SEMENSKE KROGLICE

Navodila za izdelavo:

  1. Zmešamo dve tretjini humusa, eno tretjino ilovice, dodamo obvezno AVTOHTONO SEME, koščice ali plodove rastlin, dreves, grmovnic, rastlinskih združb, ki so prilagojena LOKALNEMU OKOLJU.
  2. Zmešamo z vodo in posušimo.
  3. Nato jih posejemo oz. razstrosimo. Ročno, strojno s helikopterji ali droni.

Ko pride dež se kroglica razpusti in če so pogoji seme vzklije in rastlinica raste. In tako pomagamo naravi, da najde pot, da čimprej pokrije gola tla. Tudi v vrtičkarstvu in samooskrbi so posušene semenske kroglice učinkovit način shrambe semen.

Dobrodošli v soustvarjanju trajnostne prihodnosti! Več užitnih in avtohtonih rastlin bomo posejali, prej ko bomo vzpostavili naravno ravnovesje po načelih permakulture in ustvarili kombinirano rabo rastlin in vode – po sistemu ” blue-green infrastructure”. Bolj bomo deloval , bolj bomo zagotovljali prehransko varnost za živali in ljudi in trajnostno prihodnost sedanjih in prihodnjih rodov. Naši predniki so nam znali ohraniti naš košček raja, našo Slovenijo, kjer zraste skoraj vse kar damo v zemljo. Ali ga bomo znali tudi mi, da ne bomo lačni ne mi, ne naši otroci?