Sporočilo za javnost: JUNIJSKO OBIRANJE SIBIRSKIH BOROVNIC – SOOSKRBOVALNICA DESETINKA – OSKRBIMO SLOVENIJO

Veseli nas, da se tudi čedalje več prepoznava pomen čudovitega  sadeža – modrega kovačnika: sibirskih borovnic, jagodami haskap, na način, da pomagajo pri pobiranju pridelovalcem in se istočasno sami  sooskrbijo z okusnimi ekološko pridelanimi sadeži jagod haskap. Kmet obiralcu podari 10 odstotkov od nabranih sadežev: npr: če nabiralec nabere 10 kg, vam pridelovalec podari 1 kg. Nabrane sadeže nabiralec kupi pri kmetu po najmanj 10 % ali več nižji ceni.

Sooskrbovalnica desetinka obuja tradicijonaših prednikov, kjer so se tisti, ki niso imeli dovolj zemlje lahko na način  da so pomagali pri delu kmetu sooskrbili  s hrano. Koncept Sooskrbovalnica desetinka  omogoči zavednim in zavzetim ljudem, da se lahko kvalitetno in ceneje oskrbijo s kvalitetno, ekološko pridelano hrano, kmetu pa omogoča pomoč pri  delu.

Sooskrbovalnico desetinko organiziramo v okviru vseslovenskega gibanja  za povečanje samooskrbe  in ohranjanja slovenskih semen Oskrbimo Slovenija – Štafeta semen, ki poteka že od leta 2012 dalje, Združenje Ekoci skupaj s partnerji Oskrbovalnica in Samooskrbni.net.

Po kakšni ceni kupiti sibirske borovnice? Ceno določi pridelovalec in je večinoma odvisna od velikosti in kvalitete borovnic, velikosti rastlin,  nasada in lokalne tržne ponudbe sorte. Na trgu se cene gibljejo od 12 do 15 eur za kg. Obiralci torej  dobijo borovnice, ki jih sami poberejo po konceptu Sooskrbovalnica Desetinka – torej 10 odstotkov dobijo podarjene ostale kupijo. Do konca maja so že pobrane borovnice na nasadih na Štajerskem in sicer v Savinjski dolini, kjer so jih obiralci lahko kupili po 7 ali 8 EUR pobiranje na Kozjanskem pa bo potekalo od 1.6. dalje. Na Gorenjskem jih bo možno kupite po 10€ dalje, enako na  Notranjskem. Kdor  pa jih želi kupiti, brez da bi jih sam obiral, pa jih lahko tudi kupi od 12.00 do 15 € na posamezni kmetiji.

Kako poteka Sooskrbovalnica desetinka lahko preberete tudi v opisu na www.ekoci.si; https://ekoci.si/…/sooskrbovalnica-desetinka-nacin…/ in https://www.samooskrbni.net/blog/sooskrbovalnica-desetinka ter https://oskrbovalnica.si/oskrbovalnica/ponudniki.

Kako pa že poteka letos po Sloveniji, pa tudi v člankih: 

V juniju 2024 vabljeni še na naslednje lokacije:

  1. SOOSKRBOVALNICA DESETINKA –  OBIRANJE BOROVNIC HASKAP NA ŠTAJERSKEM –  ŠENTJUR ,   dne: 1. 6. 2024 OB 10.00 uri.  Zainteresirani udeleženci pišite za več informacij na : ekoci.si@gmail.com  ali  pokličite pridelovalca: gsm:  041 719 051
  2. SOOSKRBOVALNICA DESETINKA OBIRANJE BOROVNIC HASKAP NA GORENJSKEM –   BRDO , dne 1. 6. 2024 junij od 9.00 urI Zainteresirani udeleženci pišite za več informacij na ekoci.si@gmail.com ali pokličite pridelovalca 040 849 803.      
  3. SOOSKRBOVALNICA DESETINKA –  OBIRANJE BOROVNIC HASKAP  NA NOTRANJSKEM – ILIRSKA BISTRICA  -dne  2.6. 2024 ob 10.00 uri . Zainteresirani udeleženci pišite za več informacij na ekoci.si@gmail.com ali pokličite pridelovalca tel: 051 372 614.
  4.  SOOSKRBOVALNICA DESETINKA – OBIRANJE BOROVNIC HASKAP –   LOPATINEC – HR- BLIZU MEJNEGA PREHODA SREDIŠČE OB DRAVI, dne  2.6.2024 ob  10:00 uri Zainteresirani udeleženci pišite za več informacij na ekoci.si@gmail.com ali pokličite pridelovalca:  +385 992543932

DOBRODOŠLI NA  SOOSKRBOVALNICI – SAMOOOBIRANJU  HASKAPA. Verjamemo, da boste našli veliko somišljenikov in uživali.

Za OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN – vseslovensko gibanje za povečanje samooskrbe in ohranjanje  slovenskih semen in Združenje  Ekoci, s partnerji, Irena Rotar 

Soustvarjajmo trajnostno prihodnost skupaj.

Več informacij o našem delovanju preberite na spletni strani www.ekoci.si.

Dobrodošli.

Za OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN – vseslovensko gibanje za povečanje samooskrbe in ohranjanje  slovenskih semen in Združenje  Ekoci, s partnerji, Irena Rotar