SEJEM MOS, 14.-19.8, V CELJU – NAPOVEDNIK AKTIVNOSTI

Vabljeni na zanimiv posvet, organiziran v sodelovanju s Celjskim sejmom in Ekoci – eko civilno iniciativo Slovenije, na temo kako si zagotoviti prehransko varnost v prihodnosti. Odgovori bodo podani iz strani politike, stroke in s predstavitvijo dobrih praks ter aktivnih nevladnikov,

Posvet bo na sejmu MOS na Celjskem sejmu v petek, 16. 9. 2022, od 10.00 do 12.00 ure v Mali kongresni dvorani.

POSVET PREHRANSKA (NE)VARNOST – KAJ PA BOMO JUTRI JEDLI ?

ZAGOTAVLJANJE PREHRANSKE VARNOSTI NA NIVOJU DRŽAVE, GOSPODINJSTVA IN LOKALNE SKUPNOSTI – JE LAHKO SAMOOSKRBA DEL REŠITVE?

Vabljeni častni gostje:

  • ga. Irena Šinko, ministrica, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
  • ga. Tatjana Buzeti, državna sekretarka, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
  • g.  Boštjan Noč, Čebelarska zveza Slovenije
  • ga. Nataša Ferant, IHPS Žalec, Vrt zdravilnih in aromatičnih rastlin Žalec
  • g. Stojan Praprotnik, Razvojna agencija Savinja
  • g. Roman Žveglič, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije
  • ga. Marija Mehle, KZ Sloga   
  • ga. Sanja Lončar, Samooskrbni.net
  • g. Marjan Kogelnik, Oskrbovalnica, Posvojimo kmeta
  • ga. Irena Rotar, Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije

Kako si zagotoviti hrano v prihodnosti, ki prinaša nove izzive na področju prehranske varnosti, podnebnih sprememb, zdravja in negotovih geopolitičnih razmer? S povečanjem pridelave hrane v  intenzivnem kmetijstvu, s hidroponiko, z akvaponiko ali s sonaravnim, ohranitvenim, biodinamičnim, ekološkim, permakulturnim načinom pridelave hrane, ki zagotavlja tudi  biodiverziteto  in varuje naravo čebele in druge opraševalce? Ali bomo odvisni od uvoza? Kaj pa če zaradi pomanjkanja hrane na svetovnem trgu uvoz ne bo mogoč? Ali se zavedamo dovolj pomena lokalne hrane? Ali prebivalci Slovenije  dovolj dobro poznajo sheme kakovosti, ki zagotavljajo sledljivost blaga pridelanega v Sloveniji.

Kje so še priložnosti za povečanje samooskrbe? Ali smo lahko samooskrbni s čaji, zelišči in koliko več sadja in zelenjave ter poljščin bi lahko še pridelali? Kakšen doprinos lahko ima k prehranski varnosti

samooskrba in vrtičkarstvo na ravni gospodinjstev? Kako vzpodbuditi samooskrbo na ravni  posameznika, lokalnih skupnosti in regij in kako jo okrepiti? 

Predstavili bomo dobre prakse in iskali odgovore, kaj storiti, da ne bomo lačni ne mi ne naši otroci v našem rajskem vrtu, naši Sloveniji, kjer raste skoraj vse, kar posadimo. Ali  se bomo znali organizirati, posaditi in posejati, predelati in shraniti, da bo dovolj hrane? Bomo znali izkoristiti potencial podeželja in malih kmetij tudi z novimi znanji in razviti nove panoge, kot smo na področju čebelarstva; kot je npr. pridelava zelišč, čajev, sonaravne pridelave hrane, gozdni vrtovi, industrijske rastline za samooskrbo za domači trg in izvoz? Ali lahko odgovorimo na izzive prihodnosti reindustrializacije z ustvarjanjem novih panog v sodelovanju z naravo in ohranjanjem podeželja? Ali je poleg že znanih vzpodbud možno storiti še kaj na nivoju države? Razglasiti Slovenijo za eko cono Evrope? Kaj lahko storijo odločevalci, kaj institucije, kaj stroka in kaj lokalne skupnosti, nevladniki in kaj posameznik?

Dobrodošli na zanimivem posvetu.

Prihodnost soustvarjamo skupaj.

Za Ekoci, partnerje in somišljenike – Irena Rotar