Vabilo na predstavitev na sejmu Green vita – altermed in flora (celjski sejem, 20.-22.5.2022)

GREEN VITA – ALTERMED IN FLORA

zeleni sejem za samooskrbo in zdrav način življenja od  20. do 22.5.2022 v Celju

SAMOOSKRBA, SEMENA, ZELIŠČA – SLOVENIJA EKO VRT  EVROPE

Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije, združenje za trajnostno prihodnost  na Celjskem sejmu Green Vita Altermed Flora  predstavlja  dobre prakse in pobude za povečanje samooskrbe, za več zdravja in trajnostno prihodnost. Čas, ki prihaja prinaša nove izzive na področju prehranske  varnosti, podnebnih sprememb, pristopa do zdravja in spreminja naša življenja. Kako se pripraviti na prihodnost?

Hrana, semena in zdravje  postajajo čedalje večja vrednota  in bolj dragocena . Na posvetu  Slovenski čaji – nujnost  ali poslovna priložnost, v petek 20.5. 2022 ob 13.00 uri  kjer bo častni gost mag. Aleš Irgolič, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano  bomo iskali odgovore na vprašanja ali  se bomo zadovoljili  s čaji v filter vrečkah v lokalu medtem,  ko živimo v raju, kjer zrastejo na sonaraven način čudovite zdravilne rastline in čaji? Kaj lahko stori država, da se  bo razvila nova celostna panoga zeliščarstva kot priložnost za male kmetije? Ali lahko razglasimo Slovenijo kot eko vrt Evrope, ki bo dala priložnost za višjo dodano vrednost sonaravno pridelane hrane in zelišč?

 Ali  lahko na majhnih površinah pridelamo več in kako? Odgovori bodo podani na predavanju v soboto ob 13.15  uri.  Kje  najti rešitve , da v prihodnosti ne  bomo lačni? V intenzivnem kmetijstvu, akvaponiki, hidroponiki ali v sonaravni pridelavi, vrtičkarju ali na malih kmetijah? Prikazan bo tudi kupolasti rastlinjak ter dobre prakse v projekt Eko male- in Zelpod Možno se bo oskrbeti z  ekološkimi in priljubljenimi slovenskimi   sadikami Centra za spodbujanje sonaravnega vrtnarjenja Vransko.

Kako si lahko do več zdravja pomagamo  tudi z borovnicami haskap in kako lahko postanejo haskap borovnice  tudi razvojna priložnost  bo predstavilo podjetje, ki je  trenutno največji svetovni proizvajalec eko haskap borovnic, Haskap d.o.o.  Kako delujejo z inovativnim pristopom do naravne in kulturne dediščine,  s zdravilnimi čaji in zelišči ter inovativnimi izdelki v sozvočju z naravo bodo prikazali iz kmetije Vidov Brejg. Zeliščni vrt Majnika pa bo prikazal zdravilna učinkovine in razvojni priložnost biodinamične  pridelave zelišč.

Kako si lahko natočimo v naravi  vodo brez skrbi za zdravje, bo videno s  predstavitvijo izdelkov Water-to-go.  Izmenjevalnica semen in znanja bo potekala v okviru gibanja Oskrbimo Slovenijo –  Štafeta semen, Ekoci in Ajda Štajerska, kjer bo izmenjano in podarjeno s ciljem povečanjem samooskrbe in prispevek k svetovnemu dnevu čebel več tisoč slovenskih semen.

Kako živi aktivni pristop k samooskrbi, bo predstavilo društvo Samooskrbni.net ,tudi z uporabno literaturo za povečanje samooskrbe. Prikazani pa bodo tudi zanimivi pristopi, kako aktivirati energijski in celostni pristop na področju prehrane, življenja in bivanja. Dobrodošli!

Podroben pregled programa najdete spodaj.