ŠTAFETA SEMEN 2024 – POVABILO K SODELOVANJU

ALI BOSTE SODELOVALI V VSESLOVENSKEM GIBANJU ZA POVEČANJE SAMOOSKRBE IN OHRANITEV SLOVENSKIH SEMEN – OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN 2024?

PRIJAVITE SE K SODELOVANJU!

Sodelujoči v vseslovenskem gibanju Oskrbimo Slovenija – Štafeta semen, gibanje za povečanje samooskrbe in ohranjanje slovenskih semen, delujemo že od leta 2012 dalje aktivno v slovenskem prostoru. Vzpodbudilo ga je Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije s somišljeniki. Vsako leto pa se pridružuje čedalje več zavednih ljudi, kjer vsak na svoj način in skupaj sestavljamo mozaik k celostni samooskrbi na nivoju gospodinjstva lokalne skupnosti in širše. Letos bomo posebno pozornost namenili semenskim kroglicam, ki omogočajo daljše shranjevanje semen in omogočajo sejanje semen brez prekopavanja, tudi na požariščih, plazovih in tam, kjer je voda odnesla humus in drugih za to primernih zemljiščih.

Aktivno sodeluje tudi Društvo Samooskrbni.net s svojo dragoceno Bazo znanja, ki nudi sodelujočim nekatere katere pomembne brezplačne vsebine: kako od semen do sonaravno pridelane hrane in krožnika.

Za več informacije obiščite spletno stran Štafete semen 2024: https://www.samooskrbni.net/blog/stafeta-semen-2024.

  1. PRIJAVNICA ZA SODELOVANJE V GIBANJU V OSKRBIMO SLOVENIJA – ŠTAFETA SEMEN

Če nameravate tudi vi širiti znanje, kako povečati samooskrbo s sonaravno pridelano hrano, zelišči, sadjem, sejali semena, izdelovali semenske kroglice, ustvarjali svoje ali skupnostne vrtove, sadili sadna drevesa, pridelovali sonaravno, organizirali izmenjevalnice semen, sadik, znanja in dobrin, se lahko prijavite na povezavi: PRIJAVNICA ZA SODELOVANJE V OSKRBIMO SLOVENIJA – ŠTAFETA SEMEN 2024 (google.com) do 30.1.2024.

Za več informacij obiščite spletno stran www.ekoci.si ali nas kontaktirajte na elektronski naslov ekoci.si@gmail.com.

ZAKAJ BI SODELOVALI TUDI VI?

Ker le skupaj zmoremo več. V vseslovenskem gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen sodeluje le zavzeti napredni ljudje, ki jim je mar za prihodnost sedanjih in prihodnjih rodov spoštujejo tradicijo in jo nadgrajujemo s sodobnimi znanji. Ker se zavedamo pomena prehranske varnosti za sedanje in prihodnje rodove, ohranjanja slovenskih semen ter naravnih danosti Slovenije.

Sodelovanje v gibanju je brezplačno. Sodelujoči bodo imeli ugodnosti pri dostopu do nekaterih brezplačnih gradiv v bazi znanja Samooskrbni.net, brezplačne e-novice, na njihovo željo pa bodo dobili tudi priznanja po predhodno poslanem poročilu glede na aktivnost, ki so jo izvedli in dobili priznanja na Celjskem sejmu, Green Vita, Altermed in MOS Celje.

BAZA ZNANJA

Sodelujočim bodo v pomoč informacije Bazi znanja. Zelo uporabna znanja, ki vam bodo v vzpodbudo in nasvete, veliko uporabnih predavanj in znanj, kako povečati samooskrbo vse od semena dalje, najdete s klikom na povezavo Samooskrbni.net: https://www.samooskrbni.net/blog/stafeta-semen-2024.

Na Facebook straneh Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen in Ekoci pa boste našli tudi objave in znanja nekaterih uradnih institucij ter naprednih nevladnih in strokovnih organizacij, ki delujejo na tem področju.

DOGODKI

Objavljene bodo tudi možnosti ogleda dobrih praks, ki jih bo organiziral Ekoci ali društvo Samooskrbni.net, pridruženi partnerji ali sodelujoči na svojih lokacijah, kar bomo objavili najmanj enkrat mesečno. Vsi, ki boste kliknili na blog Samooskrbni.net;   boste  lahko na lastno željo prejemali tudi brezplačne e-novice.

Dogodke bomo sproti objavljali tudi na spletnih omrežjihkot dogodek na Facebooku na straneh Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen in Ekoci ter na spletni strani www.ekoci.si.

Vse, ki se bodo prijavili za sodelovanje v Pozitivni točki gibanja Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen vabimo, da vsaj 10 dni pred izvedbo dogodka za širšo javnost, pošljete sporočilo z informacijo o dogodku v Messenger Facebook strani Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen ali na elektronski naslov ekoci.si@gmail.com, Dodate še svojo spletno povezavo kjer  ste objavili vaš dogodek, da bomo lahko tudi organizatorji o vaših dogodkih v napovedniku dogodkov obveščali javnost.

  • POROČILO O IZVEDENIH  AKTIVNOSTIH

OSKRBIMO SLOVENIJO – ŠTAFETA SEMEN 2024 IN PRIZNANJA ZA SODELOVANJE

Vsi, ki se boste prijavili k sodelovanju na Pozitivni točki gibanja Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen 2021, boste po izvedbi aktivnosti poslali organizatorjem tudi Poročilo o izvedenih aktivnostih. To je potrebno storiti najkasneje v roku petih dni po opravljeni aktivnosti in ter poročilu priložite vsaj eno fotografijo. V poročilu nam tudi sporočite, na kakšen način želite prejeti priznanje za sodelovanje: ali po elektronski pošti ali na javni podelitvi.

Povezava do Poročila o izvedenem dogodku za sodelujoče v POZITIVNI TOČKI Štafeta semen in prijavljene v bazi znanja – javna objava: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSclmymcWpZ9zp_DXvc8kEGJhlu8akOr-re5e_bkFOj-s95JVQ/viewform.

Prejeto poročilo je pogoj,  da vam lahko podelimo priznanje, če boste izrazili željo, da ga želite prejeti.

  • DRUGE POMEMBNE INFORMACIJE
  • Ohranjamo stara semena.

V Sloveniji je veliko starih semen, ki prehajajo iz roda v rod. V kolikor najdete kakšno staro seme, vas naprošamo, da nam to sporočite na elektronski naslov ekoci.si@gmail.com in pomagali vam bomo pri postopku vpisa semena v Ohranjevalno sorto. Več informacij najdeta na www.ekoci.si.

  • Navdihujoče zgodbe lanskega leta.

Kako so s svojimi dejavnostmi v gibanju Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen sodelovali otroci v vrtcih in šolah z naprednimi mentorji, ki učijo otroke znanj za življenje, napredna društva, posamezniki, invalidi, študentje ter partnerji? Posejali smo na tisoče semen in jih izmenjevali, naredili gredice, šolske vrtove, naredili semenske kroglice. Skupaj s strokovnjaki in podporo somišljenikov smo organizirali pobude, ki smo jih poslali vladajočim za povečanje prehranske varnosti. Kaj vse smo naredili, si lahko pogledate v povzetku na povezavi https://ekoci.si/zadnje/navdihujoce-zgodbe-sodelujocih-v-oskrbimo-slovenijo-stafeta-semen/.

  • Sooskrbovalnica.

Vsi sodelujoči v Oskrbimo Slovenija – Štafeta semen in v društvu Samooskrbni.net in Združenja Ekoci lahko, na lastno željo, dobite informacijo, kje in kdaj potekajo skupinska pobiranja pridelkov na način SOOSKRBOVALNICA DESETINKA (skupna sooskrba). Povezuje ljudi, ki sami ne pridelajo dovolj hrane ali nimajo svoje zemlje, spoštujejo pa sonaravno pridelano hrano in so zanjo pripravljeni tudi sami kaj narediti. Sooskrba je učinkovita pri zagotavljanju večje prehranske varnosti, oživljanja podeželja, zagotavlja oskrbo s hrano v nepredvidenih podnebnih in ostalih razmerah in je odgovor na globali stične trende v prehranski verigi. Namenjena je vsem, ki si sami zase ne uspejo pridelati dovolj hrane, ker nimajo znanja ali pogojev za lastno samooskrbo. Omogoča dostop do sonaravno pridelane hrane tudi tistim, ki si je zaradi višjih cen ne morejo privoščiti. Podrobnosti lahko preberete na tej povezavi: https://ekoci.si/zadnje/sooskrbovalnica-desetinka-nacin-povecanje-sooskrbe-z-lokalno-sonaravno-pridelano-hrano/.

Z pozitivnimi dejanji v sedanjosti soustvarjamo trajnostno prihodnost. Dobrodošli pri soustvarjanju!

Za ekipo Združenja Ekoci in gibanja Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen s partnerji

Irena Rotar

Predsednica Združenja Ekoci