KakŠno hrano bomo jedli v prihodnosti?

Del objave iz članka objavljen na Med.over.net.

Celovit sistemski pristop k strategiji kmetijstva

V času, ko smo priča spremembi prehranskih sistemov, spremenjenim geopolitičnim razmeram in podnebnim spremembam, postopku sprejema evropske zakonodaje o novih genomskih tehnikah pridelave rastlin in patentiranja semen, težavam v kmetijski panogi, ponudbi hrane, ki ni več pridelana v zemlji, ampak tudi v vodi ali v laboratorijih, potrebujemo celovit sistemski pristop k strategiji kmetijstva. Potrebujemo nadgradnjo organizacije kmetijstva, strategijo prehranske varnosti in ohranjanja naravnih virov, zemlje in avtohtonih semen (ki smo jih izgubili že 80 %!) ter vrednot, ki so ohranjale naš rod čez stoletja. Zato potrebujmo celovit pristop k strategiji razvoja Slovenije.

Kaj potrebujemo v Sloveniji, da bi ohranili dostop do hrane

Ekoci in partnerji si aktivno prizadevajo, da bi razvili in okrepili povečanje samooskrbe, ohranjanje semen, razvijali izmenjevalnico semen in ohranjali tradicionalna znanja, da bi ohranili našo deželo za nas in prihodnje rodove.

“Nova zakonodaja o NGT (novih genomskih tehnikah pridelave rastlin) in patentiranju semen, ki bo urejala področje semenarstva, je na pragu sprejetja. Eksplicitno bo prepovedovala, da se na izdelkih označuje, da so bili pridelani z novimi genomskimi tehnikami – NGT. Dejansko bo potrošnik prikrajšan za informacije ob nakupu. Enako bo veljalo tudi pri semenskem materialu in sadikah, ki se bodo, četudi bodo NGT, tretirale kot konvencionalne, takšne kot jih poznamo danes. Edini način je, da ljudje, ki ne želijo posegati po NGT, uporabljajo le ekološko seme in ekološki pridelek. To zagotavlja, da je bila rastlina vzgojena in pridelana brez novih genomskih tehnik.
Predlagamo, da Slovenija v primeru sprejetja zakonodaje o novih genomskih tehnikah pridelave rastlin in patentiranju semen, to uredbo izvzame za implementacijo pri nas vsaj za toliko časa, dokler ne bo v daljšem časovnem obdobju ugotovljeno, kaj to pomeni za zdravje ljudi, čebel in biotsko pestrost z upoštevanjem vseh načel etike, ekologije in ekonomije in nedotakljivost naravnih virov brez možne kontaminacije,”
opozarja Irena Rotar, predsednica Ekoci

Celoten članek najdete na https://med.over.net/kaksno-hrano-bomo-jedli-v-prihodnosti/.