NARAVA KDO BO TEBE LJUBIL PREDVSEM PA VAROVAL?

Iz članka Revija Zarja Jana nov Lara Jelen :

Treba je narediti vse, da glas ljudstva za varovanje narave obstane!

 Irena Rotar, Združenje za trajnostno prihodnost Ekoci):

” V civilnih iniciativah pogosto sodelujejo strokovnjaki, ki se na svojih delovnih mestih ne želijo ali ne upajo izpostaviti zaradi izgube službe, vseeno pa vedo, kaj je prav. Sama v Ekoci – eko civilni iniciativi delujem že od leta 2006. Pred dvema letoma smo jo nadgradili v Združenje za trajnostno prihodnost, a način dela ostaja enak. Evidentiramo in javno izpostavimo le tiste, ki to dovolijo. Ne financiramo se s sredstvi države. Večino dela opravljamo prostovoljno, pišemo strokovne pobude zakonodajalcem in smo veseli, da približno 10 do 20 odstotkov predlogov najde pot tudi v zakonodajo, denimo pobuda o ohranjanju avtohtonih semen in pasem živali, dobrobit živali, prizadevanja za gojenje industrijske konoplje, zmanjšanje posevkov industrijske konoplje z najmanj deset arov na en ar ipd. Posebno smo veseli zadnje akcije ministrstva za kmetijstvo, kjer so na prioritetni seznam uvrstili promocijo vrtičkarstva in samooskrbo, za kar smo si prizadevali več kot desetletje.

In kje smo sedaj? Nova zakonodaja bo onemogočila delovanje zavzetih entuziastov, ki se borijo za zeleni, trajnostni in lepši svet, ki venomer opozarjajo, kako dragocena je voda, da prihajajo suše in podnebne spremembe….

Za več kliknite na spodnji članek iz leta 2022 https://jana.si/clanek/zgodbe/5ec2e8f883f00/narave-ne-damo?fbclid=IwAR0f1TDky1e7qUXnLgsJIp0eKIVul8l_GkO0XLetS74uCEWbwBxYpNxhpXA.

Kaj se sedaj dogaja? Ko smo Ekoci skupaj s strokovnjaki posejali parcelo na Krasu  v oktobru 2022 kot testni poligon, pred tem pa smo pobude v juliju 2022 poslali Pobude za čimprejšnjo ozelenitev Krasa poslali na Ministrstvo za kmetijstvo in odločevalcem, kjer so odgovorili, da jih bodo preučili – a v predstavljenem načrtu niso upoštevane, nas pa je kontaktirala Gozdna inšpektorica iz Postojne, da pač tega ne smemo početi.

Narava, kdo bo tebe ljubil in te varoval….???