ŽELITE TUDI VI SODELOVATI V VSESLOVENSKEM GIBANJU OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN 2022/23?

PRIJAVITE SE K SODELOVANJU!

Objavljamo prijavnice in vas vabimo k sodelovanju v gibanju Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen – vseslovenski akciji za povečanje samooskrbe, ohranjanje slovenskih semen in trajnostno prihodnost, ki poteka že deseto leto. Vsako dejanje šteje, ki ga lahko naredi vsakdo izmed nas. Da v prihodnosti ne bomo lačni, da ohranimo slovensko semena in biodiverziteto ter da ohranimo našo Slovenijo za prihodnje rodove. Posadimo čim več kulturnih zdravilnih medovitih, sadnih in gozdnih rastlin. Sodelujočim bodo v pomoč informacije v Bazi znanja in možnost ogleda dobrih praks, za sodelovanje lahko na željo prejmejo priznanje.

Vsi, ki se bodo odločili za sodelovanje v gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen morajo izpolniti spletno prijavnico od 1.12.2022 do 31.12.2022: otroci, vrtci, šole, posamezniki, društva. Sodelujejo lahko tako, da sejejo semena, izdelujejo, sadijo, pridelujejo ter izmenjujejo avtohtona semena in sadike kulturnih rastlin, sadnih vrst, medovitih in zdravilnih rastli izdelujejo in sejejo semenske kroglice ter pridelujejo sonaravno ter se prijavijo kot sodelujoči v Pozitivni točki Štafeta semen. Aktivnosti izvaja v svoji organizaciji in na svojo odgovornost, z lastnimi sredstvi. Organizatorji pa koordinirajo aktivnosti, obveščajo javnost in poskrbijo za podelitev priznanja. Sodelovanje v gibanju je brezplačno. Predlagamo, da preberete celoten poziv sodelovanju na povezavi: https://ekoci.si/zadnje/povabilo-k-sodelovanju-pri-aktivnostih-oskrbimo-slovenijo-stafeta-semen-2022-23/.

Sodelujočim bodo v pomoč informacije Bazi znanja, v kateri bodo našli objave in znanja nekaterih uradnih institucij ter naprednih nevladnih in strokovnih organizacij, ki delujejo na tem področju. V Sloveniji imamo tudi veliko dobrih praks, katere si bodo lahko ogledali sodelujoči v Pozitivnih točkah Štafete semen. Seznam sodelujočih v Bazi znanja in dobrih praks dopolnjujemo do 31.12.2022 in pozivamo nosilce dobrih praks, da se prijavijo in širijo svoja dragocena znanja. Prihodnost bo zelena, trajnostna ali pa je ne bo.

Navodila in priročnik za sodelovanje, vključno z informacijami in seznam sodelujočih v bazi znanja in seznam možnosti ogleda dobrih praks bo objavljen dne 2.1.2023 na spletni strani www.ekoci.si.

Vse, ki se bodo prijavili za sodelovanje v Pozitivni točki Oskrbimo Slovenijo – štafeta semen ter sodelujočih v bazi znanja in dobrih praks vabimo, da 10 dni preden organizirate dogodke za širšo javnost, pošljete v Messenger Fb Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen povezavo na dogodke, ki jih boste organizirali ali pa pošljete vabilo na meil:ekoci.si@gmail.com; da bomo tudi organizatorji o izvedenih dogodkih v napovedniki dogodkov obveščali javnost.

1. PRIJAVNICA ZA SODELOVANJE V GIBANJU V OSKRBIMO SLOVENIJA – ŠTAFETA SEMEN – POZITIVNA TOČKA 2022/23

Prijavnico izpolnijo društva, šole vrtci, posamezniki in vsi, ki želijo aktivno sodelovati v Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen. Da bo čim več kulturnih rastlin posajenih, rastlin posajenih, da ohranimo slovenska semena, biodiverziteto in poskrbimo za prehransko varnost. Prijavite vse, ki želite npr. sejati, izdelovati semenske kroglice, saditi rastline in sadne drevesa in grmičevje, pogozdovati, organizirati dogodke… Celotno povabilo za sodelovanje najdete na povezavi: https://ekoci.si/zadnje/povabilo-k-sodelovanju-pri-aktivnostih-oskrbimo-slovenijo-stafeta-semen-2022-23/.

Prosimo, da se vsi zainteresirani sodelujoči udeleženci, ki želite sodelovati v gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen – Pozitivna točka, prijavite preko elektronskega obrazca, ki ga najdete na povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSckBzd2GDWnThk9taKtclVMieEXk11ZaeGXcptZLVzlVT6gjg/viewform.

2. PRIJAVNICA ZA SODELOVANJE ŠTAFETA SEMEN V BAZI ZNANJA

To prijavnico izpolnijo tisti, ki želijo sodelovati v gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen in so pripravljeni posredovati znanja sodelujočim v gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen. Npr: predavati o semenih, varovanju čebel, opraševalcev sonaravni pridelavi hrani, biodinamiki, permakulturi, zdravilnih rastlinah ipd., prikazovat dobre prakse na svoji kmetiji, organizirati delovne akcije ipd. Prijavnico izpolnijo, kmetije, združenja, institucije, mediji, ki bodo objavljali in posredovali informacije ipd.

Prosimo, da se preko spletnega obrazca prijavite za sodelovanje v Bazi znanja vsi, ki ste pripravljeni deliti znanja za trajnost prihodnost, še posebej sodelujočim v Oskrbimo Slovenijo-Štafeta semen, ki ga najdete na povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScc8HMU0Ru2mvyG_G0V9NI5qrjR6q0usoTPBFJ3-xyKMdOl8w/viewform

3. POROČILO O IZVEDENI AKTIVNOSTI NA POZITIVNI TOČKI, OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN 2022/23 – PRIZNANJA ZA SODELOVANJE

Poročilo o izvedenih aktivnostih pošljete vsi sodelujoči v Pozitivni točki – Štafeta semen in sodelujoči v Bazi znanja v roku petih dni po opravljeni aktivnosti in priložite fotografijo. V poročilo sporočite, če želite prejeti priznanje za sodelovanje ali samo po meilu v pdf obliki ali na javni podelitvi.

Za vse, ki bodo izvedli aktivnosti od 1.1.2023 do 28.2.2023 in boste poslai poročilo boste prejeli priznanja v pdf obliki po meilu ali na javni prireditvi na Celjskem sejmu. Podelitev priznanj bo potekala na spomladanskem sejmu Green – zeleni sejem, ki bo potekal od 17.3. do 19.3.2023. Za aktivnosti opravljene od 1.3.2023 do 30.6.2023, pa bodo na podlagi prejetih poril podeljena priznanja na Celjskem sejmu MOS, ki bo potekal od 13.9. do 17.9.2023.

Povezava do Poročila o izvedenem dogodku za sodelujoče v POZITIVNI TOČKI Štafeta semen in prijavljene v bazi znanja: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSclmymcWpZ9zp_DXvc8kEGJhlu8akOr-re5e_bkFOj-s95JVQ/viewform

4. OHRANJAMO STARA SEMENA.

V Sloveniji je veliko starih semen, ki prehajajo iz roda v rod. V kolikor najdete kakšno staro seme vas naprošamo, da nam sporočite na meil ekoci.si@gmail.com; in pomagali vam bomo pri postopku vpisa semena v Ohranjevalno sorto.

Uradno prijavnico najdete spodaj:

Vas zanimajo utrinki 10-letnega delovanja gibanja Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen?

Kliknite na povezavo: https://ekoci.si/zadnje/utrinki-iz-bogate-zgodovine-gibanja-oskrbimo-slovenijo-stafeta-semen-od-leta-2012-dalje/.