NA KRASU ŽE POSEJANE PRVE SEMENSKE KROGLICE – OD BESED K DEJANJEM

Kras, 2.10.2022. Na  požarišču na Krasu so že bile posejane prve semenske kroglice s semeni avtohtonih zdravilnih, sadnih in gozdnih rastlin ter travnih združb na permakulturni način. Skupaj s strokovnjaki, lastniki gozda, s skupino zavzetih ljudi, ki jim je mar  za trajnostno prihodnost, samooskrbo in sooskrbo  in organizatorji Ekoci –  eko civilna iniciativa Slovenija, Samooskrbni.net in  gibanjem Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen in gibanjem Rajski vrt obilja, so posejali večjo, testno površino. Da bi čimprej preprečili hitro razraščanje invazivnih rastlin ter poskrbeli za hrano za čebele, opraševalce in ljudi ter trajnostno rabo prostora. In preučili učinkovitost sejanja s semenskimi  kroglicami. Aktivnost je podprl tudi prof. dr. Franc Pohleven.

Upajo, da bo njihova aktivnost vzpodbudila še druge lastnike gozdov in odločevalce k aktivnejšemu pristopu. Jeseni posajene semenske kroglice bodo pomladi z veseljem opazovali in preučevali učinkovitost opravljenega dela katere semenske kroglice najbolje obnesle in kje morda malce slabše, katere rastline rastejo najbolje in katere ne, kako bodo uspevale v različnih rasnih obdobjih…

Udeležence, ki so se udeležili aktivnosti sejanja s semenskimi kroglicami skrbi, da aktivnosti iz strani države potekajo prepočasi.  Morda pa je čas, da razmislimo do katere meje lahko državljani računamo na pomoč države in katere aktivnosti bomo morali v prihodnosti organizirati sami, da dolgoročno ne bomo lačni ne mi in naši otroci in da bomo trajnostno ohranili naš košček raja,našo Slovenijo za prihodnje rodove – se sprašujejo Ekoci s somišljeniki.

Celostno sporočilo za javnost lahko preberete spodaj, video iz aktivnosti pa najdete tukaj.