VABILO NA POSVET NA SEJMU ALTERMED

Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije, Združenje za trajnostno prihodnost in vseslovensko gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, gibanje za ohranjanje  slovenskih semen in povečanje samooskrbe  in Celjski sejem d.d. vas vljudno vabimo na Celjski sejem Altermed & Green Vita, Dečkova 1, Celje v petek, 17. marca 2023 ob 13. uri, v halo L na

POSVET “KAKŠNO PRIHODNOST ŽELIMO IN KAKO JO SOUSTVARJATI” IN PODELITEV PRIZNANJ SODELUJOČIM V VSESLOVENSKEM GIBANJU OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN

·Slavnostni nagovor: ga. Nina Ermenc Pangerl, Celjski sejem, d.d.

 Vabljeni častni gostje:

·       mag. Tatjana Buzeti, državna sekretarka, Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano,

·       prof. drr. Ana Vovk, Univerze Maribor; ustanoviteljica Mednarodnega centra za samooskrbo,

·       ga. Aleksandra Pirš, ravnateljica, Vrtec Otona Zupančiča Slovenska Bistrica,

·       g.  Peter Žurej, ravnatelj, OŠ Prebold,

·       g.  Anton Komat, samostojni neodvisni ekolog,

·       g.  Pater Gržan, publicist, scenarist, duhovnik,

·       ga. Mateja Žlogar, gibanje Rajski vrt obilja za vse.

·       Posvet moderira: Irena Rotar, Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije.

·       Podelitev priznanj vodi: Mateja Rotar, gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen.

Častni gostje in sodelujoči na posvetu bodo iskali odgovore na vprašanja:

·        Ali bomo znali poskrbeti za prehransko varnost, obvarovati kmetijsko zemljo zaradi prekomernih pozidav in infrastrukture? Kako obvarovati avtohtona semena, kmetovati trajnostno in ohraniti naravne vire? Kako poskrbeti za osebno lokalno, nacionalno samooskrbo?

·        Ali znamo naučiti otroke znanj za življenje in kako? Ali bomo znali udejanjati vrednote spoštovanja do ljudi, živali in narave, do miru, do zdravja, kulture in dragocenih znanj in izkušenj naših prednikov in jih nadgraditi za sodoben čas in trajnostno prihodnost? Bodo naši prihodnji rodovi še govorili slovensko? Bomo znali najti ravnovesje med materialno, čustveno, duhovno, intelektualno in tehnološko inteligenco? Ali znamo najti ravnovesje med ekologijo, etiko in ekonomijo?

·        Kakšne so stališča vladajočih in kakšna so mnenja institucij, strokovnjakov? In kakšna so želje in mnenja ljudi, civilne družbe? Kakšna stališča zastopajo nevladniki?   

·        VAŠA VPRAŠANJA?

·        Imate tudi vi vprašanja za goste? Svoja vprašanja lahko prinesete pisno na posvet ali pa jih podate na posvetu. Poiskali bomo odgovore.

·        PODELITEV PRIZNANJ OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN

·        Po posvetu boste lahko spoznali čudovite ljudi: predstavnike vrtcev, šol, društev in posameznike, ki trajnostno samooskrbo udejanjajo v praksi. Sejejo, sadijo, izdelujejo semenske kroglice, izobražujejo. Ohranjajo slovenska  semena in soustvarjajo prihodnost.

Podelili jim bomo priznanja za sodelovanje v vseslovenski akciji Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen. Priznanja bodo prejeli tudi sodelujoči v Bazi znanja.

·        IZMENJEVALNICA SEMEN IN ZNANJA TER CEPIČEV STARIH SADNIH SORT

·       Izmenjevalnica semen in znanja. Simbolična izmenjava semen starih sort kot nadaljevanje tradicije naših prednikov za ohranjanje domačih sort semen in za povečanje samooskrbe. Podarili bomo tudi veliko medonosnih rastlin ter delili znanja o sonaravni pridelave hrane. Izvaja Ajda Štajerska in strokovnjaki.

·        Izmenjevalnica cepičev starih sadnih sort.  Izvaja: Slavko Turšič, permakulturni biodinamični  sadjar, avtor sadnega biodinamičnega koledarja.

SVETOVALNICA –  KAKO SOUSTVARJATI SOOSKRBNO TRAJNOSTNO PRIHODNOST Bo potekala na razstavnem prostoru Ekoci  z izbranimi strokovnjaki vse dni sejma Altermed˛ Green Vita 17.18 in 19.3.2023, ki jih boste lahko povprašali o konkretnih rešitvah. Na voljo bo tudi izbrana literatura

·        KAKO SMO LAHKO DELNO SAMOOSKRBNI TUDI NA BALKONU, ZELENICI?

Prikazi zasaditev in pripomočkov kjer za osnovno samooskrbo lahko poskrbite sami  tudi na balkonu ali zelenici  bo vse dni sejma. Svetuje strokovnjak Organskega vrtnarjenja Dejan Udovč Homeogarden.

Za soustvarjanje prihodnosti so potrebna znanja, sodelovanje in  dejanja. Dobrodošli.

Za Ekoci – eko civilno iniciativo Slovenije: Irena Rotar, predsednica    Za Celjski sejem d.d.: Robert Otorepec, direktor