LIFE BIOTHOP BIO PLASTIKA IZ SAVINJSKE DOLINE – BIO KROŽNO GOSPODARSTVO V PRAKSI

Ekipa  Ekoci – eko civilna iniciativa združenje za trajnostno prihodnost je ponosna,  da sodeluje v edinstvenem projektu LIFE BIOTHOP.  Hmelj  je rastlina, ki Savinjsko dolino zaznamuje že skozi stoletja. Njeno mogočna struktura – raste  kot ovijalka  na 7 m plastični  vrvici, ki ji je za oporo in je pripeta na žičnico;  daje pečat tako pokrajini tako hmeljarjem, ki s svojo pridelavo hmelja potem,  ko iz rastline hmelja  poberejo kobule hmelja –  se uvrstijo na častitljivo 5 mesto v pridelavi hmelja na svetu.

Po obiranju hmelja pa postanejo kot odpadek njegova stebla,  ki lahko skupaj z plastično vrvico, ki mu pomaga v času rasti postanejo velik okoljski problem, saj takšna plastika razpada 450 let zato je  bilo potrebno najti rešitev kako to biomaso koristno uporabiti..

Biomasa hmeljarskih rastlin po spravilu se lahko uporablja kot glavna sestavina kompostacije in se nato uporablja kot naravno gnojilo ali material za proizvodnjo biorazgradljivih proizvodov (bio – kompositi, sajenje loncev in embalažnih pladnjev). Zato je mogoče kmetijske odpadke drastično zmanjšati, povečati pa se lahko tudi gospodarstvo prodanih agro-odpadkov bioplastičnim proizvajalcem. Več info o projektu je na povezavi: Projekt LIFE BioTHOP (life-biothop.eu)

Več informacij o doprinosu ekipe Ekoci v projektu Life BIOthop: