizvodnje tekstila – nogavic  iz eko konoplje in naravnih materialov v Sloveniji v Tovarni nogavic Polzela, kjer je bila  prav ta dan  tudi novo ustanovljena zadruga – kooperativa  EKOCI COOP Slovenija

 

Zadrugo so ustanovili somišljeniki Ekoci- eko civilne iniciative Slovenije, ki si že več let prizadevajo za večjo samooskrbo s hrano in dobrinami tradicijo in inovativnost in več delovnih mest v Sloveniji s konkretnimi dejanji. Pobudo  Ekocev za ustanovitev zadruge in proizvodnjo iz naravnih materialov je podprl župan Polzele Jože Kužnik, skupaj z župani vseh občin spodnje Savinjske doline pred tremi meseci. Pobudi je prisluhnil predsednik uprave Marko Klemenčič in razvojna agencija Savinja, Stojan Praprotnik.  Skupaj so ugotovili, da ima predlog veliko možnosti za ustanovitev veliko delovnih mest saj lahko združijo proste prostore in kapacitete strojev v Tovarni nogavic Polzela, že delujočo  konopljarno Hanah Biz  Tomaž Sušnik v Taboru,  ki deluje ob strokovni pomoči koroškega Slovenca iz Avstrije Mirka Hundla ostale deležnike v občinah Savinjske doline in po Sloveniji, ki si prizadevajo v smeri trajnostnega razvoja v okviru potenciala industrijske konoplje, lanu in volne ter naravnih danosti v razvoju inovativnih proizvodov.

Cilj zadruge Ekoci COOP je povezati deležnike, ustvariti center znanja in izkoristiti  potencial že posejane konoplje v  Savinjski dolin in drugih povezanih dejavnosti.

Želijo tkati platno iz eko konoplje, lanu in volne in  povezati vse  resurse tekstilne industrije in znanje, ki je še ostalo v propadajoči tekstilni industriji v Sloveniji. Njihova vizija gre dalje saj bo z več pridelane hrane v eko kolobarju  pogoj za več eko  hrane kar je osnova pri ustvarjanju Slovenije  kot kulinarične turistične destinacije. Želijo povezati vse, ki želijo sodelovati v t.i »konopljini verigi« in pri soustvarjanju večje samooskrbe s hrano in dobrinami.

Ekoci poudarjajo pozitiven pristop  v razvoju zdravih in inovativnih proizvodov zanimivih za domačo in mednarodno okolje v krožnem  gospodarstvu na trajnosten način.

K zadrugi lahko pristopi vsak, ki bo vložil 50€ in več ter s tem postal soustvarjalec slovenskih delovnih mest v prihodnosti. Več info na:

www.ekoci.si;

fb: Ekoci Coop Slo: https://www.facebook.com/ekocicoopslo/?fref=ts

in naslov: ekocicoopslo@gmail.com;

 

 

Otvoritev zagona inovativne proizvodnje v Polzeli je potekala slovesno. Slavnostni otvoritetelj  Zdravko Počivalšek je ob tej priliki poudaril, da je vesel pozitivnih novic in usmeritve v proizvode, ki pomenijo razlikovalno prednost. Povedal je, da ima vlada prodorne mehanizme za tovrstne strategije  in da je razmišljanje in povezovanje pravo pot v prihodnost.

prva ekocicoop

 

 

Otvoritve so se udeležili tudi: Tadej Slapnik, državni sekretar za vzpostavitev dialoga s civilno družbo in koordinacijo državljanskih pobud ter socialno podjetništvo v kabinetu vlade RS, ki je poudaril pomen ustanavljanja zadrug  – kooperative kot nove oblike dela, kjer se iz dobička ne izplačujejo dividende ampak gredo v nadaljnji razvoj in nova delovna mesta ter  pohvalil prizadevnost  in aktivni pristop Eko civilne iniciative Slovenije.

Marko Klemenčič, predsednik uprave  Tovarne nogavic Polzela ter župan občine Polzela Jože Kužnik, sta poudarila, da je ta dan pomemben mejnik v Polzeli in v slovenskem gospodarstvu. Navzoče  je iz Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano  pozdravil Matjaž Grkman, ki je poudaril pomen kmetijskih rastlin kot so eko industrijska konoplja, lan, volna in ostale v namene industrijskih inovativnih proizvodov.

 Nena Dokuzov, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, DRR, Sektor za socialno podjetništvo je poudarila pomen povezovanja za  uresničitev Delovih mest na področju socialnega podjetništva

 

Ekoci COOP   Slovenija - pobuda za proizvodnjo  prihaja iz vrst somišljenikov Ekoci je poudarila Irena Rotar-Ekoci

Irena Rotar, Ekoci-eko civilna iniciativa Slovenije je poudarila odgovornost vsakega izmed nas, saj le z aktivnim pristopom  zagotavljamo  prihodnost sedanjim in prihodnjim generacijam. Tako kot so s pozitivnim pristopom v Štafeti semen somišljeniki Ekoci dokazali in bistveno pripomogli k aktivaciji in zavedanju o pomenu samooskrbe  v Sloveniji, tako se nadejajo, da bodo tudi sedaj uspeli vzpodbuditi ljudi, da pričnejo aktivno razmišljati kaj lahko stori vsak posameznik v povezovanju z drugimi na obstoječih resursih in tovarnah za nova delovna mesta v Sloveniji.

stojan

Stojan Praprotnik Razvojna agencija Savinja je poudaril pomen vizije in povezovanja ter podpornega okolja za uresničitev projektov.

ekocicooop min

Otvoritve zagona tovarne nogavic Polzela se je udeležilo veliko obiskovalcev in delavcev tovarne, ki vidijo priložnost za nadaljnji razvoj inovativnih proizvodov, ki bodo ustvarjala nova delovna mesta v teh in povezanih panogah.

 

Prva nogavica  iz ekotekstila je narejena

otvoritev1

Otvoritev je potekala slovesno. Prva nogavice iz eko konoplje in naravnih materialov je narejena. Ob zvokih Golice so se sodelujoči simbolično v znak povezovanja prijeli za roke in tako skupaj z ministrom otvorili zagon nove proizvodnje.

 

 

štunfi prod

štunfi prod2

V industrijski prodajalni v Polzeli so postavili mini ogledni eko konopljin kotiček z prvimi prototipi nogavic. Trenutno sprejemajo naročila za nogavice in kmalu bodo prve nogavice na trgu,  naročnikom pa dobavljene v najkrajšem možnem času

Naravni materiali pomenijo zdrav način življenja, manj alergij in trajnostni pristop. Nogavice pa so zasnovane tako, da bodo izvirnost in narodno identiteto Slovenije ponesle tudi v svet s celostno prepoznavno zgodbo od idrijske čike, lesa, Zlate lastovke

…..Prepričani so, da bodo izgradili edinstveno zgodbo inovativnih proizvodov zanimive za domače in mednarodno okolje in povezali zainteresirane deležnike v Ekoci Coop Slovenija

Vsi soustanovitelji se zahvaljujejo vsem častnim gostom, udeležencem in vsem, ki si že več let prizadevajo za cilje  samooskrbe in več slovenskih delovnih mest ter naprednim medijem za aktivni pristop.

 

Pogumno in vztrajno naprej. Skupaj nam bo uspelo!

 

Več info na: ekocicoopslo@gmail.com; ekoci.si@gmail.com;  ali dejan.jazbinsek@ra-savinja.si .

 

 Dodatno 

Ekoci so v oktobru organizirali posvet-v Eko muzeju v  Žalcu z naslovom: »Delovna mesta , ki jih gradi skupnost – kako jih uresničiti?«, katerega se je udeležil tudi minister za kmetijstvo , gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan kjer je bilo podano tudi izhodišče o podpori kmetijskih rastlin tudi v industrijske namene in predlog organiziranosti v Zadrugo – kooperativo.

Več info na: http://www.mkgp.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/1328/8352/5ec8b9fd4dcfb7508b55bed552fa86d4/

Zvočni zapis: svečana otvoritev proizvodnje z nagovori povabljenih gostov in predstavnikov zadruge Ekoci Coop