sporočilo za javnost: BAZA ZNANJA 5 AKTIVNOSTI – NOVE GENOMSKE TEHNIKE PRIDELAVE RASTLIN, NAVDIHUJOČI UTRINKI IZ AKTIVNOSTI SODELUJOČIH V OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN, KAKO DO VEČJE SAMOOSKRBE – SKUPNOSTNE NJIVE IN SOOKRBOVALNICA DESETINKA, PRIHAJAJOČI DOGODKI

April, maj 2024

Po Sloveniji se vrstijo številne prireditve, delavnice, aktivnosti, izdelujejo se gredice, izvajajo se izmenjevalnice semen, sadik in semenskih kroglic, ki jih izvajajo številni sodelujoči v Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen. Aktivni smo tudi za dolgoročno trajnostno prihodnost in prehransko varnost na področju nesprejetja zakonodaje proti genomskih tehnikam rastlin in zaščiti slovenskih semen na način, da smo argumente poslali tako Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ter od njih dobili tudi odgovor, poslali Evropskim poslancem, sodelovali v javni radijski oddaji. Za Večjo samooskrbo tudi za tiste, ki nimajo svoje zemlje ali pa premalo in se želijo oskrbeti z zdravo pridelano hrano se ljudje organizirajo na skupnostnih njivah preko Samooskrbni.net ter preko Sooskrbovalnice desetinka, kjer sodelujejo zainteresirani. V maju in juniju je organizirano obiranje borovnice haskap na način obujanja tradicije po konceptu desetinka – kjer desetino pobranega pridelka kmet obiralcu podari, če pa želi obiralec še več pridelkov pa jih lahko kupi po najmanj 10 odstotkov ali več, nižji ceni in se tako ceneje oskrbi s sonaravno pridelano hrano, kmet pa dobi pomoč pri pobiranju pridelkov. 


Vse slovensko gibanje Oskrbimo Slovenijo Štafeta semen za povečanje samooskrbe in ohranjanje slovenskih semen ima čedalje več različnih oblik in sodeluje čedalje več ljudi. Kot vedno, vsako dejanje šteje.

Več informacij v videu spodaj.


Hvala  za vaš doprinos skupnega soustvarjanja  trajnostne prihodnosti.Veseli bomo vaših povratnih informacij o izvedenih aktivnostih ter napovednika vaših dogodkov.


S spoštovanjem,


Za vseslovensko gibanje za povečanje samooskrbe in ohranjanje  slovenskih  semen, Združenje Ekoci Irena Rotar, preds.